Κοινωνία

25/11/2013 - 08:49

Η Αν. Αντωνέλλη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η Αντιδήμαρχος Λέσβου Κοινωνικής Προστασίας και Ισότητας των Φύλων κα Αναστασία Αντωνέλλη, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Το 1999 με απόφαση του ΟΗΕ, η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και Κοριτσιών.

    Δυστυχώς σήμερα δεκατέσσερα χρόνια μετά, το κοινωνικό αυτό ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεπικουρούμενο  και από την βία που γεννά η οικονομική κρίση, λαμβάνει διαστάσεις τρομακτικές. Έτσι ενώ θα περίμενε κανείς μετά την ανάδειξη του προβλήματος της βίας που ασκείται κατά των γυναικών  και της ενημέρωσης που υπάρχει, καθώς επίσης και των δομών που η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει όπως π.χ η Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, τα Κέντρα Συμβουλευτικής κ.λ.π., το πρόβλημα να έχει περιοριστεί, δυστυχώς τα στοιχεία είναι απελπιστικά! Καθημερινά αυξάνονται  τα περιστατικά εκδήλωσης βίας κατά των γυναικών.
    Εμείς στο Δήμο Λέσβου συγχρόνως με την Ελληνική Πολιτεία η οποία λειτουργεί και στο νησί μας Συμβουλευτικό Κέντρο για τις γυναίκες θύματα βίας, προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα τελευταία αγκυλωτά εμπόδια της γραφειοκρατίας και να λειτουργήσουμε μέχρι τέλους του χρόνου τον Ξενώνα που σκοπό θα έχει την φιλοξενία των γυναικών και των παιδιών τους που είναι θύματα βίας. Συγχρόνως στον Οργανισμό μας «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» λειτουργεί η Κοινωνική μας Υπηρεσία Συμβουλευτικής, καθώς επίσης και στο  Κοινωνικό μας Ιατρείο υπάρχει ψυχολόγος διαθέσιμος δωρεάν να παρέχει στήριξη στα θύματα της ενδο- οικογενειακής συνήθως βίας.
    Λειτουργούμε όμως συμπληρωματικά και υποστηρικτικά αφού, δυστυχώς, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα, γιατί δυστυχώς, όσο υπάρχουν οι συνθήκες φτώχειας και αμάθειας οι άνθρωποι θα είναι υποχείρια του ορμέφυτου της βίας περισσότερο, με πρώτα θύματα τις γυναίκες και τα παιδιά.  
    Ας ελπίσουμε ότι η παρεχόμενη Παιδεία μας, θα στοχεύσει κάποτε στην καλλιέργεια της ψυχής και στην μαζική επιμόρφωση μας, ούτως ώστε η κουλτούρα μας να χειραγωγήσει ορμέφυτα και πάθη, οδηγώντας μας σε συμπεριφορές που θα είναι απαλλαγμένες από εκδηλώσεις βίας. Είναι λοιπόν ανάγκη η Ελληνική Πολιτεία να χρησιμοποιήσει το Μεγάλο Εργαλείο της Παιδείας, στο σχολείο, στο διαδίκτυο, στα ΜΜΕ, αν πραγματικά θέλει να εξαλείψει την Βία κατά των Γυναικών, αλλά και γενικότερα. »   
 

Μοιράσου το άρθρο!