Κοινωνία

16/06/2014 - 16:23

Μνήμη Προσκόπων Αϊδινίου

yle="text-align: justify;">Η καθιερωμένη εκδήλωση στη μνήμη των «μικρών ηρώων» Προσκόπων που εκτελέσθηκαν στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και όλων των Προσκόπων των Ομάδων της Μικρασίας στο χρονικό διάστημα 1919 - 1922 πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην Εστία των Προσκόπων της Μυτιλήνης στο Μακρύ Γιαλό.

Μετά το καθιερωμένο θρησκευτικό μνημόσυνο και τις καταθέσεις στο μνημείο λουλουδιών και δάφνινων στεφανιών, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Λέσβου Tριαντάφυλλος Σβώρος αναφέρθηκε στην επέτειο σαν «διαδήλωση» για την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή.

«Ήρθαμε εδώ, είπε, στη σκιά του αγάλματος του Ελευθέριου Βενιζέλου εδώ δίπλα μας που έκανε τη ηττημένη Ελλάδα του 1897, Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δυο ηπείρων. Στη σκιά του Αγάλματος της Εθνικής Αντίστασης με τη συμμετοχή σε αυτή πολλών προσκόπων πέντε από τους οποίους έδωσαν σε ετούτο το νησί τη ζωή τους. Ήρθαμε σήμερα να πούμε μέρα σημαδιακή για τη νεολαία του τόπου μας πως ετούτη η άγνωστη μικρή - μεγάλη μας ιστορία δεν είναι γραμμένη σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Δεν διδάσκεται σε κανένα σχολείο.

Την κρατάμε λοιπόν στην καρδιά μας. Την παραδίδουμε από γενιά σε γενιά, από παλιό πρόσκοπο σε νεώτερο, μαζί με τα όπλα μας. Καταπώς κάνουμε σε ετούτη τη γη έναν αιώνα τώρα. Καταπώς παραδίνουμε τα ξύλινα μας κοντάρια, τον προσκοπικό μας σουγιά και την υπόσχεση μας. Που δίνουμε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Να αγαπάμε την πατρίδα μας και τους ανθρώπους.».

Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκτός από Προσκόπους και παλιούς Προσκόπους με μέλη των οικογενειών τους και εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ανάμεσα τους εκτός από τους προαναφερθέντες ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μάρκου, οι Αντιδήμαρχοι Λέσβου Γιάννης Βαττός και Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ασφαλείας βορείου Αιγαίου Παναγιώτης Σαμαρά, ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου Δημήτρης Κουρσουμπάς, και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων. Πολλοί από τους παραπάνω συμμετείχαν στην εκδήλωση και με την ιδιότητα του παλιού Προσκόπου


Σχολή Εκπαίδευσης μελών Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης

Η 14η Σχολή μελών Επιτροπών Κοινωνικής Συμπαράστασης (ΕΚΣ) πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββάτο στη Μυτιλήνη. Στις ΕΚΣ συμμετέχουν πρώην πρόσκοποι, φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης και γονείς ανήλικων μελών της Κίνησης ενώ το έργο τους είναι η ποικιλόμορφη ενίσχυση του Προσκοπικού Έργου.

Στη Σχολή παρουσίασαν θέματα ο Αρχηγός Εκπαιδευτής Γιάννης Σπύρου, ο Εκπαιδευτής Δημήτρης Κούτσιας και ο βαθμοφόρος ειδικός συνεργάτης Στρατής Μπαλάσκας.

 

Μοιράσου το άρθρο!