Κοινωνία

05/02/2012 - 19:31

Επι ποδός και πάλι οι εθελοντές Πλωμαρίου - Καθάρισαν το χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

  ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ»…. [slideshow]

«Η καθαριότητα είναι κάτι το οποίο μας  αφορά όλους μας. Δεν φτάνει μόνο να καθαρίζουμε την πόλη αλλά και να την διατηρούμε καθαρή. Παρακαλούμε να μην ρυπαίνεται την πόλη μας και το περιβάλλον. Σας Ευχαριστούμε θερμά. Ομάδα Εθελοντών Πλωμαρίου». Το ανωτέρω απόσπασμα αποτέλεσε πριν από λίγες ημέρες τον επίλογο που ουσιαστικά -στα πλαίσια ενός δελτίου τύπου-, γνωστοποιούσε στην κοινωνία του Πλωμαρίου αλλά και στο ευρύ κοινό τον πρόλογο ύπαρξης και δράσης μία ακόμη ομάδας εθελοντών πολιτών. Επρόκειτο για ένα δελτίο γνωριμίας με τους «εθελοντές Πλωμαρίου». Με φόντο τη συλλογικότητα και την οργανωμένη δράση, οι Πλωμαρίτες αποδεικνύουν περίτρανα για άλλη μια φορά ότι δεν αφήνουν την περιοχή τους που τόσο αγαπούν να αποτελέσει άλλο ένα αυτοδιοικητικό πειραματόζωο προσώπων και φορέων που δυστυχώς αποδεικνύονται κατά πολύ κατώτεροι των αυξημένων απαιτήσεων μιας εποχής που μέσω οποιασδήποτε κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, αξιών και ηθών) οι κατά τα άλλα «υπεύθυνοι» αποδεικνύονται καθημερινά οι πλέον «ανεύθυνοι» και υπολειπόμενοι να αντιμετωπίσουν απλά αλλά ζωτικής σημασίας ζητήματα με σκοπό την εξομάλυνση της καθημερινότητας δεκάδων ανθρώπων.

Με φόντο ατάκες για τον «Κακοκράτη» οι οποίες φαντάζουν πραγματικά αδιάφορες έχουμε ήδη ξεκινήσει να βιώνουμε τη χρυσή εποχή του εθελοντισμού ως τη μόνη λύση ή τουλάχιστον βασικό θεμέλιο λίθο της πολυπόθητης και πολυαναμενόμενης αλλαγής.

Επιστρέφοντας στη δράση των εθελοντών Πλωμαρίου τονίζουμε ότι μετρούν ήδη τρεις πράξεις σε ένα έργο εθελοντισμού που φαίνεται να περιλαμβάνει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα μέτωπα. Η κορδέλα κόπηκε στις 21-1-12 με τον καθαρισμό του κεντρικού πάρκου Πλωμαρίου αλλά και τη μέριμνα για την χλωρίδα του συγκεκριμένου χώρου. Στις 29-1-12 ακολούθησε ο καθαρισμός εγκαταλελειμμένης οικίας στο κέντρο του χωριού για να φτάσουμε στην τρίτη κατά σειρά δράση τους που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5-2-12 με αντικείμενο τον καθαρισμό του αύλειου χώρου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πλωμαρίου η οποία σημειωτέον βρίσκεται –θέλουμε να πιστεύουμε προσωρινά- εκτός λειτουργίας. Σε συνεργασία με μέλη  των εθελοντών πυροσβεστών απομάκρυναν από την αυλή κλαδιά, χόρτα αλλά και σκουπίδια ευπρεπίζοντας κατά πολύ τον εξωτερικό χώρο στον οποίο δεσπόζει το επιβλητικό κτίριο της Βιβλιοθήκης το οποίο απέχει λίγα μέτρα από τον Α’ Συνεταιρισμό, αλλά και –ω τραγική ειρωνεία- από ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό το οποίο παλαιότερη δημοτική αρχή της περιοχής είχε αγοράσει με σκοπό τη μετατροπή του σε…..ψηφιακή κιόλας Δημοτική Βιβλιοθήκη. Φυσικά το κτίριο παραμένει ανεκμετάλλευτο και σε πραγματικά οικτρή κατάσταση..

Ευχή όλων αποτελεί το γεγονός ότι σε μία εποχή που όλα ανατρέπονται να ισχύσει η λαϊκή ρήση «από το ρόδο βγαίνει αγκάθι και απ’ το αγκάθι βγαίνει ρόδο» καθότι μπορεί να δεδομένα να συνωμοτούν υπέρ μιας ζοφερής πραγματικότητας αλλά ωστόσο η διαδικασία του εθελοντισμού φαίνεται να «ανθίζει» και να αποδίδει καρπούς περισσότερο από ποτέ…Ένα μεγάλο «μπράβο» σε όσους προσπαθούν να στυλώσουν τη μικρή ή μεγάλη κοινωνία στην οποία ζουν και αναπνέουν δίνοντας άπλετο χώρο στο «εμείς» αφήνοντας στην άκρη κουρασμένα και πλέον μη χρειαζούμενα πολιτικά και μη «εγώ»….

κείμενο / φωτογραφίες : Αφροδίτη Σταυράκη (Lesvosnews: ευχαριστούμε θερμά την Αφροδίτη για το άρθρο και τις φωτογραφίες) [gallery link="file" columns="1" orderby="post_date"]

Μοιράσου το άρθρο!