Κοινωνία

05/12/2013 - 19:32

Εξαμελή οικογένεια ζει σε σκηνές στα «Τσαμάκια» Μυτιλήνης

yle="text-align: justify;">της Ανδρονίκης Κουτσαβλή / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Ένα σπίτι ζητάει από τον Άγιο Βασίλη ο πέντε χρόνων Ντίμος, που δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ζει στην καρδιά του χειμώνα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, μέσα σε σκηνές στο αλσύλλιο «Τσαμάκια» μαζί με τους γονείς του και τους παππούδες του.


Εδώ και καιρό, ζει στο άλσος μια οικογένεια που ήρθε από τη Βουλγαρία ψάχνοντας να βρει δουλειά. Στο παρελθόν, όπως εξηγεί η Βίκι Ντιμτσέλα Στάγκο, που ήρθε στο νησί με το σύζυγό της, την ανήλικη αδελφή της, το γιο της και τους γονείς της, πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζονταν εποχικά. Όμως λόγω της κρίσης, οι θέσεις εργασίες λιγόστεψαν και έτσι αποφάσισαν αντί για τη συμπρωτεύουσα, να πάνε σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδος.


«Ήρθαμε εδώ στο νησί γιατί ξέρουμε ότι μαζεύουν ελιές», είπε με τα σπαστά ελληνικά της και συμπλήρωσε ότι ήλπιζαν να βρουν γρήγορα δουλειά σε κάποιο χωράφι. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν φανεί τυχεροί. Όλο το καλοκαίρι το πέρασαν ζητιανεύοντας, ενώ όπως λέει δεν έχουν να κάνουν τα εισιτήριά τους για να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.

Αυτό που ζητάει τόσο η ίδια όσο και ο πεντάχρονος γιος της, είναι τέσσερις τοίχοι για να τους στεγάζουν μέχρι να βρουν μια δουλειά, για να ζουν σαν άνθρωποι.


Τις τελευταίες μέρες στη βροχή, το κρύο και το δυνατό αέρα, η εξαμελής οικογένεια μένει μέσα σε τρεις σκηνές που έχουν στήσει τα μέλη της στα Τσαμάκια. Σκηνές που τις περιτύλιξαν με νάυλον για να προστατευτούν από τη βροχή, για να μην αρρωστήσουν.

Ο μικρός Ντίμος, παρ’ όλο που δεν έχασε το χαμόγελό του εξ αιτίας της κατάστασης στην οποία ζει, αυτό που είπε στη μητέρα του να μας μεταφέρει είναι πως δε θέλει να βλέπει τους γονείς του να στενοχωριούνται επειδή μένουν στο δρόμο…

Μοιράσου το άρθρο!