Κοινωνία

29/04/2020 - 11:30

Λέσβος, νεοεισερχόμενοι: Τους άφησαν για ένα μήνα στην τύχη τους...

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τους νεοεισερχόμενους μετανάστες και το "σχέδιο απομόνωσης" που είναι ... τους αφήνουμε στην τύχη τους στις παραλίες της Λέσβου.

To προηγούμενο διάστημα και ενώσω ισχύει ο 14ημερος περιορισμός απομόνωσης για όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, στο νησί της Λέσβου είχαν φτάσει 152 μετανάστες, εκ των οποίων οι 127 παρέμειναν εώς και τις 27/04 (όταν μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μόριας) στις παραλίες, όπου αποβιβάστηκαν.

  32 άνθρωποι (εκ των οποίων 11 ανήλικοι, μία έγκυος 6 μηνών και 4 χρονίως πάσχοντες) βρίσκονταν από τις 22/3 σε παραλία της ΒΑ Λέσβου.

56 άνθρωποι (εκ των οποίων 30 ανήλικοι με 4 από αυτούς να είναι ασυνόδευτοι και 2 χρονίως πάσχουσες) από τις 23/3 στο λιμάνι της Πέτρας.

39 άνθρωποι (εκ των οποίων 7 παιδιά και 4 χρονίως πάσχοντες) από την 1/4 σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό της Κλειούς.

Οι άνθρωποι αυτοί έμεναν σε άθλιες συνθήκες: μεγάλος αριθμός ατόμων κοιμόντουσαν μαζί στην κάθε σκηνή εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, δεν υπήρχε πρόσβαση σε νερό και τουαλέτες, κανένα μέσο ατομικής προστασίας από την πανδημία και τους παρεχόταν μία φορά την ημέρα φαγητό από την Ύπατη Αρμοστεία. Κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, ούτε και η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να μεταβούν στις δομές υγείας του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί χρονίως πάσχοντες είχαν ελλείψεις στις φαρμακευτικές αγωγές που λάμβαναν σε τακτική βάση και δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τις αρχές, ώστε να τους εξασφαλιστούν. Η παραμονή τους στις παραλίες όπου κατέφθασαν στηρίχθηκε στην υποτιθέμενη αναγκαιότητα να παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα, ώστε να αποφευχθεί πιθανή περαιτέρω μετάδοση του ιού από ενδεχόμενα κρούσματα μεταξύ των νεοαφιχθέντων. Πέρα από τον προφανή παραδοξότητα της καραντίνας σε μια σκηνή που κοιμούνται το λιγότερο 15 άτομα, παρήλθε τουλάχιστον ένας μήνας, μέχρι να μεταφερθούν.

Μέλη του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου μεταβήκαμε στις παραλίες και διαπιστώσαμε και εμείς από την πλευρά μας τις ανωτέρω ελλείψεις σε υγειονομική περίθαλψη. Ως σωματείο, θεωρούμε απαράδεκτη την παραμονή ανθρώπων σε τέτοιου είδους συνθήκες απομόνωσης, που δεν έχει καμία επιστημονική βάση και είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία τους. Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν να “πετούν το μπαλάκι” από τον ένα στον άλλο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα περιστατικά στο εγγύς μέλλον.

Απαιτούμε :

Να μεταφέρονται άμεσα όλες οι νέες αφίξεις από τις παραλίες σε ασφαλή και κατάλληλο χώρο.

Άμεση μεταφορά των ευπαθών ομάδων από τα ΚΥΤ

Δυνατότητα αίτησης ασύλου στην πρώτη χώρα υποδοχής και απρόσκοπτη μετάβαση στην χώρα προορισμού όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό.

Σεβασμός και κατοχύρωση των δικαιωμάτων προσφύγων/μεταναστών, ειδικά του δικαιώματος στην Υγεία, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης / αιτίας μετανάστευσης.

Αποσυμφόρηση των νησιών. Κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας και όλων των κέντρων κράτησης, κλειστών η ανοιχτών.

Ανοιχτές μη φρουρούμενες δομές στέγασης με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης κοντά/μέσα στον αστικό ιστό.

  Παροχή δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους

Μοιράσου το άρθρο!