Κοινωνία

10/03/2016 - 15:02

Λέσβος... «Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους»

Ο

ι Εθελοντές Αιμοδότες του Νησιού μας, οι ακούραστοι διοργανωτές των Συλλόγων και των Ομάδων Εθελοντών, το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό του Σταθμού Αιμοδοσίας, έδωσαν και το 2015 μια πολύ σημαντική κοινωνική μάχη.

            Σε 65 Εθελοντικές Αιμοδοσίες προσφέρθηκαν από τους Εθελοντές 3.094 μονάδες αίματος συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση πληθώρας προβλημάτων υγείας συνανθρώπων μας με χρόνιες ή έκτακτες παθήσεις.

            Αν λάβουμε υπόψη τις αυξημένες ανάγκες για την επιβίωση (που περιορίζουν τον κοινωνικό χρόνο των εθελοντών) η ανθρωπιστική αυτή κινητοποίηση αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

            Τα συγκριτικά στοιχεία για τα προηγούμενα χρόνια για τις μονάδες αίματος που προσφέρθηκαν εθελοντικά είναι:

 

2004

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

1765

2601

2901

2703

2951

2910

2928

3178

3094

 

Από τους 36 φορείς που διοργανώνουν Εθελοντικές Αιμοδοσίες τα 2/3 είχαν μια μικρή μείωση μονάδων ενώ το 1/3 παρουσίασαν αύξηση.

Οι υπεύθυνοι Εθελοντές των φορέων αναφέρουν ως λόγους της σχετικά μικρότερης προσέλευσης Εθελοντών τους παρακάτω:

-          Αρκετοί παλιοί αιμοδότες σταματούν να προσφέρουν λόγω ηλικίας ή λόγω προβλημάτων υγείας, ενώ δεν προσέρχονται αρκετοί νέοι Εθελοντές, παρ’ όλες τις προσπάθειες προσέλκυσής τους.

-          Προσφορά μονάδων από Εθελοντές στο Νοσοκομείο για Συγγενείς και Φίλους, που δεν καταγράφονται στους Συλλόγους τους.

-          Αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις.

-          Νέοι εθελοντές που κόβονται επειδή δεν έχουν πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις.

-          Μειωμένη προσέλευση συντοπιτών μας φοιτητών που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έρχονται στο Νησί τους σε όλες τις διακοπές.

-          Λόγω αυξημένων Ιώσεων.

-          Ακατάλληλη ημερομηνία διοργάνωσης αιμοδοσίας.

-          Αυστηρά κριτήρια καταλληλότητας προσερχόμενων Εθελοντών από κάποιους Γιατρούς.

-          Ελλιπής προβολή και ενημέρωση για κάποιες Εθελοντικές Αιμοδοσίες.

-          Έλλειψη ευρύτερης ενημέρωσης και ευαισθησίας για την αναγκαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

 

Παρά τον ετήσιο Προγραμματισμό Εθελοντικών Αιμοδοσιών μεταξύ Σταθμού Αιμοδοσίας, Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών, κατά καιρούς υπάρχει έλλειψη αίματος που απαιτεί νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Σοβαρή έλλειψη αίματος παρουσιάσθηκε το πρώτο δίμηνο του 2016, που αντιμετωπίσθηκε αφού ύστερα από παρεμβάσεις του Σ.Ε.Α. Μυτιλήνης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ανέλαβε και στέλνει κάθε βδομάδα τις απαιτούμενες μονάδες για τις ανάγκες της μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας.

Σε  Συλλόγους ή Ομάδες Εθελοντών κυρίως, όπου την πρωτοβουλία επωμίζονται ένα δύο άτομα και δεν βοηθούν οι Δημοτικές – Τοπικές Κοινότητες για την ενημέρωση συντοπιτών, παρουσιάζεται κάμψη ή ελλιπής διοργάνωση. Αντιθέτως καλύτερα αποτελέσματα παρουσιάζονται όπου οι διοργανωτές είναι περισσότερα άτομα που ενεργούν συλλογικά, μέσα από Ομάδες Πρωτοβουλίας Εθελοντών, ζητούν την βοήθεια των Κοινοτήτων, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ τους συντοπίτες μας όχι μόνο με αφίσες και με τα Δημοτικά Μεγάφωνα, αλλά με μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα, και με το Διαδίκτυο.

Είναι ανάγκη μέσα από Συναντήσεις Εθελοντών Αιμοδοτών κάθε φορέα, να αναδειχθούν Επιτροπές Πρωτοβουλίας (με την υποστήριξη της Επιτροπής του Νοσοκομείου) που θα αναλάβουν την προσέλκυση, την διοργάνωση και την διάθεση.

Καθοριστικό ρόλο στην απομάκρυνση ή στην προσέλκυση Εθελοντών, παίζει ο τρόπος Διάθεσης Μονάδων, που πρέπει να γίνεται βάσει Κανονισμού (ψηφισμένου από τους Εθελοντές Αιμοδότες) από δύο ή τρεις Διαθέτες και όχι από έναν. Ο Κανονισμός Διάθεσης προστατεύει τα μέλη των Συλλόγων ή Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών για μελλοντική χρήση των μονάδων τους όταν θα τις έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ορθή και η ισότιμη διάθεση των μονάδων αίματος καθώς και η προσπάθεια κατανόησης από όλες τις οικογένειες ότι πριν χρειασθούμε αίμα πρέπει να το έχουμε προσφέρει Εθελοντικά.

Στην προσέλευση Εθελοντών ιδιαίτερη σημασία έχει η προσωπική συζήτηση ή αξιοποίηση ηλεκτρονικής ενημέρωσης, αλλά και η ενεργοποίηση Εθελοντών από Υγειονομικά Επαγγέλματα που δημιουργούν μεγαλύτερο κλίμα εμπιστοσύνης. Στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων εθελοντών θα πρέπει να ξεκινούμε από τα ψυχαγωγικά και κοινωνικά τους ενδιαφέροντα και σταδιακά να μπαίνουν στην «παρέα» των αιμοδοτών.

Εντυπωσιακή είναι και το 2015 η προσφορά των Εθελοντών της Αγιάσου που με συλλογική προσπάθεια έφτασαν στην 3η θέση των Φορέων , ιδιαίτερα αισιόδοξη για 4η χρονιά δυναμική παρουσία των Σπουδαστών της Σχολής Ο.Α.Ε.Δ., ενώ συνεχίζονται εντατικές προσπάθειες πολλών Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών. Διαχρονική η προσφορά του Συλλόγου Μυτιλήνης που φέτος κλείνει τα 20 χρόνια του, και κατά σειράν προσφοράς μονάδων οι Σύλλογοι ή οι ομάδες Εθελοντών Αιμοδοτών Πλωμαρίου, Αγιάσου, Ευεργέτουλα, Πολιχνίτου, Καλλονής, Βρίσσας, Παγγεραγωτικού, Σκοπέλου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Ερεσού, Μήθυμνας, Μεσοτόπου, Παρακοίλων, Κάπης, εργαζομένων ΔΕΗ, Σκαλοχωρίου, Άγρας, Πανεπιστημίου, Φίλιας, Συκαμνιάς, Στύψης, Δαφίων, Αργένου, Πελόπης, Σιγρίου, Άντισσας, Χυδήρων, Σκάλας Καλλονής, Βατούσας, Μανταμάδου.

Από την άλλη μεριά αδράνησαν προσπάθειες σε μεμονωμένα χωριά που θα πρέπει να συνεργαστούν με τους πιο κοντινούς Φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας, αφού δεν μετακινούνται τα Συνεργεία του Σταθμού Αιμοδοσίας για πολύ λίγες μονάδες αίματος.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αυξομειούμενα αποτελέσματα αντικειμενικούς ή και υποκειμενικούς λόγους, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που επιδρούν αρνητικά.

Στους Υπεύθυνους Γιατρούς όλων των Αιμοδοσιών θα πρέπει να δίνονται οι «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» WWW.HSBT.GR ώστε να είναι σωστή η κρίση για την καταλληλότητα ή μη κάθε προσερχόμενου εθελοντή.

Σε καμία περίπτωση το παραπάνω δεν σημαίνει ότι οι φορείς δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των Εθελοντών, που πρέπει να προστατεύονται με όλες τις δωρεάν εξετάσεις αιματοκρίτη πριν να αιμοδοτήσουν. Στις περιπτώσεις που κάποιοι εθελοντές κρίνονται από τον υπεύθυνο γιατρό ακατάλληλοι να αιμοδοτήσουν, θα πρέπει με ενθαρρυντικά λόγια να τον πείθουμε να προσέλθει σε επόμενη αιμοδοσία ώστε να μην εκνευρίζεται και δεν ξαναπαρουσιάζεται.   

Πρώτιστο μέλημα της φροντίδας του Ιατρικού Νοσηλευτικού προσωπικού και των διοργανωτών πρέπει να συνεχίσει να είναι η υγεία των Εθελοντών Αιμοδοτών με τις δωρεάν εξετάσεις που δικαιούνται, την ενημέρωσή τους, και την εξέταση αιματοκρίτη για νέους Εθελοντές πριν τις Αιμοδοσίες. Σε κάθε αιμοδοσία υπάρχει φορητή συσκευή μέτρησης αιμοσφαιρίνης. Μερικοί Σύλλογοι διοργανώνουν μέτρηση αιμοσφαιρίνης πριν τις αιμοδοσίες τους. Καλό θα είναι οι Σύλλογοι ή οι Ομάδες Εθελοντών, να ενημερώνουν τα μέλη τους ότι μπορούν να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για πλήρη αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Εθελοντών θα πρέπει να διοργανώσουν εκδηλώσεις βράβευσης των Αιμοδοτών τους σε συνεργασία με το Νοσοκομείο και άλλους τοπικούς φορείς όπως το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

Βράβευση Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοσίας με ανταλλαγή εμπειριών, θα πρέπει να γίνει σύντομα από το Νοσοκομείο.

Θα πρέπει να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι για την προστασία των δικαιωμάτων των εθελοντών αιμοδοτών, το Υπουργείο Υγείας καθιέρωσε την καταχώρηση του Α.Μ.Κ.Α. κάθε εθελοντή από τον Σταθμό Αιμοδοσίας.

 

            ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2015, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ, ΣΤΟΧΟΙ.

 

 

-------------

(Σημείωση Lesvosnews.net: επιλέξαμε για τίτλο του άρθρου το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη) 

 

Μοιράσου το άρθρο!