Κοινωνία

21/08/2015 - 17:53

Ήταν όμορφα...στην Παναγιά την Κρυφτή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι φέτος για 9η χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον», σε συνεργασία με το Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοχωρίου, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, προσκυνηματική επίσκεψη με Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στο γραφικό ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής στο Πλωμάρι που βρίσκεται κρυμμένο στις απόκρημνες ακτές της περιοχής Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια δυτικά του Πλωμαρίου μετά τη Μελίντα και ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίου. Το ξωκλήσι αυτό είναι κρυμμένο όλο σε μια ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και, σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μια κοπέλα με το παιδί της κυνηγημένη από τους Τούρκους με άλογα, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία.

Σ αυτό το μοναδικό πολιτισμικό τοπίο (μνημείο γεωλογικό, θρησκευτικό, ιστορικό, φυσικό) που έχει καταγραφεί, ως γεώτοπος, στο γεωτουριστικό χάρτη του Γεωπάρκου της Λέσβου και που, ως γνωστόν, φέτος δοκιμάζεται από αγοροπωλησίες και επιχειρηματικά σχέδια, η προσέλευση των προσκυνητών από διάφορα μέρη της Λέσβου (Παλαιοχώρι, Πλωμάρι, Μυτιλήνη, Αγιάσος, Γέρα κ.ά.), ήταν ακόμη μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές. Επίσης, παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου κ. Μανώλης Αρμενάκας με την οικογένεια του και το όμορφο τρεχαντήρι του, ο  διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου κ. Φώτης Κράλλης  με τους συνεργάτες του, πολλοί διακεκριμένοι και ξενιτεμένοι συντοπίτες μας. Η μετάβαση των προσκυνητών στο ξωκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής, έγινε, κυρίως δια θαλάσσης, με το πλωμαρίτικο καραβόσκαρο «Ασπασία». Όλοι οι προσκυνητές παρακολούθησαν κατανυκτικά τη θεία Λειτουργία με την παπαδιαμάντεια ατμόσφαιρα, στην οποία ιερούργησε ο πάτερ Χαράλαμπος. Χαρακτηριστική και συμβολική ήταν η παρουσία των αλόγων από το ομώνυμο Σύλλογο Παλαιοχωρίου.

Ακολούθησε φαγητό και γλέντι στην παραλιακή ταβέρνα «Διαμάντι» της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και το μουσικό σχήμα του ΚΕΣΑΜ

Μοιράσου το άρθρο!