Κοινωνία

05/02/2013 - 15:39

Εκτός ΕΣΠΑ η μονάδα για ασθενείς με Αλτσχάιμερ στη Μυτιλήνη - Επιστολή από την Αν. Αντωνέλλη

Εκτός ΕΣΠΑ η μονάδα για ασθενείς με Αλτσχάϊμερ στη Μυτιλήνη - Επιστολή από την Αν. Αντωνέλλη

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, έστειλε στο Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, την παρακάτω επιστολή.

ΘΕΜΑ: «Επείγουσες ενέργειες- πολιτικές παρεμβάσεις εκ μέρους του Δήμου Λέσβου για την σωτηρία του έργου «Δημιουργία Ολοκληρωμένης Μονάδας για ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ».

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

 

Όπως γνωρίζεται ο Δήμος μας δια μέσου του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου», διεκδίκησε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 792/28-7-2011 αίτημα του, την δημιουργία «Ολοκληρωμένης Μονάδας για ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ» από επιδοτούμενο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, Τομεακό Επιχειρ. Σχέδιο Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΣΠΑ, άξονας 5 του Υπουργείου Υγείας.

Καταφέραμε μετά από πολύ τρέξιμο και κόπο να πάρουμε την Έγκριση Σκοπιμότητας (δύο σε όλη την Ελλάδα) με απόφαση του τότε  Υφυπουργού Υγείας κ. Μ. Μπόλαρη, ΑΔΑ: Β44ΧΘ-15Π στις 19/3/2012, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουμε έγκριση ένταξης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας.

Έκτοτε και σε συνεργασία με το γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου μας, υποβάλλαμε εμπρόθεσμα όλα τα απαιτούμενα από τον Νόμο έγγραφα (Τεχνικά Δελτία, αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, Προγραμματική Σύμβαση κ.λ.π..) που μας ζητήθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να πάρουμε την οριστική Ένταξη της πρότασης μας στο Πρόγραμμα, συνολικής δαπάνης 860.000, 00 ευρώ περίπου. Έτσι ο φάκελος μας ήταν πλήρης. Και ενώ λαμβάναμε διαβεβαιώσεις από την ανωτέρω Αρχή  ότι πρώτοι εμείς θα παίρναμε έγκριση λόγω αρτιότητας του φακέλου, χθές κεραυνός εν αιθρία, μάθαμε ότι πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι να μην ενταχθούν τέτοιες δράσεις στο ΕΣΠΑ!!    

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Μια τέτοια εξέλιξη πέραν του ότι στερεί ένα σημαντικό έργο από τον τόπο μας, δημιουργεί ένα αίσθημα απόγνωσης για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας και τις οικογένειες τους, αφού υπολογίζονται περί τους 2.500 οι πάσχοντες από την νόσο Αλτσχάϊμερ στο νησί μας, με συνεχή αυξητική τάση αφού ως γνωστόν είμαστε ένα νησί γερόντων. Ειδικά δε την σημερινή εποχή όπου καταρρέουν οι υπάρχουσες δομές υγείας και δωρεάν περίθαλψης, κατανοεί ο οποιοσδήποτε το τεράστιο μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται με την ματαίωση της δημιουργίας μιας τόσο αναγκαίας μονάδας. Σήμερα που οι συντάξεις πείνας δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων βιοτικών αναγκών των συνταξιούχων, σήμερα που οι μισθοί πείνας και η ανεργία οδηγούν τις περισσότερες οικογένειες στην απόλυτη ένδεια, πώς και πού θα μπορέσουν οι έχοντες στον οικογενειακό τους περίγυρο ασθενή με αλτσχάϊμερ να τον εμπιστευτούν προκειμένου να πάνε στις δουλειές τους;;; Πώς και από πού θα μπορέσουν να καλύψουν όλες αυτές τις δαπάνες- γιατρών, ψυχολόγων, εργοθεραπευτών, φυσιοθεραπευτών κ.λ.π.- που απαιτούνται για τους ασθενείς αυτούς οι οικογένειες τους;;;  Εκτός εάν υπάρχει προειλημμένη πολιτική απόφαση να ελαφρύνουν το χρέος της Χώρας που ίδιοι δημιούργησαν, και θέλουν να απαλλαγούν από κάθε πάσχοντα. Αν είναι έτσι, ας εξετάσουν μήπως τους «συμφέρει» καλύτερα μια ομαδική ευθανασία!!!

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Παρακαλώ με κάθε τρόπο και κάθε μέσον να παρέμβετε άμεσα προς κάθε κατεύθυνση- Βουλευτές, Υπουργούς κ.λ.π.- και τουλάχιστον για το τόσο άδικα παραμελημένο νησί μας να υπάρξει μια εξαίρεση στην «Πολιτική βούληση» του Υπουργείου. Για μας το εν λόγω έργο  είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας!!

Σίγουρη για τις ενέργειες σας είμαι στην διάθεση σας για την οποιαδήποτε από κοινού δράση εσείς κρίνετε.

Μετά Τιμής

Αναστασία Αντωνέλλη

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Λέσβου

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!