Κοινωνία

12/02/2015 - 06:09

Η πλατεία ήταν γεμάτη....

style="text-align: justify;">Με κεντρικό σύνθημα "ενάντια στους εκβιασμούς των δανειστών" διοργανώθηκαν χθες βράδυ  συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο περιθώριο του Eurogroup. Xιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν παρά το τσουχτερό κρύο  σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και στο εξωτερικό. 
Οι συγκεντρώσεις διοργανώνονται στα πλαίσια υποστήριξης των ελληνικών θέσεων στο έκτακτο Eurogroupe σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Παράλληλα διεξάγονται και πολλές ακόμα συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της υφηλίου, ενώ διατίθεται και χάρτης μέσω της Google με όλες τα σημεία του πλανήτη, στα οποία διεξάγονται. 
Κεντρικό σύνθημα των συγκεντρώσεων  είναι "Ανάσα αξιοπρέπειας σε όλη την Ελλάδα" και οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής μέσω του Facebook.
Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα την περασμένη εβδομάδα πήραν μέρος περίπου 8.000 άνθρωποι. Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις.
Στη Μυτιλήνη η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς. 
 
 
 
Χωρίς αποτέλεσμα: 
Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη λήξη των εργασιών στις Βρυξέλλες.
Η έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ακολούθησαν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις για την σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίες ωστόσο δεν καρποφόρησαν.
Στη σύντομη συνέντευξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε, πως το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ακόμα πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία σε αυτό το ζήτημα. «Διερευνήσαμε πολλά ζητήματα» είπε, χαρακτηρίζοντας την παράταση του προγράμματος «προτιμητέα». 
«Δεν υπάρχουν κοινά συμπεράσματα, υπάρχει πρόοδος, αλλά όχι τόσο μεγάλη ώστε να υπάρξει κοινή δήλωση συμπερασμάτων» επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «έντονη και εποικοδομητική».
Ερωτηθείς αν υπήρξε παρουσίαση κάποιου προγράμματος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «δεν μπήκαμε σε λεπτομερείς περιγραφές του περιεχομένου ενός προγράμματος απλά προσπαθήσαμε να ξεκαθαρίσουμε τα επόμενα βήματα για τη Δευτέρα».
«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ακόμα.
Διέψευσε τις πληροφορίες εξάλλου για αποστολή κλιμακίων τεχνοκρατών στην Αθήνα καθώς όπως είπε για να συμβεί αυτό «θα έπρεπε να έχουμε μια κοινή  βάση για το πώς θα ακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί​, χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, και σημείωσε πως η Ελλάδα «πρέπει να καταλάβει πως την αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα κράτη – μέλη».
«Παρά τις καλές προθέσεις» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί, «δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε κοινή δήλωση».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επεσήμανε πως δεν υπήρξε σύγκρουση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και προσέθεσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Μοιράσου το άρθρο!

geotee