Κοινωνία

28/02/2016 - 18:41

Δύσκολη η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο - 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες

Κ

άθε άλλο παρά μειωμένες δείχνουν να είναι, σύμφωνα και με νεότερα στοιχεία από την περιφέρεια του βορείου Αιγαίου οι ροές από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

 

Μιλώντας στο CNN Greece, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η κατάσταση στα νησιά εξακολουθεί και είναι δύσκολη, με τον αριθμό των αφίξεων να είναι μεν προς το παρόν διαχειρίσιμος αλλά με την περιφέρεια να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και να αναμένει τον τρόπο με τον οποίο θα τη χειριστεί η κυβέρνηση.
Υπογράμμισε ότι στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται σήμερα 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.700 είναι ταυτοποιημένοι και οι 1.800 νεοαφιχθέντες που αναμένουν να περάσουν από την κανονική διαδικασία της ταυτοποίησης.
 
Εκτίμησε επιπρόσθετα ότι εξακολουθεί να ισχύει πλήρως η λογική των "συγκοινωνούντων δοχείων" στα στοιχεία των αφίξεων στα νησιά καθώς την ελαφρώς μειωμένη κινητικότητα χθες στη Λέσβο ακολούθησε μια σημερινή αξιοσημείωτη άνοδος στις αφίξεις μεταναστών στη Χίο.
 
Ενδεικτικά από τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν φθάσει στις ακτές του νησιού 1.300 άνθρωποι, την ώρα που χθες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας δεν είχαν ξεπεράσει τους 800.
Όπως επισήμανε η κα Καλογήρου, από τα νησιά πλέον διενεργούνται μόνο τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων σε εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για επιβράδυνση του ρυθμού τροφοδότησης της ενδοχώρας και ως εκ τούτου δεν εκτελούνται οι έκτακτες δρομολογήσεις πλοίων από το Ελευθέριος Βενιζέλος, το Tera Jet και το Πάτμος.
 
"Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στη λογική αυτή ήταν και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσα με τους 16 επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς στη Λέσβο", τόνισε.
Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση της κατάστασης στο νησί, με την περιφερειάρχη να κάνει λόγο για ύπαρξη πλήθους προβλημάτων, ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού.
 
"Στη κατεύθυνση αυτή ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να αναζητήσουμε από κοινού την οδό της αντιμετώπισης αυτών των πολύ σοβαρών ζητημάτων που μέρα με τη μέρα σύμφωνα με τις εξελίξεις γίνονται όλα και δυσκολότερα, για όλους τους επαγγελματικούς φορείς των νησιών και ιδίως για τον τουρισμό", συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι κρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 86%, στη Χίο κατά περίπου 60% και στη Σάμο κατά προσέγγιση στο 40%, κάτι που από "μόνο του αποτυπώνει τη δυσκολία της κατάστασης".

 

Πηγή: http://www.cnn.gr/news/

Μοιράσου το άρθρο!