Κοινωνία

06/04/2015 - 10:55

Επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των 32 Ιερολοχιτών (φωτογραφίες)

Ο

Δήμος Λέσβου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Βαρειάς Λέσβου “Αγ. Νικόλαος”, οργάνωσε το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στις 11:00 το πρωί, στο Αλιευτικό καταφύγιο Βαρειάς (Λιμανάκι Βαρειάς), επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των 32 Ιερολοχιτών, που αποβιβάστηκαν στο σημείο στις 04/04/1944. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν οι Σεβασμιότατοι  Μητροπολίτες, Μυτιλήνης, κ.κ. Ιακώβος και Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσόστομος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πολλών συμπολιτών μας.

Σχετική ομιλία πραγματοποίησαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου, Σταύρος Μυρογιάννης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Βαρειάς Λέσβου “Αγ. Νικόλαος”, Βασίλης Πανταζής και ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ιστορία έχει καταγράψει αμέτρητες ελληνικές μάχες τόσο της εθνικής αντίστασης όσο και του τακτικού ελληνικού στρατού με έδρα την Μέση Ανατολή. Μάχες που δόθηκαν με αυταπάρνηση και γενναιότητα  από Έλληνες στρατιώτες. Μάχες που ανάγκασαν τους συμμάχους να ομολογήσουν πως οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Στις 4 Απριλίου 1944, άνδρες της Α΄ Μοίρας Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής, αποβιβάστηκαν σε αυτό το σημείο για να επιχειρήσουν ενάντια στην Γερμανική φρουρά της Λέσβου. Άνδρες με την κατακόρυφη δαφνοστεφανωμένη σπάθη στο στήθος, έφτασαν εδώ για να προσφέρουν ακόμα μια φορά τη ζωή τους με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας.

Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή την επέτειο και την συμπλήρωση 60 χρόνων από την καταδρομική επιχείρηση της 4ης Απριλίου, τιμούμε τη μνήμη των μαχητών, το πνεύμα των οποίων πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους σε κάθε στιγμή. Ένα παράδειγμα το οποίο βίωσα προσωπικά και διαπερνά όλη την οντότητά μου, μέσα από έναν από τους μαχητές αυτής της καταδρομικής επιχείρησης, τον αείμνηστο πατέρα μου Μίμη Γαληνό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι, οι τιμές που αποδίδουμε δεν αφορούν ούτε ηγέτες ούτε μεγάλους στρατηγούς, τα ονόματα των οποίων η ιστορία πάντα θυμάται. Αφορούν απλούς στρατιώτες και μαχητές. Διότι μπορεί οι πόλεμοι να έρχονται και να παρέρχονται, οι στρατιώτες όμως μένουν για πάντα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών και τον εθνικό μας ύμνο.

 

Μοιράσου το άρθρο!