Κοινωνία

23/04/2020 - 12:16

Δυο χρόνια μετά την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς - Ακόμα να κληθούν οι ταυτοποιμένοι πιθανοί δράστες σε απολογία

Aνακοίνωση της HIAS Ελλάδος που εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, με αφορμή την συμπλήρωση 2 ετών μετά την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς έναντι 200 και πλέον προσφύγων, καθώς και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Μυτιλήνη, 22 Απριλίου 2020 – Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα μετά την ρατσιστική επίθεση στην πλατεία Σαπφούς, κατά την οποία περίπου 150 άτομα επιτέθηκαν σε 200 και πλέον πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαπφούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας.

Οι επιτιθέμενοι έριξαν πέτρες και κροτίδες προς τους συγκεντρωμένους, αλλά και τους εξύβρισαν με προσβλητικές αναφορές στα εθνικά και θρησκευτικά τους χαρακτηριστικά. Οκτώ μήνες μετά την επίθεση, το Νοέμβριο του 2018, ταυτοποιήθηκαν 26 πιθανοί δράστες από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2019, ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη κατά των δραστών, μεταξύ άλλων και με το άρθρο 81Α του παλαιού Ποινικού Κώδικα (82Α του νέου ΠΚ) που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά την επίθεση, 16 μήνες μετά την ταυτοποίηση των πιθανών δραστών και 14 μήνες αφότου ασκήθηκε ποινική δίωξη, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει κληθεί στον ανακριτή για απολογία.

Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει το κράτος δικαίου στο νησί της Λέσβου.

Συνεπεία των ανωτέρω έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο εκφράζεται μέσω της εκδήλωσης νέων ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος προσφύγων και των υποστηρικτών τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων που εκδηλώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 3ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, έλαβαν χώρα επιθέσεις κατά ατόμων, λιθοβολισμοί κατοικιών και αυτοκινήτων, παράνομα μπλόκα και παράνομοι έλεγχοι, με στόχο τους πρόσφυγες αλλά και εργαζομένους και εθελοντές σε ΜΚΟ.

Ενδεικτικό του αισθήματος ατιμωρησίας είναι το γεγονός ότι πολλές οργανώσεις κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνταν στη Λέσβο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το νησί φοβούμενες για την ασφάλεια του προσωπικού τους, καθώς η οργανωμένη πολιτεία δεν μπόρεσε να εγγυηθεί την τήρηση της έννομης τάξης και την ασφάλεια των πολιτών από αυτό το κύμα ρατσιστικής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάποιοι από τους φερόμενους ως πιθανοί δράστες στην επίθεση της πλατείας Σαπφούς, φαίνεται να συμμετείχαν σε κάποιες από τις αξιόποινες πράξεις κατά των προαναφερθέντων ομάδων που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η HIAS Ελλάδος καταδικάζει την ολιγωρία της Δικαιοσύνης, η οποία όχι μόνο δεν αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και αποτελεί προσβολή προς τα θύματα ρατσιστικής βίας, αλλά έχει ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω αποθράσυνση των αυτουργών τέτοιων εγκλημάτων λόγω του γενικότερου κλίματος ατιμωρησίας που καλλιεργεί.

Καλεί ταυτόχρονα τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικονομική πρόοδο της υπόθεσης, με σκοπό την έγκαιρη και ορθή απόδοση όπως εξάλλου απαιτείται για την συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ Sakir κατά Ελλάδος, βασικοί άξονες της οποίας είναι οι θετικές κρατικές υποχρεώσεις για πρόληψη, ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών ρατσιστικών εγκλημάτων. Η HIAS Ελλάδος, εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης τα οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μοιράσου το άρθρο!