Κοινωνία

21/05/2013 - 15:30

Eγγραφές στους παιδικούς σταθμούς Λέσβου έως 15 Ιουνίου

Eγγραφές στους παιδικούς σταθμούς Λέσβου έως 15 Ιουνίου

yle="text-align: justify;">Από τον Οργανισμό «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου» ανακοινώνεται ότι, από εχθές 20 Μαΐου ξεκίνησαν οι εγγραφές για τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου και θα διαρκέσουν έως 15 Ιουνίου 2013.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα καταθέτονται στους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς, εκτός της πόλεως της Μυτιλήνης που καταθέτονται στα γραφεία του Οργανισμού, Ελευθερίου Βενιζέλου 13-17 στον 1ο όροφο.


Και εφέτος θα ισχύσουν οι αποφάσεις των πρώην Νομικών Προσώπων των Παιδικών Σταθμών, για τις εισφορές γονέων. Σχετικά, η κα Αντωνέλλη Αναστασία, Πρόεδρος του Οργανισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Για άλλη μια φορά η Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, δεν ενέκρινε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, που αφορούσε τον ενιαίο καθορισμό για όλη την Λέσβο των εισφορών γονέων.
Όπως και πέρυσι, αναλογιζόμενοι την δεινότατη οικονομική κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των γονέων της Λέσβου, είχαμε αποφασίσει ΟΜΟΦΩΝΑ, την απαλλαγή εισφοράς για γονείς με εισοδήματα έως 7.500,00 ευρώ και την μείωση εισφοράς για γονείς με μέσο οικογενειακό εισόδημα. Για να εξυπηρετήσουμε την κοινωνική αυτή επείγουσα αναγκαιότητα, ομόφωνα αποφασίσαμε την αύξηση της εισφοράς κλιμακωτά για τους έχοντες, δηλαδή για όσους έχουν εισοδήματα  από 25.000,00 ευρώ και άνω, πιστεύοντας ότι η απόφασή μας αυτή  είναι η δικαιότερη, αφού πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι μη έχοντες και με δεδομένο ότι ο Οργανισμός μας αντιμετωπίζει μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα από άλλες χρονιές, αφού ως γνωστόν μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο η επιχορήγησή  μας από τον Δήμο, λόγω δικής του υποχρηματοδότησης από το Κράτος.
Δυστυχώς όμως, είχε άλλη άποψη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία σε μια τετρασέλιδη  απόφαση, διανθισμένη με νομικίστικα τεχνάσματα, μας λέει μεταξύ άλλων, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα οικονομικά μας είναι ανθηρά, μιας και θα πάρουμε από τον Δήμο (την μειωμένη όπως αναφέραμε σε σχέση με πέρσι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ, επιχορήγησή μας), δηλαδή 2.500.000 αντί 3.800.000 πέρσι, επί συνολικού προϋπολογισμού εξόδων 7.974.978 ευρώ!!
Και βεβαίως θα απορεί εύλογα κάποιος, με ποια αρμοδιότητα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προβαίνει  σε έλεγχο σκοπιμότητας και όχι σε έλεγχο Νομιμότητας και μόνον, για την οποία έχει μοναδική αρμοδιότητα;;;
Επίσης, δεν θεωρώ τυχαίο, ότι αν και υποβάλλαμε την εν λόγω απόφασή μας προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από 29/3/2013, η απόφασή της φέρει μεν ημερομηνία 26-4-2013, έφθασε στο Ν.Π.Δ.Δ μας όμως, 14-5-2013! Όταν ως γνωστόν οι εγγραφές με βάση τον κανονισμό πρέπει να αρχίσουν 20/5 κάθε έτους, με καθορισμένες τις εισφορές γονέων πρίν την ημερομηνία αυτή, εκ του Νόμου!
Αλλά ευτυχώς είμαστε μικρός τόπος και όλα έχουν την εξήγησή τους. Δυστυχώς δεν είχα κανέναν γνωστό υπάλληλο ή συγγενή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δυστυχώς έχει αρχίσει προφανώς η προεκλογική περίοδος, δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το γνωστό: κάνε και συ ένα Σύλλογο, μπές στην διοίκησή του και θα εξυπηρετήσεις το συμφέρον της τσέπης σου, δυστυχώς δεν ανήκω σε συγκεκριμένη συντεχνία που αλληλοϋποστηρίζονται απ’ όπου και αν βρίσκονται!
Εν πάση περιπτώσει, εμείς ως Δ.Σ πράξαμε για άλλη μια φορά το καθήκον μας ως προς την υπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την οικονομική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και την εξασφάλιση πόρων για τον Οργανισμό μας. Όμως, δυνάμεις  και νοοτροπίες άλλες, ακύρωσαν μια απόφαση που θα απάλλασσε και θα ελάφρυνε τα ¾ των γονέων- δηλαδή 300 οικογένειες με βάση τα στοιχεία μας-! Η κατάφορη αδικία και επιβάρυνση που θα υποστούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από την ακύρωση της αποφάσεώς μας αυτής, είναι  σαφέστατη και  υπαίτιοι, είναι όλοι όσοι συνήργησαν στην ακύρωσή της.  
Με απόφαση του Δ.Σ μας, έχοντας αίσθηση της ευθύνης μας, δεν θα προσφύγουμε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού τούτο θα δημιουργούσε μια σειρά προβλημάτων λειτουργικού και νομικού χαρακτήρα κατά την περίοδο των εγγραφών. Έτσι θα ισχύσει το προηγούμενο καθεστώς των πρώην Ν.Π.Δ.Δ των Παιδικών Σταθμών, δηλαδή αλλαλούμ!
Ελπίζουμε του χρόνου να βρεθεί και για μας μια «εθελοντική ομάδα» νομικών να μας βοηθήσει, ούτως ώστε να έχει τύχη η απόφασή μας για την απαλλαγή και ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων από τα τροφεία, αφού ως γνωστόν δεν έχουμε «μπάρμπα στην Κορώνη».
Ελπίζουμε επίσης, να ωριμάσουμε ως κοινωνία κατανοώντας ότι το τσάμπα τελείωσε και όσοι έχουν πρέπει να πληρώνουν, αν θέλουμε να έχουμε Παιδικούς Σταθμούς, αφού ως γνωστόν το Κράτος έχει αποφασίσει να μην έχουμε, δια της υποχρηματοδότησής του.»

Μοιράσου το άρθρο!