Κοινωνία

13/03/2012 - 12:45

Γενική Συνέλευση και Ψήφισμα κατοίκων Καλλονής

yle="text-align:center;">ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ


Εμείς που συγκεντρωθήκαμε στις 12/3/2012 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής κάτοικοι και φορείς της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου μετά από πρόσκληση των Γεωγραφικών Αντιδημάρχων Καλλονής, Ερεσού – Αντίσσης,Αγ.Παρασκευής- Μανταμάδου, Πέτρας και Μήθυμνας και του Αντιδημάρχου Οικονομικών Λέσβου, με αφορμή τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις ή συρρικνώσεις της Δ.Ο.Υ Καλλονής ( Καλλονής – Μήθυμνας) και του ΙΚΑ Καλλονής δηλώνουμε τα παρακάτω:

  • Έχουμε ήδη ως πολίτες βιώσει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στη Λέσβο με τη δημιουργία ενός και μόνο Δήμου στο νησί μας
  • Βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση και την απαξίωση της ζωής των πολιτών του τόπου μας που καθημερινά αυξάνεται
  • Αποφασίσαμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να μη δεχτούμε περαιτέρω υποβάθμιση στον τόπο μας.
  • Επειδή τα  σχέδια ενάντια στις υπηρεσίες της Καλλονής δεν είναι στα πλαίσια ενός σχεδιασμού με γνώμονα το καλό των κατοίκων και της περιοχής και δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά καθώς και τη μεγάλη έκταση της Λέσβου, Ζητάμε την διατήρηση των δύο υπηρεσιών , ζωτικής σημασίας για την Κεντρική και Βορειοδυτική Λέσβο και τους κατοίκους της, με πλήρη στελέχωση και αναβάθμιση
  • Ζητάμε, σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της Νησιωτικότητας( αρ.10 του Συντάγματος) και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου ως προς το νησιωτικό καθεστώς των νησιών της Ε.Ε και μάλιστα στο μεγαλύτερο νησί- Δήμο της Ελληνικής Επικράτειας.
  • Ζητάμε επίσης την αναδιοργάνωση της ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΩΝ

Κάνουμε γνωστό σε κάθε κατεύθυνση και σε κάθε αρμόδιο ότι η στάση μας απέναντι σε αυτά τα θέματα είναι στάση αγώνα και όχι άμυνας

ΖΗΤΑΜΕ

  • ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ
  • ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
  • ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΣ
----------------------------------------
 
 
Το Δελτίο Τύπου του Δήμου Λέσβου
 

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Λέσβου και ειδικότερα των Αντιδημάρχων των Δημοτικών Ενοτήτων κεντρικού, βόρειου και δυτικού νησιού, Βαγγέλη Γιαβάση (Καλλονής), Γιώργου Κυριαζή (Αγίας Παρασκευής – Πέτρας), Λευτέρη Βογιατζή (Μήθυμνας), Αντώνη Κουμαρά (Ερεσού – Αντίσσης) και Γ         ιώργου Βουνάτσου (Πολιχνίτου – Αγιάσου) και υπό την προεδρία του Δημάρχου Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσου, πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 12-3-2012, το βράδυ, λαϊκή συνέλευση των δημοτών των παραπάνω Δημοτικών Ενοτήτων, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσόστομος, μετά του Ιερού κλήρου, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Πρόεδροι Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, Τοπικοί, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Στρατής Κυρατζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων, ξενοδοχειακών και λοιπών επιχειρήσεων, επαγγελματίες, υπάλληλοι της οικονομικής εφορίας και του Ι.Κ.Α. και πλήθος πολιτών.

Αντικείμενο της λαϊκής αυτής συνέλευσης που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τη μαζική συμμετοχή και τις τοποθετήσεις που έγιναν, ήταν η αποτροπή της επαπειλούμενης κατάργησης της Οικονομικής Εφορίας και του Ι.ΚΑ. Καλλονής. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Γιαβάσης, η Γενική Γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Νομών Λέσβου – Χίου, Μαρία Νικολάρα και η Κλεοπάτρα Αξιώτου, εκ μέρους του συλλόγου εργαζομένων Ι.Κ.Α. Λέσβου, οι οποίοι εξήγησαν αναλυτικά τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες της κατάργησης των παραπάνω κρατικών υπηρεσιών για τους πολίτες του κεντρικού, βόρειου και δυτικού τμήματος του νησιού, πέραν της μεγάλης ταλαιπωρίας μετάβασης στη Μυτιλήνη για τις συναλλαγές τους με αυτές τις υπηρεσίες. Κατήγγειλαν την πολιτική του μνημονίου, που επιβάλει αυτού του είδους τη συρρίκνωση της παρουσίας του κράτους γενικότερα στην ύπαιθρο της Λέσβου και οδηγεί αναπότρεπτα και στην πληθυσμιακή ερήμωσή της.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, υπενθύμισε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την επιτακτική ανάγκη παραμονής αυτών των υπηρεσιών, αλλά και άλλων (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική), στο Πλωμάρι, στη Γέρα στη Μήθυμνα και βέβαια στην Καλλονή, πρωτοβουλίες τις οποίες ανέπτυξε έγκαιρα η Δημαρχία με επισκέψεις σε Υπουργούς, όταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Βουνάτσος, τόνισε με έμφαση, ότι η συνταγματική αρχή της νησιωτικότητας επιβάλει τη διαφορετική μεταχείριση του νησιωτικού χώρου, εξ’ ορισμού τόπου δύσκολης ζωής και επιχειρηματικής δράσης, σε σχέση με τη στεριανή Ελλάδα και στην παρουσία των κρατικών υπηρεσιών, καθώς και στην περίπτωση της διατήρησης του καθεστώτος του χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά και άλλων συναφών ρυθμίσεων - διευκολύνσεων οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Άλλωστε, παρόμοιο καθεστώς υπάρχει και σε άλλα νησιά κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε πως η Λαϊκή ενότητα, ήταν ο μόνος συνδυασμός που κατήγγειλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του Καλλικράτη, ότι θα οδηγήσει σε υπερσυγκεντρωτισμό και καταστάσεις δυσκολοδιοίκητου έως αδιοίκητου στο νησί μας.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, επεσήμανε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, να επισκεφθεί όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους υποχρεώσει να δεσμευθούν, είτε στην αντιπολίτευση βρεθούν, είτε στην κυβέρνηση, να επιφέρουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τρεις ή πέντε Δήμους στο νησί, διατηρώντας πάντα το δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, αν η μελλοντική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει το παλλεσβιακό αυτό αίτημα. Τέλος, ο κ. Βουνάτσος πρότεινε την άμεση συγκρότηση επιτροπής αγώνα στην οποία να συμμετέχει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, ο ίδιος ως Δήμαρχος Λέσβου και εκπρόσωποι αναπτυξιακών – οικονομικών – κοινωνικών φορέων από κάθε μια από τις παραπάνω Δημοτικές Ενότητες. Η εν λόγω επιτροπή θα σχεδιάσει και θα οργανώσει τις αναγκαίες κινητοποιήσεις και επισκέψεις στα αρμοδίους της Αθήνας, ώστε να επιτευχθεί η παραμονή της Δ.Ο.Υ. και του Ι.ΚΑ. στην Καλλονή και θα συνέλθει σε πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι ομιλητές στη λαϊκή συνέλευση της Καλλονής επαίνεσαν τη Δημοτική Αρχή και τη συνεχάρησαν για την άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ως μόνο συμπαραστάτη των δημοτών μας. Και όλα αυτά σε συνθήκες κατάρρευσης – ανυπαρξίας της κρατικής και κυβερνητικής παρουσίας στον τόπο μας, γεγονός το οποίο επαυξάνει βεβαίως τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής και στα οποία ανταποκρίνεται με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει.

 

 

--------------------------------------

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

 

Προς α) τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αναστάσιο Γιαννίτση

β) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

γ) τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

 

 

Σας καταθέτω ως αναφορά ψήφισμα κατοίκων και φορέων της Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις ή συρρικνώσεις των δημοσίων υπηρεσιών της περιοχής (Δ.Ο.Υ. Καλλονής – Μήθυμνας και ΙΚΑ Καλλονής).

Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής ζητούν τη διατήρηση των δύο υπηρεσιών που είναι ζωτικής σημασίας, με παράλληλη στελέχωση και αναβάθμισή τους.

Παρακαλούμε για την εξέταση των αναφερομένων και την απάντησή σας. 

Ο Βουλευτής

 

 

Σπύρος Γαληνός 

--------------------------------

 

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

--

Μοιράσου το άρθρο!