Κοινωνία

18/02/2014 - 14:24

Έλλειψη αίματος στη Λέσβο από τις αυξανόμενες ανάγκες

Τ

ην Τρίτη 11 Φεβρουαρίου συνεδρίασε η Επιτροπή Ενίσχυσης Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Παρευρέθηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βασίλειος Μουζάλας, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Χριστόφορος Θεοδώρου, η Γιατρός του Σταθμού Αιμοδοσίας κ. Ευφροσύνη Τσιρώνη, ο κ. Γεώργιος Αχλάδας από το Αιματολογικό Τμήμα, ο κ. Βασίλειος Μακαρώνης από τον Σταθμό Αιμοδοσίας – Προϊστάμενος Εργαστηρίων, ο κ. Νικόλαος Μαυρουδής πρώην Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, οι Μαρία Ζερβού και Θεόδωρος Μαυρουδής από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, οι Βασιλική Σουσαμλή και Δημήτριος Μπουρνούς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ευεργέτουλα, οι Βασίλειος Κοτσώνης και Δήμητρα Ρουγκέλλη από την Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοτών Αγιάσου καθώς και ο Ελευθέριος Κολοκούρας (Γραμματειακή υποστήριξη). 

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ, οι ακούραστοι διοργανωτές Αιμοδοσιών των Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών, το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, έδωσαν και το 2013 μια πολύ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΧΗ με προσφορά στο Νοσοκομείο 2.941 μονάδων αίματος (2.912 το 2012).

Στην Συνεδρίαση επισημάνθηκαν παλιά και νέα προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση:

  1. Η ολοένα και πιο τακτική έλλειψη Αίματος ως αποτέλεσμα των διαρκώς αυξανομένων αναγκών για έκτακτα και χρόνια περιστατικά.
  2. Το γεγονός ότι αρκετοί Γιατροί δεν τηρούν τις εγκεκριμένες: << Οδηγίες για Επιλογή Αιμοδοτών>> της Ελληνικής Εταιρίας Μεταγγισιοθεραπείας WWW.HSBT.GR (θα σταλεί Ειδικό έγγραφο σε όλους τους Γιατρούς).
  3. Η αναγκαιότητα κάλυψης των κενών θέσεων Γιατρών και Νοσηλευτών, στα Κέντρα Υγείας τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία (Ο κ. Διοικητής ανέφερε ότι επίκειται η κάλυψη 9 κενών θέσεων).
  4. Η αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού στον σταθμό Αιμοδοσίας.
  5. Η επιβεβλημένη συνεργασία με την Στρατιωτική Διοίκηση με δεδομένο ότι ο Σταθμός Αιμοδοσίας καλύπτει τις ανάγκες Στρατιωτικών και Στρατιωτών.
  6. Το μεγάλο βάρος που επωμίζεται ο Σύλλογος της Μυτιλήνης στον οποίο  ολοένα και πιο τακτικά προσφεύγει ο Σταθμός Αιμοδοσίας για έκτακτες ειδοποιήσεις Εθελοντών μελών του.
  7. Η μη αξιοποίηση του Συγγενικού περιβάλλοντος από οικογένειες που έχουν ανάγκη, αφού βρίσκουν πιο εύκολη λύση την πίεση σε συλλόγους ή γνωστούς τους Εθελοντές.
  8. Η αναγκαιότητα Δωρεάν εξετάσεων των Εθελοντών για την προστασία της υγείας τους και η Προληπτική Εξέταση Αιματοκρίτη. 
  9. Η δυσκολία ορισμού Γιατρών για τις Εθελοντικές Αιμοδοσίες λόγω πολλών κενών θέσεων Γιατρών στο Ε.Σ.Υ.
  10. Η κόπωση Εθελοντών Διοργανωτών όπου την ευθύνη για τις Αιμοδοσίες έχουν ένα ή δύο άτομα, καθώς και η αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδων Πρωτοβουλίας από 3 έως 9 άτομα σε κάθε Φορέα ή Σύλλογο.
  11. Οι αρνητικές επιπτώσεις της μη ορθής και ισότιμης διάθεσης Μονάδων Αίματος χωρίς τήρηση κανονισμού εγκεκριμένου από τους ίδιους τους Εθελοντές Αιμοδότες σε κάθε Σύλλογο ή Ομάδα.
  12. Η ελλιπής προβολή των Αιμοδοσιών, η περιορισμένη ατομική προσέλκυση Νέων Εθελοντών ιδίως όσων έχουν δοθεί σε συγγενή ή Φίλο.
  13. Η αναγκαιότητα (με σωστή οργάνωση του χώρου) να εξυπηρετούνται σύντομα οι Εθελοντές κυρίως τις ώρες που υπάρχει μαζική προσέλευση στις Αιμοδοσίες.

Αναλυτικά τα προβλήματα και οι δυνατότητες βελτιώσεων περιλαμβάνονται στην εισήγηση που θα σταλεί σε όλους τους Συλλόγους και τις Ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών.

Αποφασίστηκε να διοργανωθεί Τιμητική Εκδήλωση Βράβευσης των Συμβουλίων Συλλόγων και των Ομάδων εθελοντών αιμοδοτών την ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Φεβρουαρίου 2014 στις 7:00 μ.μ στη αίθουσα Συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, όπου οι εκπρόσωποί τους θα έχουν την ευκαιρία να αναφερθούν στα προβλήματα που παρουσιάζονται καθώς και στις προτάσεις τους.

Μοιράσου το άρθρο!