Κοινωνία

27/01/2021 - 11:04

Κοινό μέτωπο Λέσβου-Χίου για να μη γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που η κυβέρνηση και ο υπουργός της έστειλαν τα ΜΑΤ στα νησιά μας να επιβάλλουν με τη βία το άδικο!

Ένας χρόνος που επιμένουν ότι στα νησιά μας πρέπει να στηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης , να αλλάξουν μόνιμα και οριστικά το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία τους , να αποτελούν στίγμα για τον πολιτισμό μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε! Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε! Συνεχίζουν αυτοί , πρέπει να συνεχίσουμε κι εμείς . Το οφείλουμε στην ιστορία των νησιών μας ! Το οφείλουμε στα παιδιά μας!

Η εξαγγελία για τη δημιουργία στην Λέσβο και πιο συγκεκριμένα στη Δημοτική Ενότητα Λουτροπόλεως Θερμής , νέου «πιλοτικού κέντρου», μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης-Ε.Ε., το οποίο στην πράξη σημαίνει τη δημιουργία μιας νέας «πόλης»- στρατόπεδο μεταναστών - προσφύγων, αποκαλύπτει την εμμονή και τη συμφωνία της κυβέρνησης στην εφαρμογή και στην προώθηση των εθνικά απαράδεκτων αλλά και επικίνδυνων και απάνθρωπων επιλογών της Ε.Ε. για τα νησιά του Αιγαίου που συνορεύουν με την Τουρκία αλλά και στον Έβρο!

Όλοι οι νησιώτες θα υψώσουμε και πάλι δυνατή φωνή διαμαρτυρίας και αντίθεσης ώστε να αποκαλυφθεί, σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη, ότι αποτελεί μεγάλο ψέμα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δήθεν έχουν «τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών», όπως ισχυρίζονται.

Αναλαμβάνουν επίσης βαριές ευθύνες εκείνοι οι Δημοτικοί –Περιφερειακοί παράγοντες, οι οποίοι στο όνομα του ρεαλισμού και των αντισταθμιστικών οφελών, δηλώνουν πρόθυμοι να στηρίξουν αυτές τις επιλογές.

Η διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για να γίνουν τα αναγκαία έργα και υποδομές που έχουν ανάγκη τα νησιά, αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης, και είναι αναγκαία να γίνουν χωρίς να έχουν καμιά σχέση με ανταλλάγματα και εκβιασμούς σε σχέση με το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Λουτροπόλεως Θέρμης Λέσβου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου καλούν όλους τους κατοίκους των δύο νησιών μας να υψώσουν μέγα τείχος στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων Εταίρων μας που αποφασίζουν για εμας , χωρίς εμάς.

Να πουν ξανά ένα δυνατό όχι και όταν χρειαστεί να βρεθούμε όλοι μαζί στους δρόμους του αγώνα. Στην κατεύθυνση αυτή οι δυο επιτροπές θα βαδίσουμε χέρι-χέρι και καλούμε, όλους τους μαζικούς Φορείς των νησιών μας ,τα Συνδικαλιστικά όργανα όλων των επαγγελμάτων, τους Αγροτικούς, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς συλλόγους, και όλες τις κοινότητες να ενωθούν μαζί μας.

 

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 

  • Να αποσυμφορηθούν άμεσα και ουσιαστικά η Λέσβος η Χίος και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου
  • Να μην δημιουργηθεί καμιά νέα Δομή με οποιαδήποτε μορφή οπουδήποτε στη Λέσβο, στη Χίο και στα αλλά νησιά .
  • Να κλείσει τώρα η ΒΙΑΛ και το ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ. Λέμε ΟΧΙ στη μετατροπή των νησιών σε φύλακες ψυχών.
  • Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας. Να υπάρχει ακριβώς η ίδια αντιμετώπιση όπως σε κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας ή της  Ευρώπης! Δεν μπορεί η Eυρωπαϊκή Αλληλεγγύη να είναι απλά ένα κενό γράμμα.
  • Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση .
  • Να γίνεται μόνο Καταγραφή και Ταυτοποίηση στα νησιά!
  • Η Ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία, σε προξενεία ή ειδικά γραφεία Ευρωπαϊκών χωρών και μετακίνηση των δικαιούμενων άσυλο στις χώρες προορισμού τους, ώστε να σταματήσει το επικίνδυνο και πολλές φορές θανατηφόρο πέρασμα προς τα νησιά του Αιγαίου.
  • Είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αμφισβήτηση και αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο και σε όλη την περιοχή. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, σε κάθε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που υπονομεύει τον ενιαίο χώρο της επικράτειας.

Μοιράσου το άρθρο!