Κοινωνία

06/08/2019 - 10:51

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: εορτασμός στην Αγιάσο (φωτογραφίες)

Πλήθος κόσμο βρέθηκε σήμερα το πρωί στην Αγιάσο για την εορτή της Μεταφόρφωσεως του Σωτήρος.  Το πρωί έγινε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτανεία των Ιερών Εικόνων.

Δίπλα στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, μέσα σ ένα μικρό παράδεισο φωλιάζει η Αγιά Σωτήρα (Παρεκκλήσια Ζωοδόχου Πηγής και Αγάθωνος Εφεσίου), ο αφαλός του χωριού, αφού εδώ έφτιαξε τη σκήτη του ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος, που έφερε το 803 μ.Χ. από τα Ιεροσόλυμα την εικόνα της Παναγίας κι εδώ χτίστηκε το πρώτο μοναστήρι, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε διαχρονικά ο οικισμός.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι γεγονός από τη ζωή του Ιησού Χριστού, κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση πάνω σε ένα βουνό μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα. Περιγράφεται στα Συνοπτικά Ευαγγέλια (Ματθαίος 17:1-8, Μάρκος 9:2-8, Λουκάς 9:28-36), ενώ αναφέρεται και στην Β΄ Επιστολή Πέτρου (1:16-18).

Επίσης, θεωρείται ότι η αρχή του Κατά Ιωάννη Ευαγγελίου αναφέρεται σε αυτή.

 Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Ιησούς μαζί με τρεις από τους αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, ανέβηκαν σε ένα βουνό (το όρος της Μεταμορφώσεως, το οποίο παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως το όρος Θαβώρ) για προσευχή. Επάνω στο βουνό οι τρεις απόστολοι έκατσαν να ξεκουραστούν και κοιμήθηκαν. Όταν ξύπνησαν είδαν τον Ιησού να φωτοβολεί με λαμπρό φως και τα ρούχα του είχαν γίνει λευκά. Μαζί του βρίσκονταν και συνομιλούσαν δύο άντρες,ο Μωυσής και ο Προφήτης Ηλίας. Στη συνέχεια τους κάλυψε νέφος και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό να αναφέρει «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε», δηλαδή αυτός είναι ο γιος μου, να τον ακούτε. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμάται σε πολλές χριστιανικές εκκλησίες ως σημαντική δεσποτική γιορτή. Στην ορθόδοξη εκκλησία τιμάται στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνου.

 

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή εορτή στην Αγιάσο 

(φωτογραφίες Θεόδωρος Βαλσαμίδης ) 

Μοιράσου το άρθρο!