Κοινωνία

11/09/2013 - 14:21

Ιμάμ Οντέν: «κλειδώνοντας» καροτσάκια και «ξεκλειδώνοντας» όνειρα στο Lidl Μυτιλήνης

m>Ανδρονίκη Κουτσαβλή / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

Ήρθε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα από το Μπαγκλαντές, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν και την οικογένειά του. Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ονειρεύτηκε ο Ιμάμ Οντέν, που σήμερα βρίσκεται επί ώρες έξω από το πολυκατάστημα «Lidl» και προσφέρεται να μεταφέρει τα άδεια καροτσάκια για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, στέλνοντας και «λίγα - λίγα» χρήματα, όπως είπε, στην οικογένειά του.


Όταν ξεκινούσε ο 44χρονος Ιμάμ Οντέν το ταξίδι του για την Ελλάδα, προφανώς δε φανταζόταν ότι και εδώ οι συνθήκες θα ήταν τόσο δύσκολες. Πριν από τρία χρόνια ήρθε από το Μπαγκλαντές (βρίσκεται ανατολικά της Ινδίας) στη χώρα μας, μόνος του, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και τα τρία του παιδιά, δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Στόχος ήταν να βρει καλύτερες συνθήκες που θα τον βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια του οικονομικά και στηρίξει την οικογένειά του.


Ψάχνοντας για δουλειά
Εδώ και ένα χρόνο περίπου μένει στην πόλη της Μυτιλήνης ψάχνοντας για εργασία. Βέβαια οι δουλειές, όπως και ο ίδιος διαπίστωσε, είναι ελάχιστες. Όπως εξήγησε δεν μπόρεσε να κάνει μεροκάματο ούτε σε χωράφια, ούτε σε οικοδομές όπως γινόταν παλιότερα, κι έτσι σκέφτηκε να βοηθά τους καταναλωτές που πηγαίνουν για τις αγορές τους στα «Lidl».

Κάθε μέρα λίγο μετά τις 8, πάει περπατώντας στο πολυκατάστημα στον Καρά Τεπέ, ενώ λίγο μετά το μεσημέρι, παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Όλοι όσοι περνούν από το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου τις ώρες αυτές, σίγουρα θα τον έχουν συναντήσει.

Ο ίδιος δε θέλει να γίνεται ενοχλητικός, στέκει στην άκρη, κοντά στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, και περιμένει τους ανθρώπους να βγουν από το πολυκατάστημα αφού κάνουν τα ψώνια τους. Δεν τους «κυνηγά», απλά είναι εκεί και περιμένει. Περιμένει να τον προσέξουν και στη συνέχεια ζητά ευγενικά από αυτούς που θα βγουν από το σούπερ μάρκετ, να πάρει το καρότσι τους και να το οδηγήσει πάλι πίσω, στο σημείο που βρίσκονται όλα τα καρότσια μαζεμένα.

Δε ζητάει πολλά, παρά μόνο το κέρμα που απασφαλίζει το καρότσι. Όπως είπε χθες χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα ελληνικά που γνωρίζει, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να βγάζει αξιοπρεπώς λίγα χρήματα και να έχει ένα πιάτο φαΐ. Τα υπόλοιπα τα βάζει στην άκρη. Και κατά διαστήματα στέλνει χρήματα, όσα μπόρεσε να συγκεντρώσει, πίσω στους δικούς του στο Μπαγκλαντές, που έχει να δει τα πρόσωπά τους εδώ και τρία χρόνια.

Μοιράσου το άρθρο!