Κοινωνία

25/11/2013 - 20:26

Κόβουν το νερό για λίγα ευρώ - 2.000 ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη Μυτιλήνη

 Αρχική Κόβουν το νερό για λίγα ευρώ - 2.000 ανεξόφλητοι λογαριασμοί στη Μυτιλήνη  ΔΕΥΑΛ lesvosnews.net

yle="text-align: justify;">Γράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

  • 2.000 ΟΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
  • Επεισόδιο στα Αλυφαντά όταν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Γ. Φλώρος απέτρεψε την τελευταία στιγμή την διακοπή των παροχών σε 46 σπίτια
  • Έντονες διαμαρτυρίες των καταναλωτών, που καταγγέλλουν ότι ούτε καν ειδοποιήθηκαν για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους

Απόγνωση και οργή έχει προκαλέσει στους δημότες η τακτική που ακολουθεί με "ευλάβεια" η ΔΕΥΑΛ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόβοντας απροειδοποίητα το νερό σε εκατοντάδες οικογένειες της Μυτιλήνης! Σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει η Διοίκηση για την είσπραξη των οφειλών, εάν ένας λογαριασμός υπερβαίνει τα 80 ευρώ και παραμένει ανεξόφλητος, αυτομάτως, οι υπάλληλοι λαμβάνουν την εντολή να προχωρήσουν στην διακοπή των παροχών.

Και μπορεί παλιότερα να ήταν ελάχιστοι αυτοί που δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους, αλλά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός φθάνει τους 2.000 περίπου μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης και τα Καποδιστριακά χωριά της, γεγονός που καταδεικνύει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το νερό τους!

Στην λήξη κάθε τριμήνου, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ ελέγχουν από τα ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούν ποιοι είναι οι καταναλωτές που δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους και σε ποιο ποσό κυμαίνονται αυτοί. Τον τελευταίο χρόνο έχει διαπιστωθεί ραγδαία αύξηση στους ανεξόφλητους λογαριασμούς άνω των 80 ευρώ, που μπορεί να αφορούν ένα ή και περισσότερα τρίμηνα και οι οποίοι - όπως προαναφέραμε - φθάνουν και ξεπερνούν τους 2.000. Η τακτική της διακοπής των παροχών ακολουθείται μόνο στην Μυτιλήνη και τα χωριά της, αφού ακόμη δεν έχουν περαστεί τα στοιχεία για τις Δημοτικές Ενότητες όπου έχει επεκταθεί η Επιχείρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους πρώην Δήμους, όπως έχουν αποκαλύψει τα “Νέα της Λέσβου” σε παλιότερο ρεπορτάζ τους, η κατάσταση είναι παντελώς ανεξέλεγκτη με συνέπεια να παραμένουν ανείσπρακτα εκατομμύρια ευρώ!

 

Ούτε καν ειδοποίησαν!

Την προηγούμενη εβδομάδα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ βρέθηκαν στα Λουτρά και στα Αλυφαντά για να κόψουν τις συνδέσεις σε 40 και 46 σπίτια και καταστήματα αντίστοιχα και συνάντησαν την οργή των κατοίκων, επειδή ούτε καν είχαν ειδοποιηθεί ότι θα τους κόψουν το νερό αν δεν φροντίσουν, έστω για την σταδιακή εξόφληση των λογαριασμών τους. Ο πρώην Πρόεδρος των Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, καταγγέλλει αυτή την τακτική, που όπως τονίζει είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται από την Διοίκηση. «Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο γιατί είναι προφανές ότι εν μέσω αυτής της κρίσης πολλοί συνδημότες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και δεν το κάνουν από “καπρίτσιο”. Ακόμη πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι ούτε καν ειδοποίησαν αυτούς που χρωστούν ή τους Προέδρους των Κοινοτήτων, όπως γινόταν επί ΔΕΥΑΜ, για να βρεθεί κάποια λύση. Μας θυμούνται μόνο για να μας τιμωρήσουν και να μας αφήσουν χωρίς νερό, ενώ από πέρυσι δεν έχουμε ούτε Γραμματέα στο Γραφείο της Κοινότητας, παρά τις υποσχέσεις του Δημάρχου», ανέφερε ο κ. Μαμώλης.

«Απανθρωπιά»

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις & στο χωριό των Αλυφαντών, όπου τα συνεργεία δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν στις διακοπές των συνδέσεων γιατί βρέθηκε μπροστά τους ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Φλώρος. «Αυτό που πήγε να γίνει στο χωριό μας κι οπουδήποτε αλλού είναι απανθρωπιά γιατί ο κόσμος πεινάει, δεν έχει να φάει και γι’ αυτό έχει απλήρωτους λογαριασμούς. Ζήτησα από τους υπαλλήλους να φύγουν και να ενημερώσουν τον Δήμαρχο και τον κ. Μαρινάτο γι’ αυτή την αντίδραση που είχα γιατί πραγματικά πιστεύω ότι δεν μπορούν να δίνουν τέτοιες εντολές στο προσωπικό μια τέτοια περίοδο».

Την αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του χωριού, Χαράλαμπος Σπανός: «Είναι απίστευτο αυτό που συνέβη κι απορώ πώς δεν σκέφθηκε κανείς αυτούς τους ανθρώπους που τους αφήνουν χωρίς νερό χωρίς καν να το ξέρουν. Απορώ αν η ίδια τακτική εφαρμόζεται παντού ή επιλεκτικά κι αν έχουν σκοπό να την συνεχίσουν όσο ο κόσμος δεν έχει δουλειά, βλέπει τον μισθό του να μειώνεται συνέχεια, όπως και οι συντάξεις».

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το τέλος επανασύνδεσης που πρέπει να πληρώσει κάποιος όταν διακοπεί η παροχή του, που ανέρχεται στα 30 ευρώ, συν οι τόκοι καθυστέρησης που επιβάλλονται στους λογαριασμούς, των οποίων η ημερομηνία εξόφλησης έχει παρέλθει. Με λίγα λόγια, το ένα χαράτσι προστίθεται πάνω στο άλλο και πολλοί λογαριασμοί φθάνουν να διπλασιάζονται από το αρχικό ποσό που οφείλουν οι καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την απροειδοποίητη διακοπή του νερού, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, δήλωσε: «Οι διακοπές γίνονται μόνο σε όσους οφείλουν πάνω από 80 ευρώ, δηλαδή συνήθως περισσότερους από έναν λογαριασμό και προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων προηγουμένως. Δίνουμε κάποιο περιθώριο για να έρθει κάποιος να πληρώσει και δεχόμαστε διακανονισμούς και ρυθμίσεις, αλλά όταν έχουν περάσει μήνες και δεν βλέπουμε καμία κίνηση προχωράμε σ’ αυτό το μέτρο γιατί πρέπει να είμαστε κι εμείς δίκαιοι απέναντι σ’ αυτούς που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Μοιράσου το άρθρο!