Κοινωνία

01/02/2015 - 18:20

Μνήμη Ευδοξίας (Τζούντυ) Κονδυλούδη

Την Τζούντυ Ματθαιοπούλου-Κονδυλούδη τη γνωρίσαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως υπεύθυνη παραγωγής της εφημερίδας «Αιολικά Νέα». Στο μικρό διαμέρισμα στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας στην οδό Καβέτσου 40, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ συντόνιζε την έκδοση αρχικά των εβδομαδιαίων «Αιολικών Νέων» και στη συνέχεια της καθημερινής εφημερίδας και των «Κυριακάτικων Αιολικών», των «Αιολικών Σπορ», της σατιρικής εφημερίδας «Τραγέλαφος», του περιοδικού «Επιλογές», των διαφόρων αφιερωμάτων, των δεκάδων νέων στηλών με τις οποίες οι «Αιολικές Εκδόσεις ΟΕ» πλούτιζαν τη δημοσιογραφική ζωή του νησιού.

Αν και βρέθηκε στη Μυτιλήνη το 1989 για χάρη του άντρα της Γιώργου Κονδυλούδη, αφήνοντας στην Αθήνα μια σπουδαία καριέρα, συγγενείς και φίλους, για να κυνηγήσουν με το σύζυγό της τη ριψοκίνδυνη ιδέα έκδοσης μιας νέας εφημερίδας, γρήγορα αγκάλιασε τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, τους φίλους των «Αιολικών Εκδόσεων» και τους κέρδισε με την εργατικότητα, την ευγένεια, την πραότητά της.

Σε μια δουλειά με πολύ μεγάλη ένταση, κούραση, άγχος φρόντιζε πάντα να κρατά ισορροπίες, να ηρεμεί τα πνεύματα όταν οι τόνοι ανέβαιναν, όταν οι χρόνοι ξέφευγαν, όταν οι σελίδες δεν γέμιζαν.

Με εργατικότητα που καθήλωνε, με ευστροφία, με διακριτικότητα, με στοχαστικότητα, συντόνιζε, εμψύχωνε, καθοδηγούσε, προλάβαινε λάθη, μπάλωνε αβλεψίες. Δημιούργησε ένα φωτογραφικό αρχείο με εκατοντάδες φωτογραφίες και βινιέτες, αρχειοθετημένα σε φακέλους και υποφακέλους με θαυμαστή τάξη.

Αλλά και ασυναγώνιστη οικοδέσποινα προετοίμαζε με κάθε λεπτομέρεια τις εκδρομές, τις συγκεντρώσεις, τις συνεστιάσεις των «Αιολικών Νέων».

Δυστυχώς η μοίρα στάθηκε άδικη μαζί της. Όταν η εφημερίδα είχε εδραιωθεί και καταξιωθεί και τα οικονομικά της επιχείρησης είχαν βελτιωθεί η ζωή της κινδύνεψε σοβαρά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Νοσηλεύτηκε και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα έχοντας πάντα στο πλευρό της τον άντρα της. Επέστρεψε στη Μυτιλήνη αλλά στην εφημερίδα δεν μπόρεσε να ξαναβοηθήσει. Ήταν όμως πάντα εκεί, κοντά, να βλέπει με ενδιαφέρον τις εκδόσεις, να διαβάζει τα φύλλα, να χαίρεται με τις επιτυχίες, να χαμογελά.

Δεν λύγισε ούτε στιγμή. Πάντα καλοσυνάτη, πάντα αγωνίστρια, πάντα όμορφη. Κι αν οι λέξεις έβγαιναν με μεγάλη δυσκολία κάθε φορά που τη συναντούσαμε ρωτούσε με συγκινητικό ενδιαφέρον και αληθινή αγάπη να μάθει τι κάνουμε εμείς, τα παιδιά μας, άλλοι, παλιοί φίλοι των «Αιολικών».

Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετήσαμε τη Τζούντυ το βροχερό απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου στο ναό των Ταξιαρχών στο Καγιάνι. Η γη της Μυτιλήνης που τόσο αγάπησε και τόσο πιστά υπηρέτησε μέσα απ’ τη δουλειά της την δέχτηκε μέσα της.

Εμείς, και πιστεύουμε όλοι αυτοί που τη γνώρισαν, θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη για την ευγένεια, την καλοσύνη, τη δημιουργικότητα, την οξυδέρκεια και την μαχητικότητά της.

 

27-1-2015

Ανθή Σκαλοχωρίτου-Σκορδά,   Παναγιώτης Σκορδάς

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ», στις 31-1-2015)

Μοιράσου το άρθρο!