Κοινωνία

18/02/2016 - 12:09

Κοινή Διακήρυξη από Μυτιλήνη και Σμύρνη: το έγκλημα πρέπεια να σταματήσει τώρα

Στις 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Σεφεριχισάρ της Τουρκίας η ετήσια συνάντηση των αντιπροσωπειών των οργανώσεων "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο" που εδρεύει στη Μυτιλήνη και της «Ege Baris ve Iletisim Dernegi», (Ένωση για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο) που εδρεύει στην Σμύρνη, οι οποίες χρόνια τώρα συνεργάζονται για την περαιτέρω προώθηση της ειρήνης της φιλίας και της συνεργασίας, σε επίπεδο πολιτών, στις δύο όχθες του Αιγαίου

. Θέμα της φετινής συνάντησης στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία στην υποστήριξη προσφύγων, ήταν το προσφυγικό ζήτημα. Μέσα από τη συζήτηση και τις απόψεις που ακούστηκαν και λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Δημάρχου Λέσβου κ. Γαληνού που υποβλήθηκε στη σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., διαμορφώθηκε η κοινή δήλωση των δύο οργανώσεων που ακολουθεί.

 

Κοινή Διακήρυξη της Ένωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Τουρκία) με τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο (Μυτιλήνη) που συμφωνήθηκε στη συνάντησή τους στο Σεφεριχισάρ, Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2016

 

Είναι κοινή συνειδητοποίηση ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε τη μεγάλη πρόκληση να διαχειριστούμε μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλης κλίμακας που απαιτεί συνεργασία και κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης. Διαπιστώνουμε ότι σήμερα διαπράττεται ένα φριχτό έγκλημα ενάντια στους πρόσφυγες.

Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που περιλαμβάνει όχι μόνο οικονομική εκμετάλλευση και παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά παραβίαση της ίδιας της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Τα θύματα αυτού του εγκλήματος, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, πολλαπλασιάζονται καθημερινά, ενώ τα καρτέλ των διακινητών κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, εκμεταλλευόμενα τις ελπίδες των προσφύγων και την ανάγκη τους για ασφάλεια. Αυτά τα εγκληματικά δίκτυα έχουν πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη διαδρομή απο τη Συρία μέχρι την Ευρώπη. Συμμεριζόμαστε την κοινή πεποίθηση και πίστη στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της ανθρώπινης ζωής, γιαυτό ενώνουμε τις φωνές μας και διακηρύσσουμε από κοινού : ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ

Γι' αυτό διακηρύσσουμε : Για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλης κλίμακας καλούμε τις κυβερνήσεις όλων των κρατών να αναλάβουν δράση και να παρέμβουν, με όποιο μέσο κρίνουν αυτές αναγκαίο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των αδίστακτων δικτύων των διακινητών. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η άγνοια και η παθητική στάση μάς καθιστούν εξίσου υπεύθυνους αλλά και ενόχους για το έγκλημα που διαπράττεται.

Διακηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι μόνο όταν τεθεί ένα αποτελεσματικό τέλος στη δράση των δικτύων των διακινητών τότε θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση με αλληλεγγύη και συμπόνια. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιφέρουμε αποφασιστικό πλήγμα κατά των εγκληματιών με την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών. Εάν η εν λόγω πρόταση δεν είναι εφικτή τότε προτείνουμε τη δημιουργία ασφαλούς και προστατευμένης διόδου προς την Ευρώπη, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να φθάνουν με ασφάλεια στον τελικό προορισμό τους. Όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν στη διαχείριση της κρίσης και να μοιραστούν αναλογικά τα βάρη.

Καλούμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, όπου θα συζητηθεί η εφαρμογή των αποφάσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση, να πάρει σοβαρά υπόψη του την πρόταση αυτής της διακήρυξης και να αναλάβει δράση ενάντια στα παράνομα δίκτυα των διακινητών. Είναι φανερό ότι η δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας μέσω των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος, της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας που εκτυλίσσεται στις δυο γειτονικές χώρες, Τουρκία και Ελλάδα. Καλούμε τα μέλη των κοινοβουλίων της Τουρκίας και της Ελλάδας να συνεργαστούν σε μια κοινή πλατφόρμα για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.

 

  • Tunç SOYER Πρόεδρος της Ένωσης για την Ειρήνη και Επικοινωνία στο Αιγαίο
  • Στρατής Πόθας Πρόεδρος, Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο.

Μοιράσου το άρθρο!