Κοινωνία

07/11/2011 - 07:31

Γιατί "πυροβολούν" το νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης (;)

Στις 31/10/2011 το Lesvosnews δημοσίευσε μια ανακοίνωση-καταγγελία των συνδικαλιστών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Σ’ αυτή την καταγγελία ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Κατσιφαράκης εμφανιζόταν ως αυταρχικός και απειλητικός προς τους εργαζομένους.

Η ανακοίνωση αυτή των συνδικαλιστών προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τους πολίτες όσο και από εργαζομένους στο Νοσοκομείο. Λάβαμε αρκετά επώνυμα e-mail που παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Όλα τα μηνύματα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι θέλουν να διαβάλουν το νέο Διοικητή γιατί τους «χάλασε» συνήθειες πολλών ετών που έχουν να κάνουν με τη «λούφα» και την «διαφάνεια». Εδώ και αρκετές μέρες ο εργασιακός χώρος του Νοσοκομείου "βράζει". 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε το εξής: ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου δεν είναι από την Μυτιλήνη. Αυτό είναι περισσότερο θετικό παρά αρνητικό. Ο Διοικητής δεν γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και δεν έχει λόγω να κάνει διακρίσεις.

Ο πρώτος τομέας σύγκρουσης της νέας Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν το τσιγάρο. Το μεγάλο «έγκλημα» του Διοικητή ήταν ότι θέλησε να εφαρμόσει  το Νόμο. Δεν πιστεύουμε  να υπάρχει έστω και ένας νοήμον πολίτης που να διαφωνεί με την απαγόρευση του καπνίσματος στο νοσοκομείο. Κι όμως ακόμη και για αυτό το αυτονόητο υπήρξαν οι «τσαμπουκαλήδες» που το έβαλαν με το Διοικητή.

Όμως ο μεγάλος πόλεμος και τα χτυπήματα στο νέο Διοικητή ξεκίνησαν όταν (με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας) θεσπίστηκαν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων. Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους… Προς το παρόν δεν θα επεκταθούμε σ’ αυτό το θέμα. Ίσως το «σκάνδαλο οξυγόνου» να μην είναι το μοναδικό. Αξίζει όμως να δούμε το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας  "Τα Νέα της Λέσβου"  που αναφέρει ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου έκανε μπλόκο σε παρτίδα 60.000 ευρώ για  ορθοπεδικό υλικό επειδή δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Όμως η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου  Μυτιλήνης θέλησε να κάνει και κάτι ακόμη πιο «αισχρό». Προχώρησε σε ανακατανομή προσωπικού σε διάφορα τμήματα. Παράδειγμα στο τμήμα το Ορθοπεδικό οι ελλείψεις  είναι τεράστιες. Η πρόθεση της νέας Διοίκησης να μετακινήσει  υπαλλήλους που κάθονται… σε τμήματα που έχουν δουλειά και τρέξιμο αποτέλεσε αιτία πολέμου για τους συνδικαλιστές.

Με αφορμή το τραγικό συμβάν , της εγχείρησης λάθος ποδιού σε ηλικιωμένη γυναίκα ,η νέα Διοίκηση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προσπαθεί ο κάθε εργαζόμενος να κάνει αυτό που πρέπει. Το λάθος στο συμβάν με το πόδι οφειλόταν ότι την προετοιμασία για την εγχείρηση του ποδιού την έκανε τραυματιοφορέας χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα!!! Αυτό βέβαια δεν αρέσει σε όλους…δεν αρέσει να κάνουν αυτό που πρέπει και αυτό που λέει η ειδικότητά τους.

Η σύγκρουση  του Διοικητή με τους συνδικαλιστές του Νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι σύγκρουση, όχι πολιτική, αλλά νοοτροπίας.  Και εξηγούμαστε: Ασφαλώς και κανείς δεν συμφωνεί με τα χαράτσια που επιβάλει η κυβέρνηση στους ασθενείς των νοσοκομείων. Και ίσως να είμαστε όλοι υπέρ των καταλήψεων που κάνουν οι εργαζόμενοι. ΟΜΩΣ… η κατάληψη των συνδικαλιστών δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να συνεχίσουν να βολεύονται όταν το σύμπαν καταρρέει.

Ενδιαφέρον έχουν και μερικές λεπτομέρειες για το νέο Διοικητή. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ζήτησε το ψυγείο που υπάρχει στο γραφείο του να είναι άδειο (μέχρι τότε ήταν γεμάτο με σάντουιτς, αναψυκτικά, χυμούς) για να μην υπάρχουν διακρίσεις σε σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης ο Διοικητής φτιάχνει το καφέ μόνος του…… Το ίδιο ζήτησε να κάνουν και οι γιατροί…(οι νοσηλεύτριες δεν είναι υπηρέτριες όπως άφησε να εννοηθεί από τις πράξεις του ο Διοικητής). Επίσης ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Διοικητής δεν κάνει χρήση του υπηρεσιακού τζιπ (όπως έκαναν οι προηγούμενοι). Τέλος οι φήμες ότι το ελληνικό δημόσιο του πληρώνει τα έξοδα σπιτιού στη Μυτιλήνη δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα  και εντάσσονται στο γενικό παιχνίδι συκοφάντησης.

"Πυροβολούν" το νέο Διοικητή καταλογίζοντάς  του ανεπάρκεια. Αλήθεια, όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, θα τολμήσουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά όλων των Διοικητών που περάσαν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης;

Πρέπει να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους ασθενείς δεν καταφέρθηκε κατά του Διοικητή. Επίσης το προσωπικό που τόσα χρόνια ήταν στη «πρίζα»  αισθάνεται επιτέλους δικαίωση …που θα δουλέψουν και οι άλλοι συνάδελφοί τους. Και θα κάνουν  το ωράριο της εργασίας τους  στο χώρο δουλειάς και όχι εκτός νοσοκομείου...

Βέβαια για όλα αυτά ξεχνούν να μιλήσουν οι συνδικαλιστές....

Ο χώρος της υγείας  είναι τόσο ευαίσθητος. Δεν χωράει φθηνό συνδικαλισμό και αν μην τι άλλο δεν χωράει συνδικαλισμό με σκοπιμότητες που δεν είναι υπέρ των πολιτών. Ο χώρος της υγείας με βάση τα όλα όσα συμβαίνουν σήμερα θα δεχτεί τη χειρότερη επίθεση. Δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν ότι και να λέμε. Ας μάθουμε να δουλεύουμε με αυτά που έχουμε και να δουλεύουμε όλοι. Καλό θα είναι οι συνδικαλιστές να μην κοιτάζουν τη θεσούλα τους με την έννοια του βολέματος.

Ας κοιτάξουν γιατί  το Νοσοκομείο Μυτιλήνης είναι τόσα συχνά στα πρωτοσέλιδα των τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων.

Το Νοσοκομείο (μας)  (ναι είναι «μας») έχει εξαιρετικό προσωπικό. Χρειάζεται όμως ο μαέστρος να διοικήσει επιτέλους αυτή την ορχήστρα. Ας το καταλάβουν οι κ.κ. συνδικαλιστές και ας μην κάνουν υψηλή ραπτική με φράσεις που και καλά είπε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Και ίσως να είναι τελικά ευτυχία που δεν έχουμε Διοικητή από τη Μυτιλήνη… Οι σωστοί εργαζόμενοι και οι πολίτες ας απαντήσουν στο φθηνό συνδικαλισμό.

Τέλος πιστεύουμε ότι είναι  λάθος του κ. Κατσιφαράκη που δεν ακόμη δεν έχει απαντήσει σε όλο αυτό τον πόλεμο. Αυτή τη κρίσιμη στιγμή ανάγκη έχουμε από σωστούς τεχνοκράτες και ας βάλουμε τέλος στις νοοτροπίες του χθες.

Μοιράσου το άρθρο!