Κοινωνία

05/03/2012 - 17:26

Γιορτή και... μοναδική προσφορά από τα Λυκόπουλα Λέσβου: πάνω από μισό τόνο τρόφιμα , περισσότερα από 100 παιχνίδια!!!

pan style="color:#800080;">Όταν η γιορτή δεν είναι μόνο γιορτή...

Όταν η γιορτή γίνεται κοινωνική προσφορά...

Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Μαρτίου τα Λυκόπουλα της Λέσβου γιορτάσανε τα 80 χρόνια από την ίδρυση τους. Κι ήταν ένα πραγματικό πανηγύρι ενταγμένο στο γιορτασμό της Περιφέρειας προσκόπων Λέσβου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση των Προσκόπων της Λέσβου.

Από το πρωί του Σαββάτου τα Λυκόπουλα της Λέσβου γέμισαν με τις δραστηριότητες τους  την αυλή του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της πόλης, του ιστορικού «Γυμνασίου» της Μυτιλήνης, χώρου που συνδέεται με την ιστορία της νεολαίας αλλά και του Προσκοπισμού αφού στην αίθουσα τελετών του σχολείου στις 20 Ιανουαρίου 1913 ο ελευθερωτής της Λέσβου και πρώτος πολιτικός και στρατιωτικός Διοικητής του νησιού Κωνσταντίνος Μελάς ίδρυσε την πρώτη εκτός Αθηνών Ελληνική προσκοπική ομάδα, την ομάδα της Μυτιλήνης.

Το Σαββάτο λοιπόν τα λυκόπουλα έπαιξαν και έμαθαν παίζοντας στον αύλειο χώρο του σχολικού συγκροτήματος ενώ γνώρισαν και την παραδοσιακή Λεσβιακή φορεσιά, τη φορεσιά που φοριόταν πριν έναν αιώνα και αναγνώρισαν στις ιστορικές φωτογραφίες των γεγονότων της απελευθέρωσης άνδρες και γυναίκες του νησιού που φορούσαν τέτοια φορεσιά.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα λυκόπουλα διαδέχτηκαν του Προσκόπους της 2ης και της 3ης Ομάδας της Μυτιλήνης που από το πρωί βρισκόταν έξω από τα σούπερ μάρκετς «Βασιλόπουλος», «Μασούτης» και «Βερόπουλος». Παρέλαβαν τρόφιμα από τους πελάτες αυτών των σούπερ μάρκετς τα οποία και αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας παρέδωσαν στα μέλη του Παραρτήματος Μυτιλήνης  της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παράρτημα Μυτιλήνης  για τις ανάγκες σίτισης απόρων του νησιού. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 κιλά τρόφιμα! Ποσότητα που με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Το ίδιο βράδυ Λυκόπουλα και βαθμοφόροι βρέθηκαν και έπαιξαν ένα ετεροχρονισμένο παιχνίδι με τον ιδρυτή των Προσκόπων της Λέσβου στην αίθουσα τελετών του σχολείου ενώ πέρασαν τη νύχτα στις φιλόξενες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου που βρίσκεται στον ευρύτερο σχολικό χώρο.

Την επόμενη μέρα, από νωρίς το πρωί, γέμισαν το πάρκο της Αγίας Ειρήνης, τον Δημοτικό κήπο και την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης παίζοντας και μαθαίνοντας, ψάχνοντας για το «χαμένο θυρεό της περιφέρειας» . Ενώ αργά το μεσημέρι συγκέντρωσαν μαζί με άλλα παιδιά της πόλης τα παλιά αλλά σε καλή κατάσταση ευρισκόμενα παιχνίδια τους. Τα οποία και παραδόθηκαν στους  παρόντες εκπροσώπους του Σωματείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» για τα παιδιά της Λέσβου και όχι μόνο που η οικονομική κρίση τους έχει στερήσει τα παιχνίδια. Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 παιχνίδια ικανά να χαρίσουν το χαμόγελο σε ισάριθμα παιδιά.

Το διήμερο έκλεισε με το θυρεό που «βρήκαν» τα λυκόπουλα προσπαθώντας και μαθαίνοντας αλλά και το θυρεό της Περιφέρειας των Προσκόπων του μέλλοντος που σφράγισαν  με τα αποτυπώματα των χεριών τους.

Η περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει για την προσφορά τους στην υλοποίηση της δράσης το ζαχαροπλαστείο «Κεντρικόν», το αρτοποιείο Π. Γραμματάς, την Pizza Fan και την «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε» με το κατάστημα της «οδός Αλκαίου».

Επίσης ευχαριστεί για τη συνεργασία τις Διευθύνσεις του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, το 2ου Λυκείου Μυτιλήνης και του 1ου Γυμνασίου και τους εργαζομένους στα παραπάνω σχολεία.

[slideshow]

[gallery link="file" orderby="post_date"]

Μοιράσου το άρθρο!