Κοινωνία

05/07/2013 - 20:49

Η εξόδιος ακολουθία της Ηγουμένης του Αγίου Ραφαήλ Ευγενίας Κλειδαρά

Η εξόδιος ακολουθία της Ηγουμένης του Αγίου Ραφαήλ Ευγενίας Κλειδαρά

Κηδεύθηκε σήμερα 5 Ιουλίου 2013, στις 11:00 το πρωί η Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ Ευγενία Κλειδαρά.
Η Ευγενία Κλειδαρά ετάφη  στο Κοιμητήριο της Μονής.
Οι  Μητροπολίτες Μυτιλήνης Ιάκωβος και Μηθύμνης Χρυσόστομος έψαλλαν την εξόδιο ακολουθία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβοςεκφώνησε τον επικήδειο και αναφέρθηκε στο έργο της Ηγουμένης.
Πλήθος πιστών παρακολούθησε την εξόδιο ακολουθία. Παρόν ήταν ο Δήμαρχος Λέσβου και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών.
 
Δήλωση  Νίκου Σηφουνάκη για τον θάνατο της Ηγουμένης  Ευγενίας
«Η μοναχή Ευγενία («κατά κόσμο» κυρία Κλειδαρά) υπήρξε μία προσωπικότητα που με την δράση της, ιδρύοντας και αναδεικνύοντας  την Μονή Αγίου Ραφαήλ, πρόσφερε  στο νησί της Λέσβου. Η  Λεσβιακή κοινωνία  της οφείλει πολλά.  
Πραγματικά λυπήθηκα που λόγω συγκοινωνιακού προβλήματος δεν πρόλαβα να παραστώ στην νεκρώσιμη ακολουθία στον Άγιο Ραφαήλ.  
Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά της και στην Μοναστική Κοινότητα.»
 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
 
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια της Ηγουμένης της Μονής του Αγίου Ραφαήλ, Ευγενίας Κλειδαρά.
Η προσφορά, το έργο και η παρουσία της σε ανθρώπινο επίπεδο υπήρξαν μοναδικά και πολυεπίπεδα, καθώς υπηρέτησε το θείο θέλημα με πίστη και προσήλωση, διέδωσε το θείο λόγο με την πλούσια συγγραφική της πένα και συνάμα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να απαλύνει τον πόνο και την ανάγκη των χιλιάδων πιστών που ζητούσαν τη συνδρομή, την παρηγοριά, τη θεραπεία της ψυχής, του μυαλού και του σώματος.
Ένας άξιος και ορκισμένος υπηρέτης του Θεού ανήκει αποκλειστικά και μόνον σε Εκείνον, γι’ αυτό η κοίμηση της μακαριστής Ηγουμένης, τη φέρνει ακόμα πιο κοντά στην πηγή της ζωής και των Πάντων. Ωστόσο, για την τοπική κοινωνία του νησιού μας, για ολόκληρο τον Ελληνισμό, σε όποιο κομμάτι της υφηλίου κι αν βρίσκεται, αλλά και για κάθε πονεμένη ψυχή που επικαλέστηκε την προσευχή της, το κενό θα παραμείνει δυσαναπλήρωτο. Σε μια εποχή που διψά για αλήθεια, πίστη και πρότυπα, μια τόσο ενάρετη προσωπικότητα, θα μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη όλων μας.
Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας του Βορείου Αιγαίου, που τόσο αγάπησε, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 
αντιπρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, για το θάνατο της Ευγενίας Κλειδαρά:
«Αφήνει πίσω της μεγάλο κενό…»
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτη Χατζηκυριάκο, η Ευγενία Κλειδαρά ήταν ένα άτομο που μέσα από το λειτούργημά της είχε προσφέρει πάρα πολλά στο νησί (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ).
«Χάρη στη Μονή του Αγίου Ραφαήλ, πολύς κόσμος κατέφθανε στη Λέσβο, επισκέπτες που έχοντας ακούσει για το έργο που γίνεται στη Μονή, ήθελαν να επισκεφτούν τόσο τη Μονή, όσο και τη Λέσβο. Σίγουρα ο θάνατός της αφήνει ένα μεγάλο κενό και η θλίψη είναι μεγάλη, κάτι που εκφράζει όλον τον τουριστικό κόσμο, και όχι μόνο, του νησιού. Ευχόμαστε να είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει.»
 
ΤΟ ΑΥΡΙΟ
Ο βίος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ φαίνεται ότι προχωρά χωρίς προβλήματα αναφέρει η εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, στη μετά εποχή της Ηγουμένης Ευγενίας. 
Όλα δείχνουν να κυλούν ομαλά στο Μοναστήρι, ακολουθώντας τις κανονικές διαδικασίες. 
Σύμφωνα με τους κανόνες, το ηγουμενοσυμβούλιο δέχεται τις υποψηφιότητες όσων μοναχών είναι εγγεγραμμένες στο Μοναχολόγιο της Μονής και προσδιορίζει την ημέρα της εκλογής. Μετά την ανάδειξη της νέας Ηγουμένης, η τελετή ενθρόνισής της γίνεται από το Μητροπολίτη. Αυτή τη στιγμή, μέχρι τον ορισμό και επίσημα της νέας Ηγουμένης, το ηγουμενοσυμβούλιο αποφασίζει για όποια θέματα προκύπτουν. 
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μας με εκπρόσωπο της Μητρόπολης, προκειμένου να καταγραφούν οι θέσεις και ο ρόλος της στη διαδικασία. 
φώτο: ahdοni.blogspot.gr
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!