Κοινωνία

19/06/2019 - 11:11

Ένα βήμα μαζί με τους πρόσφυγες της Λέσβου #StepWithRefugees

Εκδηλώσεις στη Λέσβο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων διοργανώνει το Γραφείο Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αναλυτικά:

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη, το κουράγιο και την επιμονή εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους. Σε όλο τον κόσμο, κοινότητες, σχολεία, επιχειρήσεις, συλλογικότητες και άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν μεγάλα και μικρά βήματα δείχνοντας αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, καλούμαστε σε όλο τον κόσμο να ενώσουμε τις φωνές και τα βήματά μας και να κάνουμε ένα βήμα μαζί με τους πρόσφυγες. #StepWithRefugees

Στο νησί της Λέσβου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στις παρακάτω εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων:

  • Στην προβολή της ταινίας της Λιβανέζας σκηνοθέτριας και ηθοποιού Ναντίν Λαμπακί, «Καπερναούμ», βραβευμένης στις Κάννες και υποψήφιας για Όσκαρ, την Πέμπτη, 20 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα, στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2, Μυτιλήνη). Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ταινία θα προβληθεί στην πρωτότυπη γλώσσα, την αραβική, με ελληνικούς υπότιτλους.
  • Στον φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της Cosmos FC και του Αιολικού, στο γήπεδο Μόριας, την Πέμπτη, 20 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα.

Επίσης, την ίδια μέρα, η Ύπατη Αρμοστεία οργανώνει εκδρομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που μένουν στο ΚΥΤ Μόριας στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 στα Λουτρά.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων φέρνει κοντά Έλληνες και πρόσφυγες σεφ, στα εστιατόρια ΝΑΝ και Reem της Μυτιλήνης στο πλαίσιο του φεστιβάλ Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες – Cooking #WithRefugees. Όσοι και όσες επισκεφθούν μεταξύ 18 και 22 Ιουνίου το NAN, το πρώτο εστιατόριο στο οποίο εργάζονται πρόσφυγες και ντόπιοι μαζί και μοιράζονται τις συνταγές τους με την τοπική κοινότητα, θα γευθούν αυθεντικές έθνικ γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου, στο 30 της οδού Κομνηνάκη. Επίσης, ο Mahmood Talaa θα μυήσει τους επισκέπτες του στην πλούσια και μοναδική κουζίνα της Συρίας στο εστιατόριό του, Reem, στην οδό Χίου.

Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) ιδρύθηκε το 1951. Έχει ως στόχο την προστασία, τη στήριξη και την εύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους ανιθαγενείς. Έχει παρουσία σε 130 χώρες. Εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, έχει παράσχει προστασία σε ανθρώπους που έχουν τραπεί σε φυγή λόγω του πολέμου, της βίας και των διώξεων.

Εκτός από τα προγράμματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η Υ.Α. παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και για να βρουν λύσεις για το μέλλον τους. Η εκμάθηση γλωσσών, η αναγνώριση των προσόντων και των πτυχίων τους, καθώς και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διευκόλυνση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής τους ένταξης στις κοινότητες υποδοχής. Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν, οι πρόσφυγες είναι σε θέση να συμβάλουν θετικά στην τοπική οικονομία και μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στις κοινότητες υποδοχής τους

Μοιράσου το άρθρο!