Κοινωνία

05/08/2015 - 21:50

Εικόνες ντροπής αλλά και αλληλεγγύης στη Μυτιλήνη (φωτορεπορτάζ)

“Στα παράλια της Τουρκίας μας χτύπησαν, μας έκλεψαν και προσπάθησαν να βιάσουν τις γυναίκες” καταγγέλουν οι δύο οικογένειες Σύριων μεταναστών.

Σ

τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης το νορβηγικό καράβι της Frontex περισυνέλλεξε 59 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν με φουσκωτή βάρκα στο βόρειο τμήμα του νησιού. Είναι η τρίτη σε σειρά βάρκα που έφτασε από τα ξημερώματα στις ακτές της Μυτιλήνης. Οι Σύριοι και Αφγανοί έφυγαν τα μεσάνυχτα από τα παράλια της Τουρκίας για να περάσουν απέναντι.

 

 
Αμέσως μετά την αποβίβασή τους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οδηγούνται στο χώρο του κολυμβητηρίου όπου γίνεται η πρώτη καταγραφή. Στην διαδικασία βοηθάει σημαντικά η Ζωή Λειβαδίτη, εθελόντρια στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
 
 
 
 
Μετά την καταγραφή επιβιβάζονται σε λεωφορεία τα οποία τους μεταφέρουν στα κέντρα κράτησης: τους Σύριους στο Καρά Τεπέ και τους υπόλοιπους στη Μόρια.
 
 
Το κέντρο κράτησης της Μόριας είναι υπερπλήρες με αποτέλεσμα οι μετανάστες που φτάνουν τελευταίοι να μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο. Όταν φύγουν οι “παλιοί” μπαίνουν μέσα για να πάρουν τις θέσεις τους.
 
 
Οι Γιατροί του Κόσμου, οι μεταφραστές από την Μετάδραση και την Ύπατη Αρμοστεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης βρίσκονται καθημερινά στο λιμάνι και στα Κέντρα Κράτησης βοηθώντας με όλα τα μέσα.
 
Στο Καπά Τεπέ οι μετανάστες μένουν σε σκηνές και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά είναι μεγάλες. Συνολικά 1.300 μετανάστες βρίσκονται σήμερα στα δύο κέντρα κράτησης της Μυτιλήνης.
 
Όσοι παίρνουν το υπηρεσιακό σημείωμα που τους επιτρέπει να φύγουν από τα κέντρα κράτησης πάνε κατευθείαν στο καράβι για Αθήνα. Από τις 8 Ιουνίου έχουν φύγει συνολικά 40.000 μετανάστες από την Μυτιλήνη για την πρωτεύουσα.
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης
 
Από την αιφνίδια επίσκεψη στους χώρους αποβίβασης, καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο πραγματοποίησε ο Σταύρος Θεοδωράκης το πρωί της Τετάρτης. Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευε ο Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Βασίλης Μαρκής

Μοιράσου το άρθρο!