Κοινωνία

09/05/2015 - 17:03

Δραματική η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Το αδιαχώρητο έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης από εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στον υπαίθριο χώρο της αποβάθρας, μην έχοντας πού να στεγαστούν.
 
Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτο από 800 άτομα και οι εκατοντάδες νεοεισερχόμενοι καθημερινά μετανάστες μεταφέρονται πλέον και στοιβάζονται στο λιμάνι. Μεταξύ τους βρέφη, ανήλικα παιδιά, υπερήλικες, ακόμη και ΑμΕΑ σε αναπηρικά καροτσάκια.
Η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Τασία Χριστοδουλοπούλου, έφτασε εκτάκτως στο νησί το βράδυ της Πέμπτης και διέμεινε σε παραλιακό ξενοδοχείο ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, έχοντας ιδία αντίληψη της κατάστασης. Επισκέφθηκε τόσο τον χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών στο λιμάνι όσο και το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, είδε από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν και χθες το μεσημέρι προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή έφτασαν σχεδόν 200 μετανάστες, οι οποίοι αποβιβάστηκαν σε ερημικές ακτές της Λέσβου με 7 ή 8 σκάφη από τα τουρκικά παράλια. «Είναι ο συνήθης αριθμός που έχουμε καθημερινά. Εχουμε φτάσει έως και τα 15 περιστατικά σε μια νύχτα», είπε στο «Εθνος» ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Μαργωμένος, ο οποίος συντόνιζε τη διαδικασία εντοπισμού και μεταφοράς που βρισκόταν σε εξέλιξη ως το μεσημέρι.
Με τις νέες προσθήκες ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρέθηκαν στο λιμάνι της πόλης ξεπέρασε τους 750. Αυτοί στοιβάζονταν κάτω από πρόχειρα στέγαστρα που έστησαν με πλαστικά καλύμματα, χαρτόνια και κάδους απορριμμάτων για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο, ενώ τρεις φορές την ημέρα στήνονται στην ουρά για το συσσίτιο, που χορηγείται με κονδύλιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Πολλές φορές, οι λιμενικοί βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να καλύψουν τη σίτιση του επιπλέον αριθμού που δεν είχε προβλεφθεί στα γεύματα της ημέρας, όπως έγινε το βράδυ της Πέμπτης, όταν αγόρασαν 40 σάντουιτς και 70 μπουκάλια με νερό για μια ομάδα μεταναστών που έφτασε μετά τη σίτιση των υπολοίπων. Αλλοι 800 μετανάστες βρίσκονταν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής.
Ο ρυθμός προώθησης των μεταναστών και προσφύγων προς την ενδοχώρα κυμαίνεται από 24 ώρες για τους καταγόμενους από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες περιοχές, έως τις 3 μέρες για τις άλλες εθνικότητες.
Η εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας με το πλοίο στη Μυτιλήνη δεν είναι η καλύτερη για ένα τουριστικό νησί όπως η Λέσβος. Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και ήδη φτάνουν ανησυχητικά μηνύματα από τουριστικούς πράκτορες που διαχειρίζονται τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με φορείς του νησιού, κάποιοι απ' αυτούς έχουν διαμηνύσει -προς το παρόν μόνο προφορικά- την πρόθεσή τους να παρακάμψουν τη Μυτιλήνη από τα δρομολόγιά τους. Φέτος αναμένονται από 70 έως 80 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο νησί, έναντι περίπου 50 προσεγγίσεων το 2014.
 
 
ΠΕΝΤΕ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ
Τραγικοί πρωταγωνιστές τα παιδιά
Τα παιδιά συνεχίζουν να είναι οι τραγικοί πρωταγωνιστές στο δράμα των προσφύγων που εγκαταλείπουν κατά κύματα τις εμπόλεμες περιοχές και κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά αναζητώντας διέξοδο προς την Ευρώπη. Πέντε παιδιά, ηλικίας μέχρι 10 ετών -τρία κορίτσια και δύο αγόρια-, βρέθηκαν να περιφέρονται ασυνόδευτα, πεινασμένα, διψασμένα και ταλαιπωρημένα στους δρόμους της Μυτιλήνης και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της πόλης.
Τα ανήλικα είχαν αποβιβαστεί με βάρκα σε ερημική ακτή της Λέσβου, μαζί με τους ενήλικες συγγενείς συνοδούς τους, αλλά τους έχασαν στον δρόμο προς τη Μυτιλήνη. Οπως ανέφεραν πηγές του Λιμενικού, στην πεζοπορία ως το λιμάνι, που μπορεί να είναι και 20-30 χιλιόμετρα, οι ομάδες των προσφύγων χωρίζονται. Αλλοι δεν αντέχουν και κάνουν στάση για ξεκούραση, άλλοι συλλέγονται από αυτοκίνητα του Λιμενικού και άλλοι καταλήγουν να συνεχίζουν μόνοι τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα πέντε παιδιά. Στα ανήλικα χορηγήθηκε τροφή και νερό στο λιμάνι, όπου μερικές ώρες αργότερα βρέθηκαν με τους συγγενείς τους.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ / εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
 
 
Αφίξεις και χθες και σήμερα:
 
Διακόσιοι εβδομήντα  (270) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί εντοπίστηκαν, απογευματινές ώρες χθες (08/05/2015), εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Μυτιλήνης, από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής.
Πενήντα επτά (57) παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί  εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, πρωινές ώρες σήμερα(09/05/2015), στην περιοχή “ΚΛΕΙΩ” ν. Λέσβου, από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Μήθυμνας και από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης.
Στον εντοπισμό και τη διάσωση δεκαέξι (16) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ'' ν. Λέσβου πνευστή  λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή του Α/Κ ''ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΡΓΗΣ'' Ν.Μυτιλήνης 349, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η λέμβος βυθίστηκε.    
Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα (40) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες , στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ''ΑΓΡΙΕΛΙΑΣ'' ν. Λέσβου πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Στον εντοπισμό και τη διάσωση δώδεκα (12) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες , στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Αεροδρομίου ν. Λέσβου πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες.
Ανωτέρω λέμβος ακινητοποιήθηκε κατόπιν καταδίωξης, ενώ υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, συνελήφθησαν διότι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα (40) παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κατόπιν ενημέρωσης από το στρατιωτικό παρατηρητήριο, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΚΟΥΤΣΟΥΚΙΔΙ” ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων
 
 

Μοιράσου το άρθρο!