Κοινωνία

07/05/2022 - 15:46

Κοσμοπλημμύρα στον Ταξιάρχη Μανταμάδου - Ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός - Live μετάδοση

Ζωντανή Μετάδοση τοῦ Πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Ἑορτῆς τῶν Μυροφόρων ἀπό τόν Ἱερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μανταμάδου Λέσβου

Ένα ατέλειωτο ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνεται  προς το προσκύνημα του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο. Εκατοντάδες είναι οι πιστοί που έφτασαν χθες και σήμερα με πλοία και αεροπλάνα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 

Στα πλοία η πληρότητα άγγιξε το 100%. Μετά από δύο χρόνια περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας φέτος ο εορτασμός στον Ταξιάρχη θα είναι ουσιαστικά χωρίς περιορισμούς. Η τροχαία από σήμερα το πρωί έχει λάβει έκτακτα μέτρα. Μάλιστα έχει εκδώσει και οδηγίες για πεζούς και προσκυνητέςΟι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι φέτος θα έχουμε ρεκόρ προσκυνητών στον Ταξιάρχη ξεπερνώντας τα 60.000 άτομα. 

Οι προσκυνητές που θα μεταβούν με τα πόδια στην πλειονότητά τους θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα - Σάββατο -  ώστε να βρίσκονται τις πρώτες πρωινές ώρες στο Προσκύνημα. Ο επαρχιακός δρόμος Μυτιλήνης - Μανταμαδου θα γεμίσει κόσμο που θα περπατήσει πολλές ώρες για να σταθεί έστω για λίγο μπροστά στην ανάγλυφη εικόνα του, για να τον ασπαστεί, να παρακαλέσει, να δοξάσει. Πεζοπορία οργανώνει και ο "Ορειάς". 

Το πανηγύρι του Ταξιάρχη γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων (14 μέρες μετά το Πάσχα)και η μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα προσελκύει πλήθος πιστών. Φέτος ο εορτασμός είναι ξεχωριστός καθώς συμπίπτει με την πραγματική ημερομηνία των εγκαινίων του Ναού. Κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο αν λάβουμε υπόψιν ότι το Πάσχα είναι κινητή εορτή. Στις 8 Μαΐου το 1888 ανεγέρθηκε ο σημερινός ναός, στα θεμέλια του παλιού που ήταν μικρότερος. Οπότε αυτή την ημέρα των εγκαινίων πανηγυρίζει ο ναός των Ταξιαρχών, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα που τότε συνέπεσε στις 8 Μαΐου το 1888.  Την Κυριακή λοιπόν 8 Μαΐου 2022 , ο Μανταμάδος βάζει τα γιορτινά του και κόσμος από κάθε σημείο της Ορθοδοξίας θα καταφθάσει στη Χάρη του! 

 

 

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής αναφέρει: 

"Η χαρά μας μεγάλη που μετά απο 2 χρόνια πανδημίας επιστρέφουμε στην κανονικότητα και το χωριό μας θα έχει την χαρά και την τιμή να υποδεχθεί πιστούς για χάρη του θαυματουργού και μοναδικού μας Ταξιάρχη.

Θα ήθελα να τονίσω πως οι πιστοί που κινούνται με τα πόδια θα πρέπει να φέρουν φακούς και διακριτικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα με τα διερχόμενα οχήματα. Τα οχήματα από την πλευρά τους, να είναι υποψιασμένα πως στον δρόμο θα υπάρχουν πεζοί σε όλο το οδικό δίκτυο της Λέσβου. Οι πιστοί να έχουν αυξημένη προσοχή μιας και μπορεί να παρατηρηθούν περιπτώσεις κλοπών με αφορμή τον συνωστισμό. Επίσης, μεγάλη προσοχή σε πεζούς κι αμάξια να μην πετούν τσιγάρα μιας και υπάρχει κίνδυνος φωτιάς ειδικά σε σημεία που τα χόρτα είναι ξερά. Υγεία και βοήθεια σε όλο τον κόσμο να δίνει ο Ταξιάρχης που πραγματοποιεί χιλιάδες τάματα."


Διαβάστε εδώ για το ιστορικό της ανάγλυφης εικόνας

 

 

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

Σας πληροφορούμε ότι το Σάββατο 07/05/2022 θα υπάρχει δρομολόγιο από Μανταμάδο για Μυτιλήνη τα ξημερώματα για την εξυπηρέτηση των περπατητών. Από Μυτιλήνη για Μανταμάδο θα έχει λεωφορείο στις 9:30, 11:00, 13:00 και θα εκτελεσθούν επιπλέον δρομολόγια από και προς Μανταμάδο, ανάλογα με την επιβατική κίνηση.

✅Την Κυριακή 08/05/2022 θα εκτελεστούν τα εξής δρομολόγια: Από Μυτιλήνη προς Μανταμάδο θα έχει στις 07:45, 10:00 και 13:00 το μεσημέρι.

Από Μανταμάδο προς Μυτιλήνη θα εκτελούνται δρομολόγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με την επιβατική κίνηση όπου το τελευταίο θα είναι στις 15:30 το απόγευμα.

 

Το πρόγραμμα της Εορτής

Στις 7:00 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. του Σαββάτου θα τελεστεί ο προεόρτιος Εσπερινός και το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσοστόμου κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η περιφορά της Εικόνας γύρω από τον Ναό. Την Δευτέρα 9 Μαΐου θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τους Μανταμαδιώτες, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, αφού οι κάτοικοι της περιοχής τις ημέρες της γιορτής φροντίζουν για τις ανάγκες των προσκυνητών.

 

 

Ζωντανή Μετάδοση 

Ζωντανή Μετάδοση τοῦ Πανηγυρικοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Ἑορτῆς τῶν Μυροφόρων ἀπό τόν Ἱερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Μανταμάδου Λέσβου

 

Μοιράσου το άρθρο!