Κοινωνία

11/02/2014 - 15:06

Έναρξη λειτουργίας «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και παιδιών τους»

yle="text-align: justify;">Ξεκίνησε η λειτουργία του «Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους» από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου.

Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ύψους 700.000,00 €.  Από αυτά, ένα ποσό της τάξεως των 100.000,00 ευρώ διατέθηκαν για   την κτηριακή διαμόρφωση Δημοτικού ακινήτου και για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού, ούτως ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα 14 γυναίκες και έξι παιδιά. Το υπολειπόμενο ποσόν θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες του Ξενώνα, μισθοδοσία, προμήθειες κ.λ.π. Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους, λειτουργεί σε Δημοτικό ακίνητο, κατάλληλα διαμορφωμένο και με το απαραίτητο προσωπικό που έχει προσληφθεί. Εκτός από τη διαμόρφωση του χώρου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε αυτός να είναι λειτουργικός και κατάλληλος για την διαβίωση των γυναικών και των παιδιών τους, το πρόγραμμα καλύπτει και το κόστος του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε οι γυναίκες και τα παιδιά να έχουν την μέγιστη δυνατή υποστήριξη κατά το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στον Ξενώνα. Το προσωπικό αυτό των εννέα εργαζομένων, αποτελείται από ένα Διοικητικό στέλεχος – διαχειριστή,  εξειδικευμένο προσωπικό όπως Ψυχολόγο, Κοινωνικό Λειτουργό, Παιδοψυχολόγο και βοηθητικό προσωπικό. Το έργο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους, στη δημιουργία ασφαλών χώρων και υποδομών για την υποστήριξή τους, καθώς επίσης στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα βίας και καταπολέμησής της. Οι γυναίκες που θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα θα προέρχονται από διάφορες περιοχές για την αποφυγή κοινωνικών και προσωπικών επιπτώσεων.

Σήμερα το πρωί, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, κα  Αναστασία Αντωνέλλη, μαζί με τους εργαζόμενους στο Ξενώνα, υποδέχθηκαν και ξενάγησαν το Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο στις εγκαταστάσεις του.

Η Αντιδήμαρχος τόνισε  ότι, το συγκεκριμένο έργο, που σκοπό έχει να γίνει μια «αγκαλιά» για τις γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της σπουδαιότητας και προτεραιότητας που έδωσε με μια σειρά υλοποιημένων έργων η Δημοτική Αρχή για τα θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας και που συνεχίζει να δίνει, με τις προτάσεις της για το νέο ΕΣΠΑ. Ανέφερε δε,  ότι αν τα νέα προτεινόμενα έργα προς την Διαχειριστική Αρχή γίνουν δεκτά, όπως: η ένταξη των είδη υπαρχόντων δομών, δηλαδή του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου, του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, του Κοινωνικού Παντοπωλείου και η δημιουργία νέων δομών όπως: Ξενώνα βραχείας διαμονής για Αστέγους και Συνοδούς Ασθενών στο ΒΓΝ,  η δημιουργία Ολοκληρωμένης Μονάδας για Ασθενείς με Αλτσχάϊμερ, η δημιουργία Κέντρου Παιδικής Μέριμνας, η Δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Εφήβων και Γονέων, και η δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών σε Μυτιλήνη, Μήθυμνα, Ίππειος και Άντισσα, τότε, η Λέσβος θα έχει ένα ικανό  «δίχτυ Κοινωνικής Προστασίας»,  που θα μπορεί να περισώσει πάμπολλα θύματα απ’ το ναυάγιο των σκοπίμως τορπιλισμένων Κρατικών Προνοιακών Δομών.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος αφού συνομίλησε με τους εργαζόμενους στο Ξενώνα, τους ευχαρίστησε, καθώς και την Αντιδήμαρχο, κα Αναστασία Αντωνέλλη, προσθέτοντας πως είναι βέβαιος για την προσφορά των επιστημονικών γνώσεων τους, και την τεχνική και διοικητική τους εργασία, αθόρυβα και αποτελεσματικά στον τομέα ευθύνης τους, τόσο κοινωνικά ωφέλιμο πολλαπλά, που αποτελεί ταυτόχρονα και προσφορά στον Πολιτισμό μας, γενικότερα, πέραν της εξυπηρέτησης της συγκεκριμένης ευπαθούς κατηγορίας των ωφελουμένων γυναικών και των παιδιών τους. Και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο αυτό.       

Μοιράσου το άρθρο!