Κοινωνία

04/01/2013 - 04:26

Γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος

Γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος

Γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος

Γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος

Γιορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος

Σ

τις 3 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της Αγίας Θωμαΐδος, της εκ Λέσβου. Μυτιληνιά Αγία που έζησε το 10ο αιώνα μ.Χ. θεωρείται «προστάτιδα της συζυγίας», δεδομένου ότι διατήρησε αδιάσπαστο το γάμο της παρά τη βάναυση συμπεριφορά του συζύγου της. Τη σκότωσε ο ίδιος ο σύζυγός της!

Η μνήμη της, όπως κάθε χρόνο, τιμήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην πατρίδα της και συγκεκριμένα στο νεόκτιστο Ναό στην πόλη της Μυτιλήνης. Ο μοναδικός ανά την Ορθοδοξία Ναός της Αγίας Θωμαΐδος στη Μυτιλήνη, χτίστηκε με φροντίδα και δαπάνη του π. Αθανασίου Γιουσμά και πνευματικών του παιδιών, που συναποτελούν την Ορθόδοξη Κοινότητα «Οσία Θωμαΐς» και με τις ευλογίες πάντα και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ.

Φέτος εκτός του πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης και έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς και πληθώρα πιστών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου το απόγευμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση της Ορθοδόξου Κοινότητος, στο Κατοικητήριο της Οσίας Εκδήλωση – Εσπερίδα αφιερωμένη στο Γάμο σήμερα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Παράκληση στην Αγία Θωμαϊδα, «υπέρ των συζυγιών, ων η συζυγία χωλαίνει». Στη συνέχεια μετά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟ, ο Αιδεσιμ. π. Αθανάσιος Γιουσμάς, Πρόεδρος της Ορθοδόξου Κοινότητος, αναφέρθηκε στα δέκα χρόνια παρουσίας και προσφοράς του Συλλόγου. Προσφοράς που κινείται σε πολλά επίπεδα όχι μόνο θρησκευτικά, αλλά και κοινωνικά. Και παρουσίασε τα δυο νέα βιβλία του – έκδοσης της Ορθοδόξου Κοινότητος – σχετιζόμενα με τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές για την Εκδήλωση ήταν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Μακάριος Μάτσος, καθηγητής Οικονομολόγος – Θεολόγος, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Κρίση στην οικονομία, κρίση στην οικογένεια». Μέσα σε δυνατό, αληθινό, εντυπωσιακό και πρακτικό λόγο αναφέρθηκε στο σημερινό οικονομικό πρόβλημα που μαστίζει τη χώρα μας, εντοπίζοντάς το στην οικογένεια και στις επιπτώσεις που αυτό έχει στους συζύγους και στα παιδιά. Τόνισε πως, δεν θα πρέπει να μεταδίδουμε στα παιδιά μας το δικό μας άγχος, απλά να τα εξηγούμε και να διαλεγόμαστε μαζί τους, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους. «Γονείς χαλαρώστε κι αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν λιγότερα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «επιστροφή στους παραδοσιακούς και ξεχασμένους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, οι οποίες είναι και ορθότερες και οικονομικότερες». Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, Θεολόγος και εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Αναργύρων Αθηνών, Λέσβιος στην καταγωγή, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα: «Ρήξη στην οικογένεια: Ρίζες και παράσιτα». Είπε μεταξύ πολλών ωραίων & ποιητικών σκέψεων: «Αλίμονο αν το κύτταρο της οικογένειας νεκρωθεί… Επέρχεται ρήξη στην οικογένεια, απαιτείται όμως να εντοπίσουμε, να αναζητήσουμε τις ρίζες και να ξεριζώσουμε τα παράσιτα. Ο Χριστός σήμερα δεν είναι όχι κάτοικος, αλλά ούτε επισκέπτης του σπιτιού μας! Η οικογένεια σήμερα δεν είναι «εκκλησία». Η οικογενειακή εστία είναι άδεια, λόγω της εργαζόμενης μητέρας, του αδιάφορου πατέρα και των πολυάσχολων παιδιών… Απαιτείται για να ζήσει ο Γάμος υπομονή κι όχι έριδες, επιείκεια κι όχι διαμάχες».

Την Εσπερίδα - Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ ο οποίος αφού τόνισε «την απουσία επαφής και επικοινωνίας ανάμεσα στους συζύγους και στους γονείς με τα παιδιά» πως «για να στερεώσει ο Γάμος και για να έχει βάθος χρόνου, απαιτείται αγάπη, υπομονή, αλληλοσεβασμός και κατάργηση του εγώ και του εσύ και μετατροπή των σε εμείς», ευχήθηκε με τις μεσιτείες της Αγίας Θωμαΐδος της εκ Λέσβου, της προστάτιδος της συζυγίας, και την ατομική του κάθε συζύγου προσπάθειας, τα διαζύγια να τερματιστούν ή έστω να περιοριστούν μέσα στη νέα χρονιά.

(φώτο: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Κοπή Βασιλόπιτας, Ο Ναός της Αγίας Θωμαΐδος και η εικόνα )

 

                                                  

π. Αθανάσιος Γιουσμάς

Πρόεδρος Δ.Σ.

Ορθόδοξης Κοινότητας «Η Οσία Θωμαΐς»

Μοιράσου το άρθρο!