Κοινωνία

06/06/2019 - 20:29

Χρήματα υπάρχουν για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο αλλά...

Μια ανοιχτή επιστολή προς τους νεοεκλεγέντες κ.κ. Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου Γράφει ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Μυτιλήνης, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε Δυτικής Λέσβου,


Αξιότιμοι κε Κύτελη και κε Βέρρο.

Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή δύναμη στο έργο σας.

Σας γράφω αυτή την σύντομη ανοιχτή επιστολή για να σας ενημερώσω για την κατάσταση που θα παραλάβετε σε μερικούς μήνες όσον αφορά το σημαντικό θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στη Λέσβο. Ένα θέμα που με μεγάλη χαρά πρόσεξα ότι συμπεριλάβατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση ότι θα ασχοληθείτε ενεργά για την αντιμετώπισή του.

Σήμερα, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου έχει:
- ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Μυτιλήνη με δώδεκα (-12-) θέσεις φιλοξενίας,
- έναν (-1-) μόνιμο δημοτικό υπάλληλο για να ασχολείται με τα ζώα, και
- ένα εγκεκριμένο (από 24 Απριλίου 2019) πρόγραμμα στειρώσεων, εμβολίων, σίτισης κτλ των αδέσποτων ζώων ετήσιου προϋπολογισμού περίπου 35.000 ευρώ (το οποίο όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Πέρυσι ξεκίνησε τον Οκτώβριο, οπότε έχουμε ακόμα μέλλον μπροστά μας…)

Όπως καταλαβαίνετε, οι υποδομές, οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι είναι απολύτως ανεπαρκείς και η κατανομή τους στο νησί πλήρως αναποτελεσματική. Χρειάζονται άμεσα περισσότεροι εργαζόμενοι, ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο/Χώρος Προσωρινής Περίθαλψης στη Δυτική Λέσβο, επέκταση των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κτηνιατρείου στη Μυτιλήνη, πολλαπλάσιες δαπάνες για τις απαραίτητες στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.

Τα καλά νέα είναι πως χρήματα για όλα αυτά ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Ως προς τις υποδομές, μόλις προχθές δημοσιεύτηκε πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, προϋπολογισμού έως 300,000 (τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, πλέον ΦΠΑ) ανά Δήμο. Αυτά τα χρήματα πρέπει να διεκδικηθούν!

Ως προς τις λειτουργικές δαπάνες, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου έχει λαμβάνειν άνω των 100.000 (εκατό χιλιάδες) ευρώ από πρόστιμα που έχουν επικυρωθεί για παραβάσεις της φιλοζωικής νομοθεσίας. Αυτά τα χρήματα πρέπει να εισπραχθούν!

Εύχομαι και ελπίζω ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας θα δρομολογήσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ανθρώπων κα ζώων στο νησί μας -και σας διαβεβαιώ ότι η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης θα είναι αρωγός σας σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Με εκτίμηση,

Ιωσήφ Μποτετζάγιας, Πρόεδρος ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!