Λέσβος, Άνθρωποι στα σκουπίδια (βίντεο)
Άνθρωποι στα σκουπίδια.
Ένα “πιλοτικό καμπ” στη Λέσβο, μια “νέα αρχή στο μεταναστευτικό” για την Ευρώπη.
Στις 28 Ιουλίου το 1951, υπογράφηκε η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Σήμερα, 70 χρόνια αργότερα, οι σημαντικότερες διατάξεις της Σύμβασης καταπατούνται στα νησιά του Αιγαίου. Χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά παραμένουν στη Λέσβο και αγωνίζονται να επιβιώσουν και να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και την αυτονομία τους, ωστόσο η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν τον εξευτελισμό και τον επανατραυματισμό τους, κρατώντας τους περιορισμένους σε απάνθρωπες συνθήκες.
Η Λέσβος εξακολουθεί να λειτουργεί ως εργαστήριο όπου δοκιμάζονται οι Ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφημίζει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ως μια «νέα αρχή στο μεταναστευτικό». Στις 3 Δεκεμβρίου 2020, υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας από τις Ευρωπαϊκές αρχές και το Υπουργείο Μετανάστευσης για την κατασκευή ενός νέου «πιλοτικού» προσφυγικού καμπ, του μεγαλύτερου προσφυγικού καμπ στην Ευρώπη με ονομαστική χωρητικότητα 5000 ανθρώπων, το οποίο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Με το νέο αυτό Σύμφωνο ο εγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο στα ελληνικά νησιά θεσμοθετείται. Οι αιτούντες άσυλο θα παραμένουν στη δομή μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους ή μέχρι να απελαθούν. Καθώς όμως επιστροφές δεν πραγματοποιούνται οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να εγκλωβίζονται στη Λέσβο για μήνες ή και χρόνια.
Σήμερα, 70 χρόνια μετά τη Σύμβαση, η ΕΕ σχεδιάζει το νέο αυτό καμπ στην πιο απομονωμένη περιοχή της Λέσβου, δίπλα στο ΧΥΤΑ του νησιού. Το γεγονός ότι τοποθετούν τους ανθρώπους δίπλα στα σκουπίδια έχει ιδιαίτερη σημασία για το πως αντιλαμβάνονται στη Κομισιόν και στην κυβέρνηση την υποδοχή και τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο.
Η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί η νέα υπερδομή προστατεύεται ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, ενώ το περιβάλλον δάσος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο πευκοδάσος στο Αιγαίο, είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura 2000. Περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν ξεκινήσει μια πυρκαγιά στην περιοχή αυτή, είναι πολύ πιθανόν το πευκοδάσος αυτό, το οποίο αποτελεί το πιο εύφλεκτο οικοσύστημα της Μεσογείου, να καεί ολοσχερώς, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο το περιβάλλον και ανθρώπινες ζωές.
Αν και υπάρχουν σημαντικοί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι, η κυβέρνηση το 2020 άλλαξε τη νομοθεσία και έτσι δεν απαιτείται πλέον εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αδειοδότηση της δομής. Με την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΔΥ/24593/2902/5.3.2020 (Β΄1482) το όριο της χωρητικότητας ενός ΚΥΤ ώστε να απαιτείται η εκπόνηση ΜΠΕ, αυξήθηκε αυθαίρετα από τις 750 θέσεις στις 5000 - όσο δηλάδή και η χωρητικότητα του ΚΥΤ που σχεδιάζεται στο ΧΥΤΑ.
Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσουν το σχέδιο κατασκευής της νέας αυτής υπερδομής, να αποσυμφορήσουν το νησί και να κλείσουν τη δομή στο Μαυροβούνι, όπου 4.500 άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να βρίσκονται υπό απάνθρωπες συνθήκες.
Η Αλληλεγγύη Λέσβου καλεί την ΕΕ να σταματήσει άμεσα τις εγκληματική πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο και να εργαστεί σε πολιτικές ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε δράσεις αντιμετώπισης των αιτιών που προκαλούν τον ξεριζωμό.
Lesvos Solidarity