Κοινωνία

31/08/2015 - 11:45

Λέσβος: Χωρίς λεωφορεία, χωρίς σχεδιασμό και... το κατάφωρο παιχνίδι σε βάρος των εθελοντών

Κραυγή απόγνωσης - Καταγγελία - Προειδοποιήση προς κάθε υπεύθυνο. Από το Γιώργο Τυρίκο Εργά / "Αγκαλιά"

Δυο μέρες δεν είχαμε χρόνο να σταθούμε καν μπροστά στον υπολογιστή. Συνέβησαν πολλά, το κυριότερο ήταν οι μεγαλύτερες σε αριθμό αφίξεις ανθρώπων στην Αγκαλιά. Στο σημερινό μου σημείωμα δεν θα μιλήσω με απαλά λόγια. Αυτό το σημείωμα θα είναι ταυτόχρονα καταγγελία και παράπονο και κραυγή.

Χτες το βράδυ ο πρώτος πρόσφυγας ήταν στο Δημοτικό Σχολείο της Καλλονής ενώ η ουρά, ο τελευταίος στο Μόλυβο. Πάνω από χίλιαπεντακόσια άτομα. Η ομάδα του Μολύβου αποφάσισε να σταματήσει αυτό που κάνει. Δεν φτάνει που συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα δέχεται τρομερές πιέσεις από παντού και βοήθεια μόνο από ιδιώτες. Κράτος δεν υπάρχει. Πουθενά. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση και ελπίζω όλοι επιτέλους να καταλάβουν πως το προσφυγικό δεν γίνεται να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι.

Καταγγέλουμε πως λεωφορεία έχουν να φανούν στην Αγκαλιά πάνω από βδομάδα. Εκατοντάδες γυναικόπαιδα στους δρόμους μη μπορώντας να καταλάβουν ακόμα και το γιατί παρόλο που ΕΧΟΥΝ χρήματα, δεν μπορούν να πάρουν ταξί.

Προς κάθε υπεύθυνο κραυγάζουμε. Όποιος έχει απαγορεύσει τα λεωφορεία να μεταφέρουν κόσμο, όποιος έχει πέρα από κάθε συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και πέρα από κάθε ανθρωπιστική λογική απαγορεύσει στους πρόσφυγες να πάρουν ταξί και να το πληρώσουν καθώς και όποιος δεν έχει φροντίσει αυτοί οι άνθρωποι να καταγράφονται γρήγορα και να φεύγουν γρήγορα από το νησί (το μόνο που θέλουν) είναι απολύτως υπεύθυνος για το τι θα συμβεί, θα έχει αίμα στα χέρια του από κάποιον που αργά ή γρήγορα θα πεθάνει στο δρόμο και έχει ήδη στα χέρια του το τσάκισμα της υγείας τόσων βρεφών και παιδιών και γονιών. Στην Αγκαλιά χτες είχαμε παιδιά με ηλίαση, με διαρροιες, γέροντες τσακισμένους δεν ξέρουμε καν πόσους. Ας έρθει κάποιος και αν δεν του σπάσει το ηθικό τότε τι να πω... Η νυχτερινή βάρδια μας πήρε πάνω από τέσσερις ώρες μόνο για τα βασικά.

Και οι άνθρωποι να ρωτούν : έχουμε λεφτά, γιατί δεν τα δέχεστε; Τι να τους απαντήσεις; Πως επειδή δεν υπάρχει σχεδιασμός ΚΑΝΕΝΑΣ και επειδή ως εκ τούτου δεν θέλουν να κατεβεί κι άλλος κόσμος στη Μυτιλήνη τους αφήνουν να τσακίζονται στα χωριά και στους δρόμους.

Καταγγέλουμε πως πέρα από κάποια δρομολόγια πλοίων τις τελευταίας στιγμής, πέρα από κάτι ασπασμωδικές κινήσεις για την διεκπεραίωση των ανθρώπων αυτών από το νησί ΚΑΝΕΙΣ υπεύθυνος από την κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι ουσιαστικό. Την μια μας λένε οι διαπραγματεύσεις, την άλλη μας λένε το δημοψήφισμα και τώρα μας λένε οι εκλογές. Και εγώ που στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ άντε να τα καταλάβω όλα αυτά, να κάνω μια προσπάθεια. Πως να καταλάβω το ότι ολόκληρη κυβέρνηση δεν έβαλε 2-3 λεωφορεία να μεταφέρουν κόσμο και να λύσουν το πρόβλημα; Η Ύπατη Αρμοστεία που έβαλε δυο λεωφορεία ήταν καλύτερη; Οχι. Δεν είναι θέμα κόστους.

Πως να καταλάβω πως μια ολόκληρη κυβέρνηση δεν βρήκε 10 αστυνομικούς και άλλους τόσους λιμενικούς να τους αποσπάσει στο νησιά αλλά βρήκε ολοκληρη ομάδα ΜΑΤ να φέρει εδώ; Και πως ολόκληρη η κυβέρνηση και ολόκληρη η Ε.Ε. δεν βρήκαν 2-3 καράβια να λειτουργούν σε άγονες σε όλα τα νησιά με εισιτήρια που οι πρόσφυγες ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ για να προωθείται ο κόσμος και να μην στενάζουν οι τοπικές κοινωνίες; Αυτές οι κινήσεις δεν είχαν ούτε κόστος ούτε απαιτούσαν τεράστιο πολιτικό και γραφειοκρατικό χρόνο. Πολύ απλά ας μου απαντήσει κάποιος γιατί δεν έγινε. Ας μου απαντήσει γιατί ενώ όλοι ήξεραν τι θα γίνει κανείς δεν έκανε κάτι.

Και ας μου απαντήσει κανείς τι προβλέπεται να γίνει όταν σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία περιμένουμε την έξαρση του φαινομένου τον Οκτώβρη! Η ομάδα του Μολύβου αναστέλλει τις προσπάθειες. Η Αγκαλιά θα κάνει το ίδιο πολύ σύντομα. Και τότε θα δείτε τι θα συμβεί στη Λέσβο.

Η Κως θα είναι παιχνιδάκι μπροστά σε αυτά που θα συμβούν με μαθηματική ακρίβεια αν οι εθελοντές σε όλο το νησί αηδιάσουν πλέον από το κατάφωρο παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους. Έχουμε χάσει την προσωπική μας ζωή γιατί δεν αντέχουμε να βλέπουμε μωρά σαν το δικό μας στον δρόμο και κάποιοι βάζουν τις προσωπικές μας πολιτικές και ηθικές επιλογές σαν μαξιλαράκι στην ανικανότητά τους. Αρκετά όμως.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα χέρια μας. Υπάρχουν υπεύθυνοι δεν είμαστε εμείς το κράτος, δεν μας ψήφισε κανείς, δεν μας ΠΛΗΡΩΝΕΙ κανείς.

Χτες το βράδυ καταγγέλλουμε πως δυο τύποι με μοβ ή κόκκινο τετράθυρο παλιό αυτοκίνητο σταμάτησαν και πήραν Σύριους πρόσφυγες. Ένας μάλλον ξανθός με αλογοουρά. Στο δρόμο τους ειπαν να κατεβούν γιατί μέχρι εκεί πάνε. Οι πρόσφυγες είχαν βάλει τα πράγματα τους στο πορτ-μπαγκάζ. Οι τύποι γκάζωσαν και έφυγαν παίρνοντας μαζί τα πράγματα μαζί και 2.500 ευρώ, ο,τι είχαν και δεν είχαν οι πρόσφυγες.Από την Αγκαλιά δώσαμε μερικά χρήματα στους ανθρώπους που ήταν σε πολυ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Αυτοί που έκαναν κάτι τέτοιο δεν θα διστάσουν να βλάψουν τον οποιονδήποτε, ντόπιο η ξένο.

Οι περίοικοι της Αγκαλιάς μας κάνουν παράπονα για τα σκουπίδια και για τις "περιουσίες" τους. 4 εθελοντές καθαρίζουν νυχθημερόν...πως όμως να προλάβεις εκατοντάδες αφίξεις; Ας αναλάβει ο δήμος, η κυβέρνηση και αυτοί που κάνουν τους πολέμους, ας αναλάβει επιτέλους το κράτος τις ευθύνες τους ΔΕΝ είμαστε υπεύθυνοι παρά για να βοηθήσουμε λίγο όποιον έρθει στο κατώφλι μας.. Αν πρέπει, την κλείνουμε την Αγκαλιά . Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, εμείς θα βοηθάμε τους ανθρώπους και στον δρόμο. Παρακαλώ κοινοποιείστε.

Μοιράσου το άρθρο!