Κοινωνία

28/11/2010 - 20:08

Η πόλη είμαστε εμείς. Μια παρέα από όλους εμάς για την πόλη μας

To αρχικό κείμενο από την πρώτη συνάντηση που έγινε σήμερα στα Τσαμάκια για την δημιουργία ομάδας παρέμβασης στην πόλη :

"Τι δεν είμαστε Δεν είμαστε κομματικός οργανισμός. Δεν είμαστε δημοτική παράταξη. Δεν είμαστε άλλη μια οργάνωση. Δεν είμαστε μη κυβερνητική οργάνωση που κάνουμε ότι κάνουμε εάν το κάνουμε και εφόσον κάποιος μας χρηματοδοτήσει.

Τι είμαστε Είμαστε πολίτες που παραμένουμε ενταγμένοι σε φορείς και άλλους χώρους (όσοι είμαστε) και σαν μια ζωντανή κοινότητα μοιραζόμαστε την πίστη μας στην προοπτική μιας καλύτερης Μυτιλήνης μέσα από την αναζωογονηική δύναμη της δράσης μας. Αντλούμε δύναμη και ενέργεια από την κοινωνία των πολιτών, τους εκατοντάδες ανυπεράσπιστους πολίτες της Μυτιλήνης που λένε από μέσα τους «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» και που θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους αλλά μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν ένα κανάλι δημιουργικής συμμετοχής στις υποθέσεις της Μυτιλήνης. Είμαστε μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Μυτιλήνης που αγαπάνε την πόλη τους και πιστεύουν ότι ο συμβιβασμός με τις πιο προβληματικές της πλευρές διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο ανορθολογισμού, στασιμότητας, δυσφήμησης, υπανάπτυξης και τελικά αυτοϋπονόμευσης των προοπτικών της. Για μας η Μυτιλήνη δεν μπορεί να είναι μια «τελειωμένη ιστορία». Αντίθετα μπορεί να είναι ένα αχανές πεδίο ευρηματικών και αποτελεσματικών δράσεων σε όφελος των πολιτών της. Κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το «κράτος». Είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε. Επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο.

Θεωρούμε την υπεράσπιση της προσβασιμότητας στο δημόσιο χώρο στρατηγικό στόχο. Ελεύθερα πεζοδρόμια, ελεύθεροι πεζόδρομοι, ελεύθερες πλατείες. Πιστεύουμε στη δύναμη της μικρής κλίμακας. Δυστυχώς δεν θα είμαστε εμείς που θα κάνουμε την πόλη ένα τεράστιο πάρκο ή θα την απαλλάξουμε από κάθε τι που πληγώνει αυτήν κι εμάς. Πριν φτάσουμε εκεί, υπάρχουν χιλιάδες μικρά αλλά σπουδαία πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Οι δράσεις και οι καμπάνιες μας δεν θα είναι «μια κι έξω». Θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με στόχο την εδραίωση μόνιμων θετικών αποτελεσμάτων. Επικαλούμαστε τη νομιμότητα. Ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων καθημερινότητας της Μυτιλήνης προέρχονται από τη μη εφαρμογή των νόμων που ήδη έχουμε. Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση με στόχο τον σεβασμό της νομιμότητας Έχουμε μανία με την καθαριότητα. Η Μυτιλήνης είναι για αυτό το λόγο και φαίνεται βρώμικη. Οι ευθύνες όμως είναι όλων μας. Ο συμβιβασμός με πρακτικές που ρυπαίνουν κατ’ εξακολούθηση την πόλη είναι άγνωστο γράμμα για όλους μας. Σηκώνουμε τα μανίκια και καθαρίζουμε. Αγαπάμε τα μέσα μεταφοράς και τα ποδήλατα. Ονειρευόμαστε ένα αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων σε όλη την πόλη και τις γειτονιές της. Δεν νοσταλγούμε τη Μυτιλήνη που πέρασε. Την αγαπάμε, τη σκεφτόμαστε, εργαζόμαστε για τα σημάδια της, τα αναδεικνύουμε αλλά μέχρι εκεί. Το «σήμερα» είναι το μόνο που έχουμε. Συγκεντρώνουμε χρήματα για καλό σκοπό. Οι χορηγίες υπέρ της πόλης σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή είναι ένα αναξιοποίητο πεδίο δράσης που φιλοδοξούμε να το τροφοδοτήσουμε με νέα ενέργεια. Αναγνωρίζουμε τις θετικές πλευρές της πόλης μας. Ο πολίτης της Μυτιλήνης, όλοι εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες γκρινιάρηδες ώστε να μη βλέπουμε πόσα καλά έχει να δώσει αυτή η πόλη. Θέλουμε να τα αναδείξουμε. Και να είμαστε δίπλα σε όλες τις προσπάθειες που θα κάνουν τη Μυτιλήνη κάθε μέρα καλύτερη. Έχουμε πίστη. Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Αλλά ξέρουμε καλά ότι κάθε νίκη, όσο μικροσκοπική κι αν δείχνει, θα μας κάνει πιο δυνατούς. Θέλουμε τη Μυτιλήνη όμορφη, καθαρή, φιλική προς όλους τους κατοίκους της μόνιμους και προσωρινούς κάθε μορφής, θέλουμε την πόλη μας ανοιχτή στην κοινωνία και στο διάλογο ακόμα και για τις αντιφάσεις της. Θέλουμε να ξανασταθούμε όλοι μας στο ρόλο μας σαν πολίτες. Κι αυτό είναι ένα ταξίδι που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα!"

Μοιράσου το άρθρο!