Skip to main content
|

Ένωση Καταναλωτών Λέσβου: Ακρίβεια, ο Εφιάλτης του Καταναλωτή

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

   Στα είκοσι επτά χρόνια λειτουργίας της Ενωσης δεν έχει υπάρξει ανάλογη έκρηξη ακρίβειας.Τούτη τη φορά δεν είναι απλώς ακρίβεια, μια ρύθμιση της αγοράς σε νέα δεδομένα. Είναι κλοπή χωρίς ντροπή. Είναι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων κατά το φοβερό ποσοστό του 30-40% στα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης.

   Δεν αμφισβητείται πλέον από καμία πλευρά οτι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία. Παράλληλα και απαράδεκτα οι Έλληνες καταναλωτές έχουν το δεύτερο χαμηλότερο εισόδημα  στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πληρώνουν τις πιο ψηλές  τιμές σε μια σειρά προϊόντων καί υπηρεσιών.Μόλις πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσδιόρισε ότι τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα πωλούνται από 140 % έως και 361 % ακριβότερα στην Ελλάδα από την Κεντρική Ευρώπη.

    Το τέρας της ακρίβειας που με τόση βουλιμία καταβροχθίζει το χαμηλό εισόδημα

του Έλληνα καταναλωτή ,δεν φαίνεται να τιθασεύεται από τα διάφορα καλάθια ,τα επιδόματα τύπου pass ή με τις μόνιμες εκπτώσεις του 5%. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Οκτώβριο σημειώθηκε άνοδος 9,9 % στα τρόφιμα πράγμα που όχι μόνο ανέκοψε την πτωτική πορεία του πληθωρισμού αλλά τον οδήγησε σε υπερδιπλάσια αύξηση. Σύμφωνα πάλι με τα επίσημα στοιχεία τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,5% από 1,6 % τον Σεπτέμβριο.

    Μόνο ύστερα από πιέσεις των καταναλωτών επιβλήθηκαν κάποια πρόστιμα τα οποία, εκτός του ότι είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των υπερκερδών που έχουν αποκομίσει οι εταιρίες αυτό το καιρό ,τελικά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά το ελάχιστο τίμημα που καταβάλλεται για την αισχροκέρδεια. Είναι γνωστό πως το Νοέμβριο επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,672 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 πολυεθνικές εταιρείες και στη συνέχεια μία από αυτές μείωσε τις τιμές κατά 25 %. Γεννάται έτσι το ερώτημα με τι ποσοστό κέρδους δούλευε αυτή η εταιρία για να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τόσο δραστικά τις τιμές; Προφανώς γιατί υπήρχε αυτή η δυνατότητα και όχι από φιλανθρωπία. Επιπλέον μπαίνουν εύλογα ερωτήματα για το πόσα και ποιά προϊόντα ,σε ποιές ποσότητες και για ποιό διάστημα πωλούνταν αυτά πριν από τη μείωση του 25%. Τι κέρδη αποκόμισαν οι εταιρείες από αυτή την τακτική; Αλλά γιατί μόνο μια εταιρεία μείωσε τις τιμές κατά  25 % ενώ οι άλλες με το πενιχρό 5%; Και επιπλέον μένει το μεγάλο ζήτημα του ελέγχου των υπόλοιπων κρίκων της αλυσίδας από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή.

  Η κατάσταση είναι εκρηκτική και ο χειμώνας  την κάνει χειρότερη. Πως θα αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα της ακρίβειας; Με ημίμετρα αυτό δε γίνεται. Το επιχείρημα πως η ελεύθερη αγορά έχει τη δυνατότητα αυτορρύθμισης ισχύει μόνο όταν η αγορά έχει πραγματικούς κανόνες και κρατικές  αρχές που παρακολουθούν την εφαρμογή τους. Σε τούτη την αγορά οι κανόνες καταπατούνται και οι εποπτικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την εφαρμογή τους. Και έτσι ο ξέφρενος χορός της ακρίβειας καλά κρατεί.Ένας χορός αποκρουστικός γιατί η ακρίβεια:

   -Είναι η αύξηση των κερδών δηλαδή του πλούτου πέραν του κοινωνικά αποδεκτού , με         αντίστοιχη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου για μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας.

    -Είναι η χωρίς κανόνες λειτουργία της αγοράς.

    -Είναι η μονομερής διαμόρφωση των τιμών

    -Είναι η πενιχρή αύξηση σε μισθούς και συντάξεις

Και όλη αυτή η κερδοφορία θα έπρεπε να γίνεται επένδυση για τη βελτίωση της οικονομίας,τη μείωση της ανεργίας και όχι πλούτος για τους λίγους. Αλλά πως να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα όταν αυτό απαιτεί σύγκρουση της ελληνικής Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα; Η απάντηση είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι περί ανταγωνισμού και τον έλεγχο της αγοράς.Αυτοί οι νόμοι που υπάρχουν σε μια αγορά που οι εναρμονισμένες πρακτικές και οι αθέμιτες συμφωνίες μεταξύ εταιρειών με δεσπόζουσα θέση είναι σε καθημερινή βάση.

   Αλλά πως να γίνουν αυτά όταν οι μηχανισμοί ελέγχου της αγοράς αποδυναμώνονται ή συρρικνώνονται .ΕΦΕΤ, Επιτροπή Ανταγωνισμού ,Συνήγορος του Καταναλωτή , οι θνησιγενείς καταναλωτικές οργανώσεις αγωνίζονται να να παίξουν το ρόλο τους με όπλα λιανοντούφεκα.

    Δεν έχουμε προτάσεις ;Εχουμε

    -Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς με πολιτική βούληση σύγκρουσης,  ενίσχυση με άτομα και δικαιοδοσίες μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και πελατειακές σχέσεις.

     -Παρακολούθηση τιμών σε εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά και επιβολή αυστηρών προστίμων σε περιπτώσεις υπερβολικού κέρδους και εναρμονισμένων πρακτικών.

     -Πλαφόν στη τιμή των καυσίμων

     -Γενναία μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για ανακούφιση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων.

      -Διαφάνεια και δημοσιοποίηση των κοστολογήσεων

      -Ορισμός ανώτατου θεμιτού κέρδους

      -Κλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όπως στη φορολογία φυσικών προσώπων.

       -Αποκλιμάκωση των τιμών των ΔΕΚΟ με νοικοκύρεμα και αυστηρό έλεγχο των προμηθειών .

        -Δημοσιοποίηση των εταιρειών που κατ’επανάληψη καταγγέλλονται στο 1520

    Η επίκληση του φόβου ότι τα μέτρα αντιτίθενται στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πείθει κανένα. Όσο παράλογο και άδικο είναι το τωρινό καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τόσο εύκολη είναι η λήψη μέτρων.

   Τέλος για το Μεταφορικό Ισοδύναμο αφού το έχουν αποδυναμώσει με ακατανόητες καθυστερήσεις πληρωμών ακούγεται τώρα η σταδιακή του κατάργηση. Δικαιολογίες θα βρεθούν αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα το τολμήσουν.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία