Κοινωνία

02/07/2012 - 17:31

Εγκαίνια Προσκοπικής Εστίας

Ένα όνειρο για την Προσκοπική Κίνηση στη Λέσβο έγινε πραγματικότητα την Κυριακή το πρωί. Η νέα Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γυαλό που φτιάχτηκε σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες παραδόθηκε στα παιδιά και τους νέους της πόλης. Παρόντες στην παρουσίαση του «θαύματος» όπως χαρακτηρίσθηκε από όλους, εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και φυσικά ανήλικα και ενήλικα στελέχη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης.

«Ούτε ο γιαλός είναι στραβός, ούτε στραβά αρμενίζουμε… Ξανακάνουμε το Μακρύ Γιαλό βάση των Ναυτοπροσκόπων της Μυτιλήνης» έλεγε η πρόσκληση και πραγματικά η εικόνα που έχει πια ο παραδοσιακός εδώ και 35 χρόνια τόπος συνάντησης των Προσκόπων της Μυτιλήνης αποτελεί βάση για ναυτοπροσκοπικές νεολαιίστικες δραστηριότητες.

Ο χώρος διαμορφώθηκε με την εθελοντική συμβολή της αρχιτεκτόνισσας Ιωάννας Βαλίνα σε δυο επίπεδα. Το «πάνω» με είσοδο από την οδό Σκαμανδρίου και με την ονομασία Προσκοπική Εστία «Νίκος Κοκκίνης» θα στεγάσει την Ομάδα των ναυτοπροσκων. Ενώ το «κάτω» επίπεδο με την ονομασία Προσκοπική Εστία «Γιάννης Σκουρκέας» θα στεγάσει την Αγέλη των Λυκοπούλων του 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων και τα γραφεία της Περιφερειακής Εφορείας των προσκόπων της Λέσβου.

Η νέα Προσκοπική Εστία στο Μακρύ Γυαλό αποτελείται εκτός των άλλων από ένα προκατασκευασμένο κτίσμα50 τετραγωνικών μέτρωντο οποίο είχε αγορασθεί εδώ και πολλά χρόνια από το Δήμο Μυτιλήνης για να στεγάσει τσιγγάνους και έκτοτε βρισκόταν κυριολεκτικά «εγκαταλειμμένο» στις αποθήκες του Δήμου στο Γαιδαρανήφορο. Μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο οικόπεδο όπου βρισκόταν η κατεδαφισθείσα παλιά προσκοπική Εστία, οικόπεδο που παραχωρήθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το 1977 από το Δήμο Μυτιλήνης επί Δημαρχίας του αείμνηστου Απόστολου Αποστόλου, μέλους των πρώτων προσκοπικών ομάδων του νησιού, και συγκεκριμένα της Ομάδας του Μανταμάδου. Συνώνυμο της ιστορίας του νησιού ο «Δάσκαλος» Αποστόλου, φρόντισε στο τελευταίο διάστημα της θητείας του για την παραχώρηση στους προσκόπους του νησιού αυτού του μοναδικής αξίας και πλέον και ιστορικής αξίας, χώρου.

Με την ενίσχυση κυρίως του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Προσκυνήματος Ταξιαρχών Μανταμάδου κατασκευάσθηκαν όλες οι απαραίτητες υποδομές, μια σύγχρονη Εστία που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Προσκοπισμού τον 21ο αιώνα.

Ας σημειωθεί ότι οι Προσκοπικές Εστίες  «ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΚΕΑΣ» και «ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ» προστίθενται στην Εστία «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΑΣ» στα Τσαμάκια που στεγάζει  με το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και στην Εστία «ΠΕΤΡΟΣ ΓΚΕΡΓΚΕΤΣΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΛΑΤΟΓΛΟΥ» την Εστία των Ανιχνευτών στη Φυκιότρυπα που τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο συνεχίζονται.

Τα αποκαλυπτήρια των επιγραφών με τα ονόματα των δυο ιστορικών Εφόρων έκαναν οι οικογένειες τους οι οποίες και προσέφεραν στην Περιφερειακή Εφορεία προσωπικά τους αντικείμενα για τις ανάγκες του υπό δημιουργία Προσκοπικού Μουσείου.

Εκτός από τα εγκαίνια της Εστίας πραγματοποιήθηκε και μια όμορφη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 – 1922.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση ο βουλευτής Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων βορείου Αιγαίου Παντελής Πατερέλλης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Βατός και Γιάννης Τσακίρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λέσβου Υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων καθώς και αντιπροσωπεία του αδελφού Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου. Πρόντες ήταν ακόμα ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Θοδωρής Κεφαλάς, ο Έφορος περιοχής Αιγαίου Δημήτρης Κούτσιας, ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος, ο Σώτήρης Μαρούδας Έφορος του κλάδου Ανιχνευτών, ο Γιώργος Ασημακόπουλος πρώην γενικός Έφορος και πολλοί άλλοι.

Συγκινητική για μια ακόμα χρονιά η παρουσία του Βασίλη Παπαδόπουλου ως ο παλιότερος εν ζωή πρόσκοπος της Λέσβου. Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έδωσε την Προσκοπική του υπόσχεση το 1934.

 

Για τη δημιουργία των Προσκοπικών Εστίων «Γιάννης Σκουρκέας» και «Νίκος Κοκκίνης» βοήθησαν:

Ο Δήμος Λέσβου και προσωπικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Βαττός.

Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και προσωπικά ο Εκτελεστικός Γραμματέας Παναγιώτης Καπάρας

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Χαλκιώτης

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και προσωπικά ο Αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης

Η αρχιτέκτονας Ιωάννα Βαλλίνα

Οικονομικά βοήθησαν:

Το προσκύνημα Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου

Το σωματείο «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης»

Το έργο υλοποίησαν:

Συνεργεία του Νίκου Μηλιορέλλη, της Ελένης Μανταμαδιώτου, του Νίκου Μονιούδη και οι Μπάμπης Ζαχαρίου, Θόδωρος Πασαλής, Γιώργος Δήμα και Γιάννης Καρδαμίλας

Επίσης συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου με χορηγίες και ειδικές τιμές:

Οι Γιάννης και Κυριάκος Αφεντούλης, η ΕΙΣΑΝΤΕΞ Α.Β.Ε.Ε και προσωπικά ο Απόστολος Παπαγεωργίου και η επιχείρηση υλικών οικοδομών της Χρυσούλας Βερβέρη, η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε», ο Γιάννης Φλωρίδης και ο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου». Όλους η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου θερμά τους ευχαριστεί.

Μοιράσου το άρθρο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ