Κοινωνία

29/05/2014 - 14:05

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Ποντίων και της μάχης του Σκρα

yle="text-align: justify;">«Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Μάχης του Σκρα»

Στις 17 Μαΐου 1918, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Σκρα Ντι Λέγκεν (του Νομού Κιλκίς), το Σύνταγμα της  Λέσβου, ένα από τα Συντάγματα της Μεραρχίας Αρχιπελάγους του Στρατού της Δημοκρατικής Άμυνας, κατήγαγε περήφανη νίκη, την πρώτη μέχρι τότε νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων στον πόλεμο των χαρακωμάτων του Μακεδονικού Μετώπου, με τρομαχτικές απώλειες.

Στη Λέσβο η ημέρα αυτή της νίκης του Συντάγματος της Λέσβου, τιμάται τα τελευταία χρόνια ως Ημέρα Μνήμης για τους ήρωες που πολέμησαν τότε και έκριναν με την περήφανη μάχη τους την τύχη του πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο και  η φετινή επέτειος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου, ημέρα Κυριακή.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

    Τέλεση Δοξολογίας στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως
    Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας(Επάνω Σκάλα). Ομιλία από τον Σχολικό Σύμβουλο Ν. Λέσβου κ. Στρατή Αναγνώστου για τη μάχη του Σκρα. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Δ/ντές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, τις αντιπροσωπείες των Αποστράτων Αξιωματικών, τις αντιπροσωπείες των Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, καθώς και από τα παραρτήματα των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.(Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου στον κ. Αργύρη Χατζημαλλή, υπάλληλο του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510-48002).
    Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου.
    Φωταγώγηση των δημοσίων καταστημάτων, του Δημοτικού καταστήματος Μυτιλήνης καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 1ης Ιουνίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Αργύρη Χατζημαλλή, υπάλληλο του Δήμου Λέσβου.




«Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Όπως είναι γνωστό η 19η Μαΐου καθιερώθηκε με το Ν.2193/94, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η φετινή επέτειος θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου, ημέρα Κυριακή.

Οι εκδηλώσεις για την ημέρα αυτή, έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαιτέρως και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκησαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του λαού των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς. Η δε εθνική δράση των Λέσβιων Μητροπολιτών Αμασείας, Γερμανού Καραβαγγέλη και Ζήλωνος Ευθυμίου Αγριτέλλη, τους οποίους και δολοφόνησαν οι Τούρκοι, υπήρξε θαυμαστή κατά την περίοδο των δεινών του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για τα ιστορικά γεγονότα και το αποτέλεσμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνουν ομιλίες στα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, σε ώρες που θα καθορίσουν οι Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

    Τέλεση Δοξολογίας στις 10:15 π.μ. στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως
    Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας(Επάνω Σκάλα). Ομιλία από τον Θεολόγο – Κοσμήτορα της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, το Στρατιωτικό Διοικητή, το Δήμαρχο Λέσβου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Δ/ντές των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, τις αντιπροσωπείες των Αποστράτων Αξιωματικών, τις αντιπροσωπείες των Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, καθώς και από τα παραρτήματα των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων.(Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου στον κ. Αργύρη Χατζημαλλή, υπάλληλο του Δήμου Λέσβου, τηλ. 22510-48002).
    Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου.
    Φωταγώγηση των δημοσίων καταστημάτων, του Δημοτικού καταστήματος Μυτιλήνης καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 1ης Ιουνίου 2014 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Αργύρη Χατζημαλλή, υπάλληλο του Δήμου Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!