Κοινωνία

14/01/2014 - 16:52

Χέρι βοηθείας στο ζευγάρι των αστέγων της Μυτιλήνης

trong>Γράφει η Λίτσα Βλάχου / Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Η κραυγή απελπισίας που απηύθυνε μέσα από την εφημερίδα "Τα Νέα της Λέσβου" το ζευγάρι των άστεγων που ζει μέσα σε ένα παλιό αυτοκίνητο, το οποίο έχει μετατρέψει σε "σπίτι" στο πάρκινγκ του λιμανιού της Παναγιούδας, εισακούστηκε. Με το που δημοσιοποιήθηκε το ρεπορτάζ μας άμεσα ανταποκρίθηκε ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου και μετά από επικοινωνία που είχε μαζί μας η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλη, έσπευσε την ίδια μέρα με κοινωνική λειτουργό και ένα άτομο από το "Βοήθεια στο Σπίτι", όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση και τις άθλιες συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζει το ζευγάρι.

 Η κ. Αντωνέλη, η οποία ευαισθητοποιήθηκε και είναι προς τιμήν της, τόσο για την ίδια όσο και για το θεσμό που εκπροσωπεί, έδειξε περίτρανα το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, αφού πρότεινε στην 31χρονη Μάια που είναι έγκυος 5 μηνών και στον 43χρονο σύζυγό της να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ.

Σύμφωνα με την πρόταση της κ. Αντωνέλη, για το ζευγάρι εξασφαλίζονται στέγη, τροφή, συνθήκες υγιεινής και ιατρική φροντίδα δωρεάν από το κοινωνικό ιατρείο, μιας και η Μάια που διανύει τον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης της δεν έχει πάει ακόμα σε γιατρό, καθώς και είδη ρουχισμού από το κοινωνικό παντοπωλείο. Μάλιστα η κ. Αντωνέλη πρότεινε στο νεαρό ζευγάρι την άμεση μεταφορά του στις εγκαταστάσεις με το αυτοκίνητο του "Βοήθεια στο Σπίτι", το οποίο επιφυλάχθηκε να απαντήσει και ζήτησε περιθώριο μιας μέρας, καθώς κάποιος ευαισθητοποιήθηκε και υποσχέθηκε ότι θα πάει να επισκευάσει το αυτοκίνητο, προκειμένου να το πάρουν μαζί. Απ’ ό,τι φαίνεται το νεαρό ζευγάρι δεν μπορεί να "αποχωριστεί" το αυτοκίνητο στο οποίο βρήκε προσωρινό καταφύγιο.

 Εδώ και δύο μήνες ζει μέσα σ’ αυτό, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς θέρμανση, τροφή και νερό, μέσα στην παγωνιά που "πλημμυρίζει" και διαχέεται σ’ όλο το κορμί, μα πάνω απ’ όλα στην καρδιά, που "φωνάζει" απελπιστικά ένα γιατί… Την απάντηση όμως δεν μπορεί να την δώσει κανείς γιατί έτσι τα έφερε η μοίρα, όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και για άλλους μετανάστες που έρχονται εδώ αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Βέβαια για το συγκεκριμένο ζευγάρι Βουλγάρων η τύχη προσωρινά χαμογέλασε, αν και η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να μεριμνήσει, αφού ο Δήμος χωρίς πόρους και δομές δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.

Δυστυχώς στη Λέσβο δεν υπάρχουν, όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ξενώνες αστέγων, για τη δημιουργία των οποίων το κράτος είναι απόν. Εν πάση περιπτώσει στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Λέσβου που ευαισθητοποιήθηκε, κινητοποιήθηκε άμεσα για το συγκεκριμένο ζευγάρι, στο οποίο θα παρέχει τα στοιχειώδη που δεν είχε μέχρι σήμερα και που πάσχιζε για να επιβιώσει, αλλά δεν τα κατάφερνε.

Μοιράσου το άρθρο!