Λέσβος: Η δίκη των ανθρωπιστών που αποσιώπησαν τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά προκάλεσε σάλο στο εξωτερικό
Δικάζουν 24 εθελοντές ως… κατασκόπους και πλαστογράφους και απαγορεύουν στα ΜΜΕ να παρακολουθήσουν τη δίκη-παρωδία
Reuters, BBC, Associated Press, The Guardian, New York Times CNN, Al Jazeera, ABC. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα διεθνή ΜΜΕ που χθες, Πέμπτη, κάλυψαν δημοσιογραφικά τα όσα έγιναν σε δικαστήριο στη Λέσβο, στο οποίο κατηγορούμενοι ήταν 24 εθελοντές και εργζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Οι 24, στην πλειοψηφία τους έλληνες και ξένοι εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν σε διασώσεις προσφύγων στα ανοιχτά της Λέσβου, κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη υποκλοπή ραδιοσυχνοτήτων. Οι κατηγορίες αυτές θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης έως και οκτώ ετών.
Τα ξένα μέσα καταγγέλλουν μάλιστα, ότι η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη δυνατότητα παρουσίας εκπροσώπων του Τύπου, γεγονός που παραβιάζει την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Το δικαστήριο πάντως κράτησε ελάχιστο χρόνο καθώς η τριμελής σύνθεση, αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Εφετείο, επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τον Guardian.
Sarah Mardini: Από τα αφιερώματα, στον Κορυδαλλό
Ανάμεσα στους 24 κατηγορούμενους, ξεχωρίζει το όνομα της Sarah Mardini, η οποία, μαζί με την αδελφή της είχαν αποτελέσει κεντρικά θέματα δεκάδων αφιερωμάτων πριν λίγους μήνες σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ. Πρόκειται για την Σύρια κολυμβήτρια που όταν βρέθηκε σε κίνδυνο η λέμβος με την οποία προσπάθησε να περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα το 2015, μαζί με την αδελφή της Yusra, βούτηξαν στα νερά του Αιγαίου και κολυμπώντας έφεραν τη βάρκα στη στεριά, διασώζοντας όσους βρίσκονταν μέσα. Η αδελφή της, Yusra, η οποία έφτασε τελικά στη Γερμανία, κατάφερε μάλιστα να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Sarah Mardini κρατήθηκε για 106 ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού. Στη συνέχεια έλαβε πολιτικό άσυλο από τη Γερμανία, ενώ οι ελληνικές αρχές της απαγορεύουν ακόμη και να έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στην ίδια της δίκη και να υποστηρίξει την υπόθεσή της.
Sean Binder: Μπορεί να μην καταδικάστηκα σήμερα, αλλά πρακτικά δεν είμαι ελεύθερος
Ανάμεσα στους 24 κατηγορούμενους βρίσκεται και ο ιρλανδός φοιτητής νομικής Sean Binder, ο οποίος δηλώνει στον Guardian ότι η παραπομπή στο Εφετείο «σημαίνει πως μένουμε σε νομικό κενό για όσο διάστημα περιμένουμε τη Δικαιοσύνη. Μπορεί να μην καταδικάστηκα σήμερα, αλλά πρακτικά δεν είμαι ελεύθερος. Η ποινικοποίηση του ανθρωπισμού συνεχίζεται».
Ο Binder, ο οποίος είναι και εκπαιδευμένος διασώστης και δύτης και μετακόμησε στη Λέσβο το 2017, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών, ξέπλυμα χρήματος και απάτη. Η τελευταία κατηγορία μάλιστα, βασίζεται σε υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο 27χρονος φέρεται να χρησιμοποίησε ένα στρατιωτικό όχημα με κλεμμένες πινακίδες για να εισέλθει σε απαγορευμένες περιοχές, ενώ εργαζόταν για τη ΜΚΟ ERCI, η οποία πλέον είναι ανενεργή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δίκη-παρωδία της Λέσβου, η οποία δεν έχει λάβει καμία δημοσιότητα στην Ελλάδα, έχει απασχολήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα μεγαλύτερα ξένα ΜΜΕ, ενώ θέση για το θέμα πήρε ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του ενόψει της χθεσινής δίκης όπου καταγγέλει τις κατηγορίες των 24 ως τη μεγαλύτερη ποινικοποίηση της αλληλεγγύης που λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Μιλώντας στο BBC, ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για θέματα μετανάστευσης, Γιώργος Κοσμόπουλος τονίζει στο BBC ότι οι κατηγορίες αποτελούν «φάρσα» και ότι η απόφαση για παραπομπή της υπόθεσης στο Εφετείο, τους αφήνει σε νομικό κενό.
Φυσικά, τα περισσότερα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ καταλήγουν με αναφορές στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη σκληρή του στάση απέναντι στους πρόσφυγες και στην άρνησή του για τα pushbacks, παρά τα πολλά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που τον εκθέτουν.