Κοινωνία

04/09/2013 - 13:32

Γ. Βατός o πολεμιστής: Ξεκινάει ο ανελέητος πόλεμος κατά των τσιγγάνων που δημιουργούν πρόβλημα ...

style="text-align: justify;">Ελήφθησαν αποφάσεις, για κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους φορείς στο τι πρέπει να πράξουν το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει έλεγχος της κατάστασης. Ξεκινά ένας ανελέητος πόλεμος, να απομακρυνθούν 
τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν προβλήματα και συγκεκριμένα τα μέλη της φυλής που δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της κοινωνίας μας. 
 
 
Αυστηρά μέτρα αστυνόμευσης και βελτίωση των υποδομών στον καταυλισμό των τσιγγάνων στον Καρά Τεπέ, αποφάσισε στη χθεσινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λέσβου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελεγχθεί η αφόρητη πλέον και ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας, αλλά και σε διάφορες περιοχές του νησιού μας. 
Στη συνεδρίαση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες, κλήθηκαν και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου και ο Δήμαρχος Λέσβου.
Η σύσκεψη όπως είχε αναφέρει ο «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» σε ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Γ. Βατού μετά από έγγραφο διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, του Επιμελητηρίου και της Ένωσης Ξενοδόχων για την κατάσταση που επικρατεί. 
 
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Όπως ανέφερε ο Γ. Βατός, για πρώτη φορά ίσως έγινε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστική συζήτηση, και ελήφθησαν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες δίνουν κατευθύνσεις στους εμπλεκόμενους φορείς για το τι πρέπει να πράξουν το επόμενο διάστημα, ώστε να υπάρξει έλεγχος της κατάστασης που επικρατεί. 
«Στην εισήγησή μου κατέστησα σαφές, ότι αρμόδιος και υπεύθυνος για την κατάσταση με τους τσιγγάνους δεν είναι μόνο ο Δήμος Λέσβου, αλλά και η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και το Λιμενικό Ταμείο. 
Για παράδειγμα, ο χώρος απέναντι από το «Βερόπουλο» ανήκει στη λιμενική ζώνη και στην αρμοδιότητα της Λιμενικής Επιτροπής. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο πρόεδρος Κ. Κορδώνης που συμμετείχε στη σύσκεψη, ευαισθητοποιήθηκε με την αναφορά μου στο θέμα και δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει καθαρίσει το χώρο, τόσο από τα σκουπίδια, όσο και τις κάθε λογής βρωμιές που υπάρχουν εκεί. Δόθηκαν δεσμεύσεις, ότι θα υπάρχει 24ωρη αν χρειαστεί φύλαξη του χώρου, από το λιμεναρχείο και άμεση απομάκρυνση των τσιγγάνων που λυμαίνονται την περιοχή, είτε στήνοντας αντίσκηνα, είτε προκαλώντας φθορές στα οχήματα που παρκάρουν εκεί, είτε παρενοχλώντας τους περαστικούς. 
Θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, ώστε αυτοί που θα φύγουν από το πάρκινγκ να μην στρατοπεδεύσουν σε άλλο σημείο της πόλης, μεταφέροντας και εκεί τα προβλήματα. Στόχος δεν είναι η μετατόπιση του προβλήματος, αλλά η εξάλειψή του. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι οι εντατικοί έλεγχοι και αστυνόμευση της Μυτιλήνης. 
Εμείς ως Δήμος Λέσβου, δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές στον καταυλισμό των τσιγγάνων, είτε με νέα προκάτ, είτε με την τοποθέτηση παροχών νερού και χώρων αναψυχής για τα παιδιά». 
 
ΕΝΤΑΣΗ
Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις, αφού πλέον είναι σαφές ότι υπάρχει έντονη δυσφορία για την κατάσταση που επικρατεί και γκρίνια κυρίως από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι βλέπουν ότι αλλοιώνεται η εικόνα της πόλης και του νησιού μας από τα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας της δράσης ορισμένων τσιγγάνων.
 
ΜΙΑ ΦΥΛΗ
Επισημάνθηκε η διαπίστωση ότι δεν δημιουργούν όλοι οι τσιγγάνοι του νησιού και της πόλης πρόβλημα. Ουσιαστικά η ανεξέλεγκτη κατάσταση δημιουργείται από τη δράση μίας εκ των τεσσάρων φυλών που ζει στον τόπο μας. 
Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν, ότι πρέπει τις επόμενες ημέρες να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα, αν και παραδέχθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. 
«Ξεκινά ένας ανελέητος πόλεμος και δεν κρύβω ότι στόχος μας είναι να απομακρυνθούν από τον τόπο μας, τα στοιχεία εκείνα που δημιουργούν προβλήματα. Δεν μιλάω για τους τσιγγάνους που ζουν και δραστηριοποιούνται χωρίς να παρεκτρέπονται. Αναφέρομαι σε μια θορυβώδη μειοψηφία, η οποία, όμως, έχει κάνει άνω-κάτω ολόκληρη τη Μυτιλήνη. Αυτοί οι άνθρωποι αν δεν μπορούν να συμμορφωθούν με τους κανόνες της κοινωνίας μας, καλό θα είναι να απομακρυνθούν. Δεν σας κρύβω ότι το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα επαναληφθεί σε 15 ημέρες, για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των δράσεων που θα αναπτυχθούν και θα ληφθούν νέες αποφάσεις. 
Είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης και θεωρώ ότι για πρώτη φορά μπήκε το μαχαίρι στο κόκαλο. Μένει τώρα να δούμε στην πράξη το αποτέλεσμα». 
 
Μ. Χατζηγεωργίου/ εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!