Κοινωνία

10/03/2020 - 12:18

Φωτιά στο Οne Happy Family / Γερμανοί και αυστριακοί νεοναζι στην Λέσβο / ζητάμε άμεση πολιτική παρέμβαση

Ανακοίνωση από το One Happy Familly

Το Σάββατο βράδυ ξέσπασε μεγάλη φωτιά στο "one happy family", με αποτέλεσμα να καει το "school of peace" το οποίο παρέδιδε εκπαιδευτικού περιεχομένου δραστηριότητες σε πάνω από 4000 παιδιά απο το 2017, ελληνικά και αγγλικά σε ανήλικες, όπως και μαθήματα μουσικής και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εννιά τάξεις, το βασικό μας γραφείο και ενα εργαστήριο που κατείχε βασικό εξοπλισμό καταστραφηκαν.

Οι πυροσβέστες, που ειδοποιηθηκαν απο τους γείτονες οι οποίοι δυστυχώς βρίσκονταν εκείνη την δύσκολη ώρα στον χώρο, έφτασαν άμεσα και έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν στο να σβήσουν την φωτια. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κάνεις αλλα η ζημιά που προκλήθηκε ειναι τεράστια και θα παρει μηνες να να ξαναφτιάχτει ο εκπαιδευτικος μας χώρος, να αποκατασταθεί το κύριο κτήριο και να προσφερθεί ξανά ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε εκατοντάδες ανθρώπους που ειναι αποκλεισμενοι στην Λέσβο. Το κέντρο ήταν ηδη κλειστό για δυο εβδομάδες λόγω της τεταμενης κατάστασης που επικρατεί στο νησί για την ωρα. Η προέλευση της φωτιάς ακομα βρίσκεται σε έρευνα απο την ελληνική αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία και παρακαλούμε ολους να μην προτρέψουν σε καμία εικασία η οποία βασίζεται σε φημες.


Εξαιτίας της επικινδυνης κατάστασης που επικρατεί, πολλες ΜΚΟ στην Λέσβο, όπως και το "one happy family", αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά και να στείλουν τους εθελοντές μακρυά από το νησί. To αποτέλεσμα  αυτού είναι να υπάρχει ακόμα περισσότερη πίεση στην δημιουργία νέων υποδομών και να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στους ανθρώπους που μένουν στα κέντρα κράτησης που ηδη ζουν σε άθλιες συνθήκες.


Το "one happy family" είναι ενα παράδειγμα αλληλεγγύης στην Λέσβο. Άνθρωποι απο τα κέντρα κράτησης, εθελοντές και ντόπιοι εργάζονται μαζί για να προσφέρουν πάνω απο είκοσι δραστηριότητες σε 800 κατά μέσο όρο επισκέπτες. Το κέντρο ήταν ανοιχτό απο τις δέκα το πρωί μέχρι τις πέντε το απογευμα απο την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Ενώ δεν μπορούμε με βεβαιότητα να γνωρίζουμε πότε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε κανονικά, μπορούμε ηδη να δούμε το αντίκτυπο που έχει στους ανθρώπους αυτή η κατάσταση. Το να μην λειτουργούμε σημαίνει πως 250 παιδιά θα στερηθούν το δικαίωμα τους στην εκπαίδευση, όπως και χιλιάδες ενήλικοι θα στερηθούν τα μαθήματα αγγλικών και των ελληνικών τους. Οι επισκέπτες μας εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι γυναίκες και το 40% είναι κάτω των 18, δεν θα έχουν πρόσβαση σε άλλες διαθέσιμες δραστηριότητες, όπως φαρμακευτική περίθαλψη, βιβλιοθήκη, υπολογιστές, καφενείο, παιδικές χαρές, κήπος κτλ. Άνθρωποι που έχουν "κολλήσει " στο κέντρο κράτησης της Μόριας δεν θα έχουν ασφαλείς χώρους να απασχολουνται για την ώρα, και θα αναγκαστούν να περάσουν τον χρόνο τους σε πάρκα και σε στενα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, χωρίς να έχουν κάποια ουσιαστική απασχόληση.


Οργανώσεις που στηρίζουν και βοηθάνε όπως μπορούν στην προσφυγική κρίση, έχουν πλέον αγανακτήσει και ζητάνε την άμεση βοήθεια της Ε. Ε.. Χιλιάδες εθελοντές κουβαλάνε την ευθύνη που η ευρωπαϊκή πολιτική θα έπρεπε να εχει αναλάβει. Έχουμε κουραστεί με το να μην βλέπουμε κανένα φως στο τούνελ. Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την δύσκολη δουλειά μας, ακόμα και σε επικίνδυνες εποχές, αλλα ζητάμε απελπισμένα την βοήθεια και την υποστήριξη της Ε. Ε.. Ακόμα, καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί οι ντόπιοι, οι εθελοντές και όλοι όσοι ειναι αλληλέγγυοι.


Όπως πολλοί άλλοι, ζητάμε αποσυμφόρηση του νησιού και όχι στην κτήση νέου κέντρου κράτησης. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να υποστηρίξουν την Ελλάδα και να μοιραστούν το φορτίο που κουβαλάνε στις πλάτες τους τα νησιά. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό ενδιαφέρον ή κέρδος με την κράτηση αυτών των ανθρώπων εδω. Θα επιθυμούσαμε να επιστρέψουμε στο νησί ως επισκέπτες και να απολαύσουμε την φυσική ομορφιά του καθώς και την φιλοξενία των ανθρώπων εδω.
#EuropeMustAct

 

Δείτε στις φωτογραφίες το πριν και το μετά...

Μοιράσου το άρθρο!