Κοινωνία

25/05/2011 - 13:07

Λέσβος:Ένας στους 48... ανάπηρος!

Γράφει : Στρατής Μπαλάσκας / ΕΜΠΡΟΣ 25-05-2011 Χθες με ρεπορτάζ μας ανακαλύψαμε τον απίστευτο κόσμο των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας στη Λέσβο, που αποκάλυψε η μεταβίβαση της αρμοδιότητας καταβολής τους στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που κατ’ έτος διατίθενται υπέρ τυφλών, κωφαλάλων, αναπήρων, ακόμα και… λεπρών! Σήμερα, από τον κόσμο των εκατομμυρίων ευρώ που μοιράζονται σε επιδόματα, περνάμε στον αριθμό των δικαιούχων επιδομάτων. Και αποτελεί πραγματικά έκπληξη ο αριθμός αυτός των χιλιάδων συμπατριωτών μας στη Λέσβο και τη Λήμνο που επιδοτούνται ως άτομα με ειδικές ανάγκες. Τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτός, που το χθεσινό ερώτημά μας το διατηρεί και σήμερα επίκαιρο. Επιτέλους… Ποιος είναι υγιής σε αυτό τον τόπο;

Το «Ε» σήμερα φέρνει στο φως τον αριθμό των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας. Πρόκειται για άτομα από τη Λέσβο και τη Λήμνο, των οποίων τα επιδόματα διαχειρίζεται ο Δήμος Λέσβου και μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Λέσβου. Όπως γράφαμε και χθες, το ποιοι είναι δικαιούχοι αυτών των προνοιακών επιδομάτων αποφασίζεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές και ο Δήμος Λέσβου εν προκειμένω απλά μοιράζει τα προνοιακά επιδόματα στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

Μεγάλος αριθμός Πόσοι είναι αυτοί, λοιπόν, αυτοί οι αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας, στους οποίους και κατανέμονται τόσα πολλά χρήματα; - 3.583.911 ευρώ διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση 949 ατόμων με βαριά αναπηρία. - 403.500 ευρώ διατίθενται για ενίσχυση 73 ατόμων με αιματολογικά προβλήματα. - 1.503.318 ευρώ διατίθενται σε 229 άτομα με βαριά νοητική καθυστέρηση. - Επίδομα κίνησης συνολικού ύψους 396.000 ευρώ διατίθεται σε 170 παραπληγικούς, τετραπληγικούς ή ακρωτηριασμένους. - 139.114 ευρώ διατίθενται ως επίδομα σε 12 ανασφάλιστους παραπληγικούς ή τετραπληγικούς. - 416.340 ευρώ διατίθενται ως επίδομα σε 43 παραπληγικούς ή τετραπληγικούς του Δημοσίου. - 2.087.800 ευρώ είναι τα επιδόματα που δίνονται σε 430 τυφλούς! - 326.800 ευρώ δίνονται ως επιδόματα σε 74 κωφαλάλους! - Τέλος, 184.300 ευρώ δίνονται για 284 απροστάτευτα παιδιά! Συνολικά, δηλαδή, ποσό 9.041.083 ευρώ διατίθεται για 2.264 αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας. Μπορεί όμως ένας αριθμός 2.264 συμπατριωτών μας να έχει αναπηρίες σε επίπεδο επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας; Μπορεί να υπάρχουν στον πάλαι ποτέ Νομό Λέσβου 949 βαριά ανάπηροι; 430 τυφλοί; 74 κωφάλαλοι; 284 απροστάτευτα παιδιά;

Σε τι μεταφράζονται τα παραπάνω νούμερα, όμως, αν αναχθούν στον πληθυσμό του Νομού Λέσβου, των τριών νησιών δηλαδή σε σχέση με την απογραφή τού 2001; Ότι ένας στους 115 κατοίκους του Νομού είναι βαριά ανάπηρος. Ότι ένας στους 253 είναι τυφλός. Ότι ένας στους 1.475 είναι κωφάλαλος. Και, τέλος, ένας στους 476 είναι νοητικά καθυστερημένος, δηλαδή με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 30! Συνολικά; Ένας στους 48 συνολικά κατοίκους της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου παίρνει επίδομα επειδή είναι ανάπηρος, τυφλός, κωφάλαλος ή διανοητικά καθυστερημένος.

Τι συμβαίνει; Γράφαμε και χθες πως, χρόνια τώρα, στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι γνωστές οι πιέσεις προς τις εκάστοτε υγειονομικές επιτροπές με στόχο την ένταξη πολιτών σε παροχές προνοιακών επιδομάτων. Είναι αποτέλεσμα των παραπάνω πιέσεων ο τεράστιος αριθμός των όσων λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα στη Λέσβο; Είναι δυνατόν να δεχθούμε πως ζούμε σε τόπο… αναπήρων; Ή μήπως τελικά απαιτείται ο έλεγχος αυτού του τεράστιου αριθμού προνοιακών επιδομάτων; Που εάν αφορά ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα, καλώς καταβάλλονται. Αν όμως αφορά ανθρώπους που ζουν ως τυφλοί αν και ανοιχτομάτηδες… αυτό κάνει κακό στην οικονομία, σε όλους μας, που με τους φόρους μας καλύπτουμε τέτοια φαινόμενα. Και το σημαντικότερο, κάνει κακό στους πραγματικά έχοντες ανάγκη, που τους υποτιμούν και οικονομικά τούς υποβαθμίζουν.

Μοιράσου το άρθρο!