Κοινωνία

22/05/2022 - 17:30

Κυριακή 22 Μάη πάμε πορεία Ειρήνης Παναγιούδα - Μυτιλήνη

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΜΑΗ, 6.00μμ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ στις 5.30

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Ειρήνης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου την Τετάρτη, 18 Μαΐου, στο ξενοδοχείο ΛΕΣΒΙΟΝ, μπροστά στην Πορεία Ειρήνης από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη, που διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου, στις 6.00 το απόγευμα.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νάσος Γαλής επεσήμανε τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε και η οποία απαιτεί την αλματώδικη ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία και τη γενίκευσή του, που κάθε μέρα όλο και περισσότερο, απειλείται.

Τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο  που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικούς πόλους, τη Ρωσία και τους συμμάχους της από τη μία, το Νάτο, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ από την άλλη, με στόχο το μοίρασμα των ενεργειακών και άλλων αγορών.

Αυτόν τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών τον πληρώνουν οι λαοί, πρώτα και κύρια ο λαός της Ουκρανίας που ματώνει αλλά και της Ρωσίας που και τα δικά της παιδιά ματώνουν και στη συνέχεια  οι λαοί των άλλων χωρών, με το κύμα ακρίβειας που διογκώνεται μέρα με τη μέρα και με τον κίνδυνο έλλειψης αγαθών.

Ενας λόγος να ανησυχούμε παραπάνω είναι η πρόθεση της Τουρκίας να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να προωθήσει τα επεκτατικά της σχέδια στο Αιγαίο και όχι μόνον, ενώ το ΝΑΤΟ φαίνεται πως  συναινεί σε αυτή την τακτική της. Μόνο ασφάλεια δεν νοιώθουμε μέσα στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο ομιλητής.

Η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή θέση. Αυτή χειροτερεύει όλο και περισσότερο από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟΪκούς, για ανάπτυξη νέων βάσεων – πολεμικών ορμητηρίων, για την ολοκλήρωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που, σημειωτέον, είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και από την όλο και πιο άμεση εμπλοκή της στν πολεμική σύρραξη και στη μοιρασιά της λείας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων και ενεργειακούς δρόμους.

Ο λαός μας, όλοι οι λαοί δεν έχουν να κερδίσουν, μόνον χάνουν όταν οι ιμπεριαλιστές πολεμάνε μεταξύ τους.

Δεν θέλουμε να πάρουμε το μέρος κανενός ιμπεριαλιστή. Είμαστε απέναντι σε όλους.

Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας με οποιονδήποτε  τρόπο σε αυτόν το πόλεμο.

Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές και Αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα.

Κανείς έλληνας στρατιωτικός έξω από τα σύνορά μας.

Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό αλλά και σε όλους τους λαούς που δέχονται τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

Ξεκινάμε μια σειρά δραστηριότητες με πρώτη την πορεία Ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή, από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα, ενώ στις 5.30 θα υπάρχει πούλμαν στην πλατεία Σαπφούς για να μεταφέρει όσους ειρηνοδρόμους δεν θέλουν να πάνε με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Οι πρωτοβουλίες μας θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Καλούμε όλους τους φορείς του νησιού, ανεξάρτητα από περιεχόμενο δράσης και προσανατολισμού, εφόσον συμφωνούν με την αναγκαιότητα που και εμείς αναφέραμε να συνεργαστούμε για εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα βοηθούν την ανάπτυξη της φιλειρηνικής συνείδησης του λαού και της νεολαίας. Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς, φιλειρηνικούς συμπολίτες μας να έρθουν να πλαισιώσουν ή απλά να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες της επιτροπής Ειρήνης. Η γραμματεία μας είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να καταθέσει τη γνώμη του, τις προτάσεις του, τη βοήθειά του.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Κλαδίτης, στη σύντομη παρέμβασή του, εστίασε στον δήθεν αμυντικό χαραχτήρα του ΝΑΤΟ και στην  άσκηση που έκανε τελευταία η Τουρκία, παρουσία ΝΑΤΟϊκών, κατάληψης βραχονησίδας στο Αιγαίο (πρόβα πολέμου;), ενώ ο Γραμματέας της Επιτροπής Γιώργος Συκάς ολοκλήρωσε τη συνέντευξη, αναφέροντας τις συνεχείς αγορές εξοπλισμού από όλους και αναλογίστηκε πού αυτές μπορούν να οδηγήσουν και ποιο θα είναι το τίμημα για τους λαούς.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής Ειρήνης δήλωσαν πως είναι ήδη σε επαφή με αρκετά σωματεία και συλλόγους, η προσπάθεια αυτή στη συνέχεια θα διευρυνθεί και κάλεσαν όλους τους φορείς του νησιού να συμμετάσχουν στην Πορεία Ειρήνης της ερχόμενη Κυριακή.

---------

 

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΗ ΣΤΙΣ 18.00

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

 

Η ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει κινδύνους γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Από την άλλη το ΝΑΤΟ προετοίμαζε το έδαφος για αυτή την κατάσταση από το 2014 όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιώντας και τους Ναζί στο τότε πραξικόπημα στην Ουκρανία. Παράλληλα, το ίδιο το ΝΑΤΟ έχει νομιμοποιήσει στην πράξη την εισβολή της Ρωσίας, μέσω αναρίθμητων επεμβάσεων από τη Γιουγκοσλαβία έως τη Συρία.

 

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για γιγάντωση του κινήματος Ειρήνης.

 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί την διέξοδο των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με ακόμα πιο άγρια μέσα που βυθίζει τους λαούς στη δυστυχία, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Πέρα από το μακελειό σε ανθρώπινες ζωές, δυναμώνουν ακόμα περισσότερο οι ροές των προσφύγων και ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

 

Ο λαός της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

 

 

  • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών - Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο.
  • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
  • Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό

 

                                                                           

Μοιράσου το άρθρο!