Κοινωνία

14/10/2013 - 18:58

Ισόβια στον εργολάβο της Μυτιλήνης. Το 2012 σκότωσε τη σύζυγό του με 10 μαχαιριές

ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΤΟ ΟΡΚΩΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ : Ισόβια στον εργολάβο για το έγκλημα

- Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο, ενώ από την ακροαματική διαδικασία δεν αναδείχθηκε κάποια άλλη πτυχή εκτός της ήδη γνωστής για τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο του συζυγοκτόνου

 

 του Στρατή Σαμιώτη - εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Την ποινή των ισοβίων δεσμών επέβαλε το βράδυ της Παρασκευής με την απόφασή του το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Χίου στον 44χρονο εργολάβο για την δολοφονία της συζύγου του το 2012, χωρίς να δεχθεί τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Η συνεδρίαση του Κακουργιοδικείου ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε μετά τις 8 το βράδυ, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου της Χίου ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες της μοιραίας νύχτας εκείνου του Σαββάτου και οι κρίσιμες τελευταίες ώρες που οδήγησαν στην τραγωδία στο Πυργί.

Πάντως όπως ήταν αναμενόμενο, στο δικαστήριο δεν αναδείχθηκε κάποια άλλη πτυχή της υπόθεσης από την ήδη γνωστή στην τοπική κοινωνία, δηλαδή τον διαταραγμένο ψυχικό κόσμο του θύτη ώστε να "θολώσει" και πριν καταλάβει τι έκανε, να ρίξει αιμόφυρτη στο δάπεδο από διαδοχικές μαχαιριές την άτυχη γυναίκα του. Κανένα άλλο στοιχείο που να οδηγεί σε διαφορετική κατεύθυνση δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ούτε θέμα "διάστασης" του ζευγαριού, καθώς το έγκλημα αποδόθηκε στη ραγδαία αλλαγή συμπεριφοράς του 43χρονου (τότε) οικογενειάρχη, ο οποίος είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία ζώντας ήσυχα με τη σύζυγο και τα παιδιά του.

 

Σόκαρε, αλλά και συγκίνησε

 

Το έγκλημα είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία στις 20 Μαΐου του 2012 και μάλιστα πριν προλάβει να συνέλθει από το διπλό φονικό στα Κεραμειά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η σκέψη και μόνο ότι τα δύο ανήλικα παιδιά του ζευγαριού έχασαν και τους δυο γονείς τους εφόσον 41χρονη μητέρα τους έπεσε νεκρή από τα χέρια του πατέρα, ενώ από την άλλη πλευρά και ο δράστης κατέληξε στη φυλακή, προκάλεσε τότε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Το έγκλημα στο Πυργί είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της έντονης ψυχικής φόρτισης που είχαν προκαλέσει τα οικονομικά προβλήματα στον συζυγοκτόνο εργολάβο, ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε κλειστεί στον εαυτό του βρίσκοντας κατά κάποιους γνωστούς του ζευγαριού διέξοδο στο αλκοόλ. Από την άλλη όμως πλευρά, οι φίλοι του ζευγαριού μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια και για το θύμα ως προς το ρόλο που είχε στη στήριξη του συζύγου της, κάτι το οποίο ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να αποφευχθεί η τραγωδία.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έγκλημα είχε γίνει τη νύχτα του Σαββάτου 19 προς 20 Μαΐου στην κατοικία της οικογένειας στο Πυργί της Μυτιλήνης. Μετά από έντονη λογομαχία ανάμεσα στο ζευγάρι, ο 43χρονος σύζυγος - εργολήπτης δημόσιων έργων άρπαξε ένα μαχαίρι από την κουζίνα και χτύπησε την σύζυγό του 10 φορές στο θώρακα, την κοιλιά και το λαιμό, με αποτέλεσμα να πέσει στη συνέχεια αιμόφυρτη στο δάπεδο.

 

Η παράξενη συμπεριφορά

 

Τα στοιχεία εκείνης της περιόδου απέδωσαν τα κίνητρα στα οικονομικά προβλήματα και στον ψυχικό κόσμο του 43χρονου Γ.Κ., η συμπεριφορά του οποίου είχε γίνει αλλοπρόσαλλη. Αυτό άλλωστε δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους φίλους και έναν συγγενή, οι οποίοι είχαν "ειδοποιήσει" την οικογένεια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Γ. συμπεριφέρεται παράξενα και πρέπει να τον δει γιατρός». Δυστυχώς όμως τις κινήσεις της οικογένειας πρόλαβαν τα δραματικά γεγονότα με τραγικές φιγούρες τα δύο ανήλικα αγόρια, μαθητές Δημοτικού 8 και 9 ετών τότε, που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν και τους δύο γονείς τους.

Με εξαίρεση πάντως το τελευταίο διάστημα μέχρι το έγκλημα όπου ήταν εμφανής η αλλαγή συμπεριφοράς του εργολήπτη, τίποτα δεν έδειχνε πριν ότι θα συνέβαινε τέτοιο κακό, δεδομένου ότι επρόκειτο για ένα αγαπημένο ζευγάρι που μετά την Ολυμπιάδα του 2004 έκανε ένα νέο ξεκίνημα στη γενέτειρα του συζύγου τη Λέσβο, ώστε να μεγαλώσουν τα δυο τους παιδιά μακριά από την πολύβουη Αθήνα. Ο σύζυγος κατάγεται από την δυτική Λέσβο, ενώ η σύζυγος - θύμα από τα Γρεβενά. Το νέο ζευγάρι έκανε το ξεκίνημά του στην Αθήνα όπου εργαζόταν ως υπομηχανικός ο Γ.Κ., ενώ με την ίδια ειδικότητα και η σύζυγός του απασχολούνταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2005 η άτυχη 41χρονη ζήτησε και πήρε μετάθεση στη Μυτιλήνη πιάνοντας δουλειά στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας, όπου πολύ γρήγορα κατάφερε να κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων της. Ταυτόχρονα ο σύζυγος άρχισε να ασχολείται με μικροεργολαβίες, ενώ με δάνειο από Τράπεζα "έχτισαν" σπίτι στο Πυργί θέλοντας να προσφέρουν το καλύτερο στα παιδιά τους.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως στάθηκαν αφορμή ώστε να θολώσει το μυαλό του 43χρονου. Ο κατηγορούμενος ήταν ένα άτομο αγαπητό στον κύκλο του και όπως μας έλεγαν φίλοι του «δεν είχε πειράξει στη ζωή του ούτε μυρμήγκι και ήταν ένας άνθρωπος της παρέας, που μπορούσε να κάθεται για ώρες πίνοντας και γελώντας σε ένα τραπέζι μαζί μας. Και η συχωρεμένη όμως η γυναίκα του ήταν πραγματική κολόνα στο σπιτικό τους, μία ζωή στη σκιά του, πάντα λιγομίλητη φρόντιζε τον ίδιο και τα παιδιά».

Τα οικονομικά προβλήματα προέκυψαν για το ζευγάρι λόγω της κρίσης και της πραγματικής καθίζησης στο χώρο των κατασκευών. Οι εργολαβίες για τον σύζυγο ήταν μετρημένες, ενώ και οι καθυστερήσεις αλλά και τα "φέσια" από έργα που εκτέλεσε άρχισαν να συσσωρεύονται. Ενδεικτικά να υπενθυμίσουμε ότι ο κατηγορούμενος είχε υπογράψει σύμβαση για εκτέλεση έργου στην Ερεσό με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ και για το οποίο κλήθηκε απ’ το Δήμο Λέσβου να εξοφληθεί με 50.000 λίγες ημέρες πριν το έγκλημα. Όμως αρνήθηκε να εισπράξει τα χρήματα απογοητευμένος.

Με αυτά τα δεδομένα, οι υποχρεώσεις άρχισαν να σφίγγουν σαν θηλιά στο λαιμό της οικογένειας (αν και συμπαραστέκονταν στο θύτη τα αδέρφια του όσο μπορούσαν) και αποτέλεσαν την βασική αιτία για προστριβές στο ζευγάρι, το οποίο άρχισε να καβγαδίζει πλέον αρκετά συχνά. Η τελευταία φορά που τους είδε διερχόμενος κάτοικος από το Πυργί ήταν μία ημέρα πριν το έγκλημα στις 8 το πρωί της Παρασκευής. «Τη χτυπούσε στο δρόμο και μάλιστα μου έκανε εντύπωση που ήταν μπροστά τα δυο τους παιδιά», είχε πει στα "Νέα της Λέσβου" την επόμενη μέρα του εγκλήματος.

Το έγκλημα στο Πυργί αναμένεται να απασχολήσει σε δεύτερο βαθμό τις αίθουσες των δικαστηρίων μετά την Έφεση του 44χρονου.

Μοιράσου το άρθρο!