Κοινωνία

28/05/2012 - 15:14

Η Λέσβος ακόμη μετράει τις πληγές της από τη θεομηνία

Το απόγευμα της Κυριακής 27 Μαΐου 2012, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Νίκο Κατράνη, Ηλία Κουνιαρέλλη, τους Προέδρους των Κοινοτήτων Ιππείου, Κάτω Τρίτους, Κεραμείων και Συκούντας, επισκέφθηκαν τις βαρύτατα πληγείσες περιοχές των παραπάνω κοινοτήτων, τόσο εντός των χωριών, όσο και αγροτικούς δρόμους και λαγκάδια. Διαπιστώθηκαν για ακόμη μια φορά, διότι είχε  προηγηθεί άμεση επίσκεψη  των αρμοδίων Αντιδημάρχων, στην πληγείσα περιοχή από νωρίς το πρωί της ημέρας έναρξης  της θεομηνίας, επί παρουσία και δημοτών, οι μεγάλες ζημιές, οι οποίες οφείλονταν πρωτίστως στη θεομηνία και ενημέρωσε τους πολίτες για τις διοικητικές και νομικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Δημοτική Αρχή, προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Βορείου Αιγαίου, για την κήρυξη των ως άνω περιοχών ως θεομηνιοπλήκτων, καθώς και τις όμοιες περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Θερμής (τ. Δήμος Θερμής), ώστε να καταγραφούν επίσημα οι προκληθείσες ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, καθώς και σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνικά εργαστήρια, αυτοκίνητα κ.λ.π.   

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους πολίτες των περιοχών αυτών, τα Διοικητικά Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων, των ως άνω περιοχών για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία που προσέφεραν στη Δημοτική Αρχή, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες των συνεργείων του Δήμου, που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν επί τόπου και έπραξαν υπό ισχυρή βροχή το καθήκον τους, κατά τον καλύτερο τρόπο.

Δείτε βίντεο:

-------------------------------

Καθαρισμοί δρόμων:

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, τα μηχανήματα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθάρισαν το περασμένο Σάββατο 26/5 από τις κατολισθήσεις το οδόστρωμα στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου.

 

Σήμερα από το πρωί, οι παρεμβάσεις προχώρησαν εντός του οικισμού της Μόριας, με τον καθαρισμό του χειμάρρου που δημιούργησε προβλήματα στους κατοίκους, ενώ τα μηχανήματα της Περιφέρειας από το μεσημέρι βρίσκονται στον Περιφερειακό της Μόριας, καθαρίζοντας και εκεί το δρόμο από τις κατολισθήσεις και στην Εθνική Μυτιλήνης-Καλλονής στο ύψος του Καμένου Δάσους.  

Επιστολή από τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων προς    τους : ΠΡΟΣ :  1. Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Νάσο Γιακαλή 2. Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Ηρακλή Βερβέρη 3.  Δήμαρχο Λέσβου Κ.Δημήτριο.Φ.Βουνάτσο 4. Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ευεργέτουλα Κ. Νικόλαο Κατράνη Ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Tα έντονα καιρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας που έπληξαν την περιοχή της Δ.Ε Ευεργέτουλα και παρουσιάστηκαν με τη μορφή των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, είχαν ως συνέπεια την πρόκληση πολλών ζημιών στις Τοπικές Κοινότητες Ιππείου και Συκούντας. Προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών τόσο σε υποδομές (οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία , δίκτυο ύδρευσης αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων, δίκτυο άρδευσης), κτιρίων της Δ.Ε Ευεργέτουλα, όσο και στις διαδικασίες των σχετικών αποζημιώσεων για τις αποκαταστάσεις σε κτίρια, σε στέγαστρα, σε αγροικίες, σε καταστήματα, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις , σε οχήματα και σε καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες: -Να κηρυχθεί ως θεομηνιόπληκτη η παραπάνω περιοχή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. -Να γίνει ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΛΓΑ, ΥΑΣ. κ.λπ.) -Να γίνει συγκρότηση επιτροπών για καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια, σε στέγαστρα, σε αγροικίες, σε καταστήματα, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας                 Ο  Πρόεδρος της  Τοπικής Κοινότητας                       Ιππείου.                                                       Συκούντας                                   ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΣΙΝΑΝΗΣ                                   ΓΑΒΡΙΗΛ- ΜΑΡΙΝ-ΑΛΖΑΤΕ  ΝΟΡΑ

Μοιράσου το άρθρο!