Κοινωνία

17/08/2015 - 07:17

Εγκλωβισμένοι οι μετανάστες στη Λέσβο - Απρόθυμοι οι ακτοπλόοι για έκτακτα δρομολόγια

Σ

υνεχώς επιδεινούμενη είναι κατάσταση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο. Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης αναζητώντας ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για τη μετάβασή τους στον Πειραιά. Η πληρότητα των δρομολογίων προς τον Πειραιά ξεπερνά το 90% μέχρι το τέλος Αυγούστου. σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες του νησιού, αφού έχει ήδη ξεκινήσει η μαζική επιστροφή των επισκεπτών.


Εξάλλου, στο χώρο γύρω από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι πρόσφυγες που παραμένουν τις τελευταίες ημέρες αναζητώντας ένα εισιτήριο ξεπερνούν τις 2000. Τεράστιες είναι οι ουρές που σχηματίζονται καθημερινά στα πρακτορεία της προκυμαίας με τους περισσότερους να μην καταφέρνουν τελικά να εξασφαλίσουν εισιτήριο για τον Πειραιά.


Εν τω μεταξύ, με έκτακτο δρομολόγιό του την Παρασκευή το βράδυ το πλοίο «Blue Star 2» μετέφερε 1800 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.
Ασφυκτικά γεμάτα είναι τόσο το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στον Καρά Τεπέ, όσο και το Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια, όπου διαμένουν συνολικά πάνω από 4500 πρόσφυγες. 'Έντονο προβληματισμό εκφράζουν για την κατάσταση μέλη των εθελοντικών οργανώσεων, τα οποία μάλιστα σχεδιάζουν άμεσες παρεμβάσεις στις δύο αυτές δομές. Μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Έφη Λατσούδη μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων «Το Χωριό του Όλοι Μαζί» επισήμανε πως αν δεν βρεθεί λύση με έκτακτα δρομολόγια τότε σύντομα η κατάσταση στο νησί θα είναι ασφυκτική και οι πρόσφυγες που θα είναι εγκλωβισμένοι θα ανέρχονται σε χιλιάδες.


Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν οι εκκλήσεις τοπικών φορέων της Λέσβου για έκτακτα δρομολόγια πλοίων, με σκοπό την αποσυμφόρηση του νησιού από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκε το πρώτο και το μοναδικό μέχρι στιγμής τέτοιο δρομολόγιο από το πλοίο «Blue Star 2», δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για έκτακτα δρομολόγια εντός της εβδομάδος.

Με το διαθέσιμο τους ακτοπλοϊκό στόλο να βρίσκεται αυτή τη στιγμή πλήρως δεσμευμένος στις γραμμές από και προς τα νησιά, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αδυνατούν να προχωρήσουν σε έκτακτα δρομολόγια επισημαίνει τουριστικός πράκτορας μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Ο ίδιος τονίζει: «Βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με την επιστροφή των τουριστών από τα νησιά να βρίσκεται στο απόγειό της. Όλα τα διαθέσιμα πλοία εκτελούν διαρκώς δρομολόγια για να καλύψουν τις μεταφορικές ανάγκες. Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για να έχουμε έκτακτα δρομολόγια».
ΝΑ σημειωθεί πως παρά τη δέσμευση των ακτοπλόων προς την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για έκτακτα δρομολόγια πλοίων δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αντίστοιχο πλάνο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το «Blue Star 2» πραγματοποίησε με αρκετή δυσκολία το έκτακτο δρομολόγιο το βράδυ της Παρασκευής, ενώ δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν καθυστέρησε στο τακτικό του δρομολόγιο σε νησιά των Κυκλάδων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εντός της επόμενης εβδομάδος είναι λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει κι άλλο έκτακτο δρομολόγιο.

 

 

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μοιράσου το άρθρο!