Κοινωνία

20/04/2015 - 07:05

Μαύρα δάκρυα για τα Ιαματικά και το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» Λουτρόπολης Θερμής.

Μ

ε αφορμή την  παγκόσμια ημέρα μνημείων και τοποθεσιών (18 Απριλίου) δεν γιορτάζουμε μόνο π.χ.  για το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, αλλά θρηνούμε και διαμαρτυρόμαστε για ένα άλλο γεωλογικό μνημείο ενταγμένο στο Γεωπάρκο Λέσβου τη γεωθερμική πηγή Θερμής και για την εγκατάλειψη  ιστορικών μνημείων , όπως τα  αρχαία ιαματικά λουτρά, καθώς  και το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» στη Λουτρόπολη Θερμής Λέσβου.

Θρηνούμε και για τον κίνδυνο απώλειας της πολιτισμικής μας ταυτότητας και του αποχαρακτηρισμού της Θερμής, ως Λουτρόπολης, αφού εδώ και τρία χρόνια τα ιαματικά λουτρά παραμένουν κλειστά και το χαρακτηρισμένο διατηρητέο κτίριο,  που τα στεγάζει, φαίνεται να έχει την ίδια τύχη, που έχει και το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ».

Για το λόγο εμείς,  ως  κίνηση πολιτών Λέσβου, αποτυπώσαμε  την έντονη αντίδρασή μας  με πανό διαμαρτυρίας  και με την απαίτηση να ανοίξουν τώρα τα Ιαματικά Λουτρά .

Επίσης, με ένα  ιδιαίτερο τρόπο , και με τον απαιτούμενο σεβασμό που αρμόζει σε ένα ιστορικό μνημείο,  όπως το «ΣΑΡΛΙΤΖΑ» , θελήσαμε να εκφράσουμε τον ψυχισμό και την οδύνη για τον αφανισμό της ιστορικής μας ταυτότητας  και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Συνάμα, να εκφράσουμε ένα παράπονο και μια έκκληση. Ένα παράπονο, γιατί ενώ όλοι καταλαβαίνουμε αυτό το τρομερό έγκλημα που διαπράττεται στο νησί μας  και προσβάλει ευθέως , αν μη τι άλλο την Εθνική μας αξιοπρέπεια,  την αισθητική μας και τον πολιτισμό μας, παρακολουθούμε το θέμα σαν να αφορά κάποιους άλλους.  Απογοητευμένοι ίσως, αλλά όχι παραδομένοι.

Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες της Λέσβου να συμμετάσχουν σε ένα δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  που θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης  για τη λύση του προβλήματος και το πέρασμα από το μαρασμό στην  βιώσιμη ανάπτυξη.

 Ιδιαίτερα καλούμε όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, (εικαστικούς ,  φωτογράφους, λογοτέχνες κλπ) να εμπνευστούν από την ιστορία, τα μνημεία, την ύπαρξη και την λειτουργία των ιαματικών νερών στους αιώνες, στη Λουτρόπολη Θερμής Λέσβου και να εκφραστούν καλλιτεχνικά με στόχο την δημιουργία θεματικών εκθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων,  που η κάθε μια θα στέλνει ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στους «δυνάστες» ιδιοκτήτες  των ιαματικών πηγών και των μνημείων, πρώην ΤΣΑΥ και νυν Ε.Τ.Α.Α.  που καθυστερούν την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για παροχή χρήσης  των θερμών πηγών και των εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

Μοιράσου το άρθρο!