Κοινωνία

30/01/2017 - 21:14

Ένας ακόμη μετανάστης από τη Μόρια στο νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης - Φωτογραφία ντοκουμέντο

ΔΕΗ

ΠΑΑ

Ένας ακόμα άνδρας, 30 ετών Πακιστανικής καταγωγής που μεταφέρθηκε από τον καταυλισμό της Μόριας και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, δείχνει τη αιτία των τριών θανάτων μεταναστών της τελευταίας εβδομάδας. Συγκεκριμένα ο μετανάστης αυτός που διέμενε στην ίδια σκηνή με το σημερινό νεκρό, νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου και έχει - σύμφωνα με ιατρικές πηγές - φανερά τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα που προήλθε από  μαγκάλι που χρησιμοποιήθηκε στη σκηνή για να ζεσταθούν.

 
Αυτή πρέπει να είναι και η αιτία των άλλων δυο θανάτων αφού η πρώτη ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε εμφανή αιτία θανάτου και ζητήθηκε ιστολογική και τοξικολογική παραπέρα διερεύνηση ώστε να εξετασθεί κυρίως η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.
 
Στο μεταξύ ο θάνατος και τρίτου μετανάστη στη Μόρια σήμερα, δημιούργησε κλίμα έντονης αναταραχής. Ομάδες Αφρικανών κυρίως μεταναστών συχνά πυκνά κλείνουν διαμαρτυρόμενοι την κεντρική πύλη του καταυλισμού, ενώ η μεταφορά περίπου στις 2 το μεσημέρι με ασθενοφόρο της σορού του νεκρού πακιστανού κινδύνευσε να προκαλέσει έκρηξη. Δεκάδες μετανάστες συνέρευσαν γύρω από το ασθενοφόρο και αποχαιρέτησαν το νεκρό σύντροφο τους με συνθήματα και λυγμούς.  
 
Ο σημερινός νεκρός άνδρας, ηλικίας 20 περίπου ετών από το Πακιστάν είναι ο τρίτος νεκρός  στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Το περασμένο Σαββάτο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, Αιγύπτιος 22 χρονών.
 
Ας σημειωθεί ότι στον καταυλισμό της Μόριας συνεχίζουν να μένουν σε καλοκαιρινές σκηνές με θερμοκρασίες κατά τη νύχτα κάτω του μηδενός εκατοντάδες άνδρες μετανάστες που ταξιδεύουν μόνοι τους. Στο σύνολο τους αρνούνται να μετακινηθούν στο αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης και χρησιμοποιείται για τη στέγαση μεταναστών όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κι αυτό για να είναι κοντά στην Υπηρεσία Ασύλου οπότε εξετασθεί το αίτημα τους. Όπως έγινε γνωστό πάντως, στο πλοίο δεν μένουν περισσότεροι από 80 όλοι κι όλοι Αφρικανοί. 
 
Επίσης στη Μόρια μένουν ακόμα στις σκηνές μετανάστες αφού δεν έχει ολοκληρωθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η μετακίνηση σε δωμάτια ξενοδοχείων που έχουν ενοικιασθεί στην περιοχή της Μυτιλήνης οικογενειών. Ώστε στα κοντέϊνερ του καταυλισμού να μεταφερθούν άνδρες που μένουν μόνοι τους σε σκηνές. 
 
Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία ντοκουμέντο. Μέσaα στις πλαστικές σκηνές με φωτιές σε μαγκάλια προσπαθούν αν ζεσταθούν οι μετανάστες. Αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν ο θάνατος από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.(φωτο 9/01/2017 Σ. Μπαλάσκας)
 

Μοιράσου το άρθρο!