Κοινωνία

31/01/2020 - 11:54

Κραυγή αγωνίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας... όταν πέσει η νύχτα! Ακούει ο Πρωθυπουργός;

Επιστολή - παρέμβαση από την "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο"

Προς το Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη

Κοιν.: Βουλευτές Λέσβου, Δήμαρχο Μυτιλήνης Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Κύριε Πρωθυπουργέ,

            Ίσως πληροφορηθήκατε ότι τη νύχτα 23 - 24 Ιανουαρίου μαχαιρώθηκαν από συνομήλικό τους δύο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον υποτιθέμενο ασφαλή χώρο της Β' πτέρυγας του ΚΥΤ Μόριας . Το ένα χαροπαλεύει .Όλοι θα επιθυμούσαμε αυτό το δραματικό γεγονός να οφειλόταν σε άτυχη στιγμή και να ήταν μεμονωμένο . Δυστυχώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια μόνο χειρότερα επιφυλάσσει . Συνοπτικά η εικόνα είναι η εξής:

            Ο αριθμός των ασυνόδευτων στη Μόρια έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1.100 . Τα 700 από αυτά είναι διασκορπισμένα στην χαοτική παραγκούπολη των 15.000 προσφύγων - μεταναστών που περιβάλλει το ΚΥΤ των 6.000 ! Τα 350 - 400 στεγάζονται σε δύο πτέρυγες μέσα στο ΚΥΤ σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον . Όλα υποσιτίζονται , είναι συνεχώς υπό ψυχολογική πίεση ιδρυματοποιούμενα μέρα με τη μέρα , τα περισσότερα ανεμβολίαστα , πολλά με κακή υγεία και κατάθλιψη , άλλα επιθετικά , όλα τρομοκρατημένα μπροστά στο άγνωστο που τους επιφυλάσσει το αύριο . Τις νύχτες είναι εντελώς ανασφαλή , χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη .Μετά το κλείδωμα της εξώπορτας των πτερύγων παραμένουν μόνα . Κάποια " δραπετεύουν " υπερπηδώντας την περίφραξη . Με τον ίδιο τρόπο ενήλικες εισβάλλουν στο χώρο .Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στο ΚΥΤ , παρά τις ηρωικές προσπάθειες και την εξάντληση των αντοχών του και παρά την συμβολή των εθελοντών , δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που καθημερινά διογκώνονται .Σε αυτές τις συνθήκες κανείς εισαγγελικός λειτουργός , αρμόδιος για τα ασυνόδευτα ,δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά το εποπτικό του καθήκον .

            Κύριε Πρωθυπουργέ      
            Σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή σας είχατε δηλώσει ότι τα ασυνόδευτα αποτελούν για εσάς πρώτη προτεραιότητα .Ορίσατε μάλιστα ειδική συντονίστρια γι' αυτόν το σκοπό . Από τότε , αντί το πρόβλημα των ασυνόδευτων να εισέλθει σε μια πορεία επίλυσης , αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδράνεια και διογκώνεται συνεχώς .Διερωτόμαστε , ποιό εθνικό δίκαιο και ποιές διεθνείς συμβάσεις επιτρέπουν την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται καθημερινά μπροστά μας:


Κύριε Πρωθυπουργέ, κάνουμε έκκληση:
-Φυλάξετε από σήμερα τα εντός του ΚΥΤ ασυνόδευτα τις νυκτερινές ώρες !
-Περισυλλέξετε άμεσα σε προστατευόμενους χώρους ( ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια) τα 700 ασυνόδευτα του ελαιώνα !
-Μετακινήσετε όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα το ταχύτερο ! Τα παιδιά δεν υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό .Κανείς δεν σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που υπαγορεύει το κράτος δικαίου στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε .
- Παρατείνετε αμέσως τις συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν λήξει εδώ και μήνες και αυτές που λήγουν στο άμεσο μέλλον , διαφορετικά το ΚΥΤ θα μείνει χωρίς προσωπικό . Προκηρύξετε τις νέες προβλεπόμενες θέσεις .
- Βάλετε στην άκρη , έστω προς στιγμήν , τους σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα κράτησης , αποτροπές , πλωτά φράγματα , επαναπροωθήσεις κλπ και μετακινήσετε τους ανθρώπους από τα νησιά , με προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ! Η συνεχιζόμενη στασιμότητα οδηγεί με βεβαιότητα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που πιστεύουμε ότι ούτε εσείς επιθυμείτε .

Μοιράσου το άρθρο!