Κοινωνία

03/12/2018 - 06:59

Καταδικάστηκε η ιδιοκτήτρια για την παθητική κακοποίηση της σκυλίτσας της στην Άντισσα Λέσβου το 2014 (φωτο)

Στις 11 Νοεμβρίου 2014, φιλόζωοι πολίτες στην περιοχή της Άντισσας, εντόπισαν τη σκυλίτσα των φωτογραφιών στην κατάσταση που βλέπετε. Το ζώο ήταν πετσί και κόκαλο, δεμένο με μια κοντή αλυσίδα και το περιλαίμιό του είχε μπει μέσα στη σάρκα του λαιμού του.

Στις 29 Νοεμβρίου 2018, μετά από 4 χρόνια και 4 αναβολές, εκδικάστηκε η υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Η ιδιοκτήτρια του ζώου ισχυρίστηκε ότι, λόγω προσωπικών προβλημάτων, είχε αναθέσει την επίβλεψη του ζώου στην κουνιάδα της η οποία, επειδή το φοβόταν, το είχε μόνιμα δεμένο και του πέταγε φαγητό από απόσταση. Δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να κάνει κακό στο ζώο και ότι προθυμοποιήθηκε να πληρώσει όλα τα έξοδα θεραπείας του. Σύμφωνα με την υπερασπιστική της γραμμή, το μόνιμο δέσιμο είναι κάτι που συνηθίζεται στα χωριά και δεν είναι τόσο βάναυσο όσο η ενεργητική κακοποίηση. (Από την πλευρά μας να τονίσουμε ότι, ναι μεν η ενεργητική κακοποίηση αποτελεί βάναυση μεταχείριση ενός ζώου, όμως η παθητική κακοποίηση και ειδικότερα η μόνιμη αλυσόδεση, με κοντή αλυσίδα, χωρίς νερό και τροφή, αποτελεί μορφή κακοποίησης με αργό και βασανιστικό θάνατο).


Η Εισαγγελέας, τόνισε ότι τα ζώα αξίζουν μεταχείριση με σεβασμό και ζήτησε την καταδίκη και την παραδειγματική τιμωρία της κατηγορουμένης, καθώς τέτοιες πράξεις παραμέλησης και συνακόλουθης παθητικής κακοποίησης των ζώων αποτελούν προσβολή της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας.


Το δικαστήριο καταδίκασε την ιδιοκτήτρια του ζώου σε 15 μήνες φυλάκιση (με τριετή αναστολή) αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό ότι μετά την τέλεση της πράξης της, προσπάθησε να άρει τις συνέπειες αυτής. Ρόλο σαφώς έπαιξε και το γεγονός ότι η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα και βαρύτατα οικογενειακά προβλήματα υγείας.


Στην ιδιοκτήτρια του ζώου έχουν ήδη βεβαιωθεί και επικυρωθεί και τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα. Η σκυλίτσα αφαιρέθηκε από την εν λόγω ήδη από την πρώτη στιγμή και ζει πλέον ευτυχισμένη και ασφαλής με την νέα της οικογένεια.

 

Κιβωτός Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!